Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Creació audiovisual col·lectiva contra el tràfic de dones

El documental 'Blessy', dirigit per Sílvia Cepero, Carme Gomila i Susana González, vol mostrar la realitat del tràfic de persones, el segon negoci il·lícit més lucratiu, després del tràfic de drogues

| Arxiu

Espero que escuches esta nota de voz antes de la entrevista, ya tu sabes qué responder, no digas nada sobre eso, si te preguntan tu has trabajado de limpieza. Que no se den cuenta, piensa que al final todo es una ficción”. Així comença Blessy, un documental fruit d’un procés de creació col·lectiva entre quatre dones supervivents de tràfic de persones i tres realitzadores. L’estrena tindrà lloc el divendres 6 d’abril a les 20 h als Cinemes Girona de Barcelona.

Dirigit per Sílvia Cepero, Carme Gomila i Susana González, el documental –de 20 minuts de durada– vol mostrar la realitat del tràfic de persones, el segon negoci il·lícit més lucratiu, després del tràfic de drogues. Per fer-ho han escollit la història de Blessy, una dona de 35 anys provinent d’Abuja (Nigèria) que simbolitza la lluita de diverses dones que han sigut víctimes de tràfic d’éssers humans.

El tràfic de persones és la captació, el transport, el trasllat o la recepció de persones per ser sotmeses a diferents formes d’explotació. Es tracta d’un delicte, una violació dels Drets Humans i una manifestació de violència masclista. Les Nacions Unides calculen que tres de cada quatre víctimes són dones i nenes. L’Organització Internacional de Treball estima que al món hi ha més de 40 milions de persones esclaves.

Les realitzadores de Blessy investiguen una via d’expressió “per enriquir la comunicació individual i col·lectiva, per treballar en grup i per oferir nous recursos comunicatius”

 

A través del llenguatge audiovisual les realitzadores de Blessy investiguen una via d’expressió “per enriquir la comunicació individual i col·lectiva, per treballar en grup i per oferir nous recursos comunicatius”. CàmeresiAcció i La Ròtula, productores del documental, contacten per primera vegada amb el grup de dones Sicar.Cat Adoratrius l’any 2016 a través d’un taller de narratives audiovisuals. “Hi ha una gran tasca a fer en l’àmbit de la representació decidida per una mateixa en un espai de confiança i seguretat”, expliquen les realitzadores. Per elles, una de les claus del procés és “respectar sense matisos el pacte col·lectiu fet des de l’inici: tot el que surti de l’espai-temps compartit és decidit entre totes”. Davant d’aquesta situació neix Blessy, que entén l’audiovisual com una eina més cap a l’autonomia i l’empoderament.

“És adient generar més coneixement sobre el fenomen especialment complex del tràfic d’éssers humans”, asseguren les creadores del documental

Blessy busca denunciar també la situació de les dones víctimes de tràfic de persones a través d’accions de sensibilització. “És adient generar més coneixement sobre el fenomen especialment complex del tràfic d’éssers humans”, asseguren les creadores del documental. Per això cal abordar la temàtica “des de la proximitat i la subjectivitat de les que ho pateixen”. Les protagonistes del documental reconeixen que l’engany és una de les formes més utilitzades per a la captació. Tot i això, reiteren que cal “ser forta, intel·ligent i prudent, perquè la vida no és fàcil”. “Si ets dona, agafa’t, posa’t els tacons i segueix endavant, perquè una ha de ser lluitadora a la vida”, recomanen.

Entitats expertes en aquest àmbit, com Sicar.Cat Adoratrius denuncien que, tot i que a Espanya s’han detectat prop de 1.500 dones en situació de tràfic d’éssers humans, encara no és una prioritat en l’agenda política del govern espanyol, sobretot en relació a la protecció de dones afectades. “Creiem necessari incidir a través del documental perquè la situació millori i així també contribuir al canvi social a través de la visibilització del fenomen”, conclouen des de l’equip de Blessy.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;