Dona feminista, negra i filla de la favela. Així es definia Marielle Franco, la cinquena regidora més votada en les passades eleccions municipals de Rio de Janeiro (Brasil), celebrades l’any 2016. Aquest dimecres, Franco va ser assassinada al centre de la ciutat després de participar al debat Dones negres movent estructures.
La policia de Brasil va trobar nou bales en el lloc del crim. Els assassins haurien disparat des d’un vehicle a l’automòbil en el qual circulava Marielle Franco. En l’atemptat també va morir el conductor que acompanyava a l’activista. La seva assessora, Fernanda Chaves, va sobreviure a l’atac. “Marielle Franco és reconeguda per la seva històrica lluita pels drets humans, especialment els de les dones negres, habitants de faveles i perifèries, a més de la denúncia de la violència policial. No hi ha sobre el context, motivació i autoria de l’assassinat”, ha denunciat Amnistia Internacional (AI) en un comunicat urgent.
Fa dues setmanes, Marielle Franco va ser triada relatora de la Comissió de Recerca sobre la Militarització de la Seguretat a Rio de Janeiro
Fa dues setmanes, Marielle Franco va ser triada relatora de la Comissió de Recerca sobre la Militarització de la Seguretat a Rio de Janeiro. L’objectiu era revisar la intervenció federal que el president Michel Témer va aprovar al gener i que concedeix el control complet de les Forces de Seguretat de l’Estat a l’exèrcit. A través d’aquesta mesura, el Govern va atorgar carta blanca al general Braga Netto contra el crim organitzat. “Considerem que és una mesura inadequada i extrema que posa en risc la vida de la població”, va denunciar Jurema Werneck, directora d’AI Brasil. Aquesta ONG és una de les múltiples organitzacions que estan denunciant la violació dels drets humans derivada del desplegament militar, molt present en les faveles.
Com a revisora de la intervenció militar, que pretén estendre’s fins a finals d’aquest any, Franco va denunciar el cap de setmana passat una acció policial a la favela d’Acari. “Hem de cridar perquè tots sàpiguen el que passa. El 41è Batalló de la Policia Militar de Rio de Janeiro està terroritzant i violentant els habitants d’Acari. Aquesta setmana dos joves van ser assassinats i tirats a una claveguera. Avui la policia ha caminat pels carrers amenaçant als habitants. Succeeix des de sempre, però amb la intervenció militar s’ha posat encara pitjor”, va denunciar la regidora a través de les xarxes socials.
En una entrevista concedida a aquesta periodista en 2016, Marielle Franco va destacar la necessitat d'”ocupar la política i no deixar que facin lleis per nosaltres”. En aquelles eleccions municipals, les dones amb prou feines van ocupar el 13% dels càrrecs. “Jo visc i imagino la ciutat a partir de les meves vivències personals, subjugades com la majoria dels meus similars per la nostra societat masclista, racial i desigual”, va lamentar la regidora, formada en Sociologia a la Pontifícia Universitat Catòlica de Rio.
Habitant de la favela de la Maré, una de les majors de Rio de Janeiro, aquesta dona coordinava des de 2013 la Comissió de Drets Humans de l’Assemblea Legislativa de l’Estat de Rio de Janeiro
Habitant de la favela de la Maré, una de les majors de Rio de Janeiro, aquesta dona coordinava des de 2013 la Comissió de Drets Humans de l’Alerj (Assemblea Legislativa de l’Estat de Rio de Janeiro) fins que va sortir triada regidora pel PSOL (Partit Socialisme i Llibertat). Militant pels drets de la població negra i de les dones, va complir el seu desig d’accedir al discurs polític, en el qual el seu paper es va fer encara més clau enfront de la reculada conservadora a Brasil, segons ella mateixa va afirmar.
“L’actuació de Marielle com a regidora i activista dels drets humans enorgulleix a tota la militància del PSOL i serà honrada amb la continuïtat de la seva lluita. No podem destacar la hipòtesi de crim polític, o sigui, una execució. Marielle acabava de denunciar l’acció brutal i truculenta de la Policia Militar en Irajá, comunitat d’Acari. Exigim la recerca immediata i rigorosa d’aquest crim repugnant. No callarem!”, va publicar l’Executiva Nacional del partit. En senyal de dol, centenars de persones van passar la matinada sota la pluja enfront de la seu del PSOL, que dijous va convocar manifestacions a vuit ciutats brasileres. El cos de Franco serà vetllat a la Cambra legislativa Municipal de Rio de Janeiro.
“Avui, la nostra esperança s’esquerda una mica. Una dona, negra, mare, defensora de la igualtat i nascuda i criada en la Maré va ser derrocada”, va afirmar en un comunicat el front de Dones del PSOL. “A totes les dones guerreres que somien i avui estan inconsolables: transformem el nostre dolor i indignació en lluita!”.
*Article publicat originalment a La Marea.