Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Fem volar coloms per transformar la realitat

Amb motiu de la FESC 2022, llancem una promoció del 13 al 26 d’octubre per a noves subscriptores i un programa de debats per a reflexionar críticament sobre aspectes de l’economia social i solidària

| Lídia Guim i Garriga

Utopia. No sabem si fa referència a un lloc que encara no existeix o si és una imaginació irrealitzable, una il·lusió, una quimera. El que sabem és que és necessari anar-la construint per poder-nos-hi apropar, i que els seus relats han acabat generant transformacions de la realitat al llarg de la història i arreu del món. Per això, sabem que imaginar i teoritzar una societat més justa és essencial per generar canvis.

S’apropa la Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC), que se celebra del 21 al 23 d’octubre a la Fabra i Coats de Sant Andreu de Palomar, a Barcelona, i per això volem aprofitar per ressaltar les il·lusions que segreguen la motivació per fer créixer una economia que desafia les lògiques del mercat capitalista. Per acabar amb l’explotació, la desigualtat creixent i el consumisme destructor, cal fer crítica i assenyalar les mancances més flagrants del sistema neoliberal, però també cal generar una altra manera, possible, de produir, de consumir, de relacionar-nos i d’assegurar la sostenibilitat del màxim nombre de persones, societats, grups i col·lectius.

Entre el 12 i el 26 d’octubre, si et subscrius a la modalitat del paper, podràs triar entre un d’aquests quatre llibres, que aporten idees de canvi, memòria històrica, models referents i pensament filosòfic

Per això, en el marc de la FESC 2022, llancem una promoció per animar-te a llegir continguts periodístics crítics i constructius, com ho fem des de la Directa, i que aporten claus per fer volar coloms d’un món millor. Entre el 13 i el 26 d’octubre, si et subscrius a la modalitat del paper, podràs triar entre un d’aquests quatre llibres, que aporten mirades crítiques, memòria històrica, models referents i pensament filosòfic. Tria entre Jackson en revolta, de Kali Akuno i Ajamu Nangwaya (editorial Descontrol); La voluntat de canviar, de bell hooks (Tigre de Paper); Un món comú, de Marina Garcés (Tigre de Paper) o La lluita per Barcelona, de Cris Ealham (Virus Editorial).

El 22 i el 23 d’octubre ens trobem a la Fabra i Coats de Sant Andreu, Barcelona, compartint espai amb centenars de cooperatives i col·lectius que se senten representades per aquesta mena d’utopia anomenada Economia Social i Solidària (ESS). Aleshores, ens referim a un tipus d’economia que ja existeix, que encara no existeix, que no existirà mai tal com la idealitzem? Generem models ideals sabent que no es materialitzaran del tot? Com les utopies, busquem una perfecció eterna inabastable?

El 22 d’octubre, a l’Espai Dolors Abelló, moderarem tres debats que reflexionen críticament sobre alguns aspectes de l’ESS

Des de la Directa no tenim resposta a aquestes preguntes, però podem aportar debat, mantenir una mirada crítica i una voluntat constructiva, per poder facilitar la reflexió i la imaginació de futurs ideals encara més sòlids i realistes. El 22 d’octubre, a l’Espai Dolors Abelló, moderarem tres debats sobre alguns aspectes de l’ESS. A les 13 h, el periodista David Bou moderarà la taula “Crítica a l’ESS des de l’antiracisme: continuem sent objectes o subjectes d’una economia transformadora?” amb Yolanda Akouavi, d’Unió de segones oportunitats, i Diana de la Torre, de MigrESS. A les 13.45 h, ens fixarem en com afrontem el tens equilibri d’uns projectes que volem que siguin sostenibles humanament, transformadors políticament i viables econòmicament dins d’un mercat capitalista. Ho farem amb Ivan Gordillo, membre del Consell Rector de la Directa, i Ana Muñoz, membre de la Ciutat Invisible i del Cercle d’Economies Feministes de Coòpolis. Tancarem la jornada de debats a les 18 h amb els clarobscurs i contradiccions que suposa la dependència econòmica de les administracions públiques. Ho farem amb Iñaki Garcia, d’El Lokal, i Bet Tena, sòcia de l’Eixida SCCL i membre de la XAC (Xarxa Ateneus Cooperatius), amb la moderació de Jordi Vilaró, responsable d’administració i finances de la Directa, i el periodista Jesús Rodríguez.

 

 

Us esperem, doncs, per seguir construint entre totes camins de possibles, camins il·lusoris que podrien esdevenir possibles o camins per on no sabem si acabarem transitant mai. Ens trobem al formulari per a la subscripció, a la parada de la FESC o entre el públic, a les xerrades.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!