Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Col·lectius de Godella es manifesten "contra l'especulació" al municipi de l'Horta Nord

Quatre organitzacions locals van convocar una manifestació el 17 de juny per denunciar l'actitud de l'Ajuntament de Godella respecte a aquest fenomen. El 28 de maig tenia lloc un incendi als terrenys de Careco, l'empresa que va enderrocar la Figa Tendra

Quatre col·lectius de Godella, a l’Horta Nord, han decidit unir les seues forces per defensar la natura del terme i per fer del poble “un espai per a la gent, no per a les empreses”. La Figa Tendra, Godella en lluita contra les inundacions i la defensa del medi ambient, Fem Via Horta i Contracultura Godella, són els quatre col·lectius que convocaven la segona manifestació contra l’especulació urbanística al municipi el passat 17 de juny. Els quatre col·lectius denunciaren l’especulació urbanística que porta patint Godella “des de fa dècades” i les mesures inexistents que està adoptant l’ajuntament local front a aquesta activitat. “Som un poble xicotet, a la vora de València, però algú va pactar fa temps que seríem una àrea residencial per a la gent més adinerada de la ciutat”, explicaven.

“Som un poble xicotet, a la vora de València, però algú va pactar fa temps que seríem una àrea residencial per a la gent més adinerada de la ciutat”, expliquen els col·lectius convocants

La manifestació es va iniciar a les onze i mitja del matí, a la plaça de l’Ermita i sota un sol de justícia, i va finalitzar en arribar a la plaça de l’Ajuntament. El recorregut va ser el mateix que el que va ser obstruït per agents antidisturbis mesos enrere, durant la primera manifestació en defensa de la Figa Tendra, però aquesta vegada l’acte va transcórrer sense cap incident. Una de les pancartes que l’encapçalava assenyalava els principals espais verds del poble amenaçats o arrasats pel ciment, com ara la canyada de Trilles, la Lloma dels Frares, el Bovalar, la Lloma del Gualo o la Lloma de la Torreta del Pirata. Zones verdes afectades pels famosos Plans Generals d’Ordenació Urbana (PGOU) o, més explícitament, pels Plans d’Acció Integral (PAI) desenvolupats pel consistori.

En finalitzar l’itinerari marcat, a la plaça de l’Ajuntament, les concentrades llegiren el manifest on denunciaven l’estratègia econòmica local. “Ens diuen que l’única possibilitat de fer front als deutes és requalificar els terrenys naturals del poble per fer més habitatges per als adinerats, més centres comercials o gasolineres”, manifestaven. També assenyalaren les greus inundacions patides a les barriades més humils del poble a causa de la sobreconstrucció i les conseqüències que se’n deriven del Pla General d’Ordenació Urbana, “elaborat per uns tècnics i polítics amb visions elitistes que encara continuen molt a prop dels governs municipals, al llarg de les diferents legislatures”. Així mateix, exigiren la dimissió de l’equip de govern actual “que ha mostrat ser completament incompetent”, la paràlisi dels projectes de nova construcció -“no volem més urbanitzacions, no volem nous veïns rics, no volem que es destruïsca la natura de cap manera”- i la recerca d’alternatives per pagar el deute il·legítim en què es troba immersa la població godellenca. “Volem dignitat per a un poble! Dignitat per a Godella!”, concloïen.

Un incendi sospitós

Tres setmanes enrere, el dia 28 de maig, un incendi va arrasar uns terrenys inscrits a la zona del Bovalar, espai on es troben algunes casetes de particulars, camps –alguns d’ells abandonats– i el terreny de la Figa Tendra. L’incendi, presumptament provocat, es va donar entre les dotze i l’una del migdia a uns terrenys propietat de l’empresa Careco SA, la mateixa que va enderrocar la Figa Tendra a finals de març. Aquests es trobaven en un estat d’abandonament total, fet que ja havia estat denunciat per unes veïnes properes a ells. “Si abandonen així les terres, aquestes es converteixen en llocs de fàcil proliferació d’incendis. Ho hem denunciat a l’ajuntament però no ens han fet massa cas”, relata un veí de la zona que ha preferit ocultar la seua identitat per por a futures pressions.

El dia 28 de maig, un incendi va arrasar uns terrenys inscrits a la zona del Bovalar, espai on es troben algunes casetes de particulars, camps –alguns d’ells abandonats– i el terreny de la Figa Tendra |Arxiu

Una setmana abans de l’incendi va vindre un agent de l’empresa preguntant-me què feia jo ací. Aquesta casa és de la família de la meua parella. Volia saber com estava l’avi d’ella, deia que ell era amic seu. L’home també es va presentar com a familiar de la gent de la constructora, propietària de molts camps en aquesta zona. Concretament, les dues hectàrees que rodegen ma casa són d’ells, llevat d’unes poques parcel·les que són d’altres particulars. L’avi de la meua parella va faltar fa sis anys i és curiós que em preguntara”, relata el veí. I continua explicant que no és la primera vegada que ocorre un incendi d’aquestes característiques en la mateixa zona: “farà uns quinze anys una empresa, segurament la mateixa, va intentar comprar uns terrenys, després va haver-hi un incendi igual que aquest que mai es va saber qui l’havia provocat, i ara a nosaltres ens passa el mateix”, explica. “L’endemà de l’incendi, les primeres persones que s’apropen a veure’m són gent de l’empresa per dir-me que ells no havien sigut els causants de l’incendi. A mi tot açò em fa mala espina però, com que no tinc cap prova, no puc fer res”.

Les membres de la Figa Tendra llançaren un comunicat assenyalant a l’empresa Careco SA com a interessada en degradar la zona per requalificar els terrenys i poder construir en ells

Aquestes propietàries van ser afectades per l’incendi, però per sort, els desperfectes no van ser massa greus. Dels quatre focus de l’incendi, dos s’iniciaren pel nord de la casa i altres dos pel sud. “Als noticiaris diuen que ningú va ser afectat, però si no arriba a ser perquè em vingueren a ajudar totes les persones de la Figa Tendra, unes 30 en total, corrents amb poals d’aigua, se m’haguera cremat la casa. Fins i tot els bombers es van quedar sense aigua i van haver de gastar la de ma casa. Va ser una bogeria”, assenyala el veí. Segons declaracions d’aquest a la Directa, hi ha una concatenació d’actes massa seguits que el fan sospitar: “primer expulsen a la gent de la Figa, després netegen uns terrenys on hi havia un pou d’aigua i ara li calen foc a tot el que hi havia al voltant de ma casa, que ho tenien abandonat, poc després de visitar-me”.

En aquest sentit, cal destacar que els terrenys de la zona del Bovalar estan situats entre Campolivar i Santa Bàrbara, les urbanitzacions més cares de la zona. “Un terreny a Campolivar pot costar un quart de milió d’euros, només el terreny”, assenyala el veí. Per aquesta raó, i després del succés, les membres de la Figa Tendra llançaren un comunicat assenyalant a l’empresa Careco SA com a interessada en degradar la zona –catalogada com a terreny rural protegit– per requalificar els terrenys i poder construir en ells. Per poder aconseguir això, destaquen que han de fer fora a les veïnes que viuen en la zona perquè “aquests veïns s’interposen en el seu camí”. Així també, afegiren que treballadors de la constructora es dediquen a patrullar la zona quasi cada dia per evitar que es tornen a assentar. I asseguraren que, el mateix dia de l’incendi, un representant de la constructora Careco SA, dins d’un tot terreny blanc, estava aparcat al camí “parlant sobre l’incendi i rient”.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU