Al carrer Reina Amàlia, 11, al cor del Raval de Barcelona, ha persistit en els darrers nou anys l’Hort del Xino. El passat dimarts 14 de febrer, obeint ordres del nou propietari del terreny, uns obrers van arrencar d’arrel una dotzena d’arbres –alguns amb més de 10 anys, com la figuera que hi havia a la finca–, els mateixos fruits de l’hort, el mobiliari autogestionat i també bona part de les il·lusions que mantenien les usuàries d’un espai comunitari com pocs al barri.
“Aquí hi ha hagut un requeriment per fer una desratització i el propietari ha utilitzat això com a excusa per destrossar l’hort, declarava Gala Pin
Per fer-ho van aprofitar un requeriment de l’Ajuntament per desratitzar l’espai. “Aquí hi ha hagut un requeriment per fer una desratització i el propietari ha utilitzat això com a excusa per destrossar l’hort, quan no té res a veure una cosa amb l’altra i no calia destrossar cap hort”, declarava la regidora del Districte de Ciutat Vella Gala Pin.
Reconstrucció dels fets
A finals de novembre del 2016, un veí va denunciar el suposat estat d’abandó d’aquest solar del Raval. L’Ajuntament va inspeccionar l’hort i un tècnic municipal va determinar per escrit que hi havia “arbres mal podats, molt crescuts i una invasió de rates”. Des del consistori van advertir que, per qüestions de salut pública, s’havia de fer una desratització sota amenaça de multa. Membres de l’assemblea de l’hort dubten que es pugui fer un informe prou seriós fent una fotografia, sense accedir a l’espai, com diuen que es va realitzar.
L’Ajuntament va enviar un requeriment al suposat propietari, Juan Sande Couto, qui avui dia és mort. Són dos dels seus fills i la seva fillastra qui gestionen la propietat. Paral·lelament, se sap que hi ha interès d’una promotora pel solar. Però, qui és l’actual propietària del solar?
Un nou actor
El Raval és un barri de Barcelona que per la seva situació geogràfica fa anys que pateix processos de gentrificació i l’activitat d’especuladors que han vist en aquest espai situat entre els carrers Reina Amàlia i de les Carretes, qualificat d’urbanitzable per construir habitatges, un nou caramel per enriquir-se.
El dia que els suposats promotors van parlar amb l’assemblea per negociar els van comentar que havien fet una paga i senyal però que el solar encara no era propietat seva
Ara fa dues setmanes, uns treballadors de Liven Business, empresa afincada a Terrassa controlada per l’empresari Balbino Álvarez Pérez i dedicada a l’exportació i importació d’aliments, es van presentar a l’hort dient que podien negociar un preu perquè marxessin voluntàriament. Des de l’assemblea de l’espai se’ls va comentar que no es volia negociar i es dubtà de la companyia perquè al registre de la propietat i al districte no constava cap canvi de propietari ni cap llicència d’obres. De fet, el dia que els suposats promotors van parlar amb l’assemblea per negociar i evidenciar el seu interès a construir habitatges al Raval, els van comentar que havien fet una paga i senyal però que el solar encara no era propietat seva.
Segons l’Assemblea de l’Hort del Xino, “els obrers deien que la multa estava a nom del propietari nou i que ell no volia problemes, però quan ens vam fixar la multa està al nom del propietari antic, i no se sap si la venda s’ha fet efectiva, tot i que els obrers de la neteja deien que treballaven pel propietari nou”.
L’assemblea destaca la coincidència entre la suposada venda del solar, la denúncia d’abandonament i l’aparició d’aquesta agència de neteja. Insisteixen dient que “mai havíem tingut problemes d’aquest tipus i just arriba el propietari a parlar amb nosaltres, a sondejar si marxem i a la setmana següent cau la denúncia d’un veí, una queixa que sabem que un mateix pot fer fàcilment o incitat per algú”.
L’hort desolat
Les membres de l’assemblea que gestiona l’Hort del Xino estan desolades davant els darrers esdeveniments. En els darrers nou anys, a banda de l’hort, havien creat un projecte de bosc mediterrani amb espècies autòctones catalanes representatives de sotabosc, una biblioteca, activitats pedagògiques que fomentaven el coneixement compartit d’idiomes i d’horticultura, i també programaven periòdicament jam sessions i vermuts musicals els diumenges, com el que van fer tot just a principis d’aquest mes.
Un espai autogestionat que persones que trobaven a faltar més verdura fresca al barri es van encarregar de construir en el terreny que va deixar l’antiga casa okupada Reina Amàlia, netejant la runa que s’hi va acumular i reocupant l’espai de manera estable. Ara com ara, l’únic testimoni d’aquell passat són els grafitis que encara perviuen a les parets que el voregen.
Properes passes
L’assemblea de l’hort segueix mobilitzada i –a banda de la concentració de protesta posterior a la destrossa– el passat divendres es van reunir a la Casa de la Solidaritat en una assemblea oberta al veïnat i moviments socials de Barcelona per decidir que podien fer. Entenen que “no és una agressió només cap a l’hort sinó que per desgràcia és bastant representativa del que està passant avui en dia al Raval en espais socials i habitatges d’on s’expulsa veïnes”.
Així ho reclama el grup El Raval no es ven, al que estan adherits. Per continuar reivindicant el seu lema “Resistimos. Lo sentimos, hemos echado raíces” i que l’hort tampoc es ven, faran una cercavila reivindicatiu de caràcter simbòlic en què portaran plantes, música i menjar i que començarà a la plaça Folch i Torres el proper dissabte 25 a les 10 del matí.
La regidora afirma que “si el propietari no té plans i l’assemblea de l’hort hi està d’acord, podem mediar o negociar amb la propietat per tal que permeti que aquestes activitats puguin tenir lloc”
Des del Districte, Gala Pin corrobora que “al final és una propietat privada i les eines que tenim són les que són. Però si se’ns demana que mediem, com hem fet amb el gimnàs Sant Pau, perquè hi hagi un espai que pugui continuar, ho farem com hem fet altres vegades”. En les setmanes vinents “si el propietari no té plans i l’assemblea de l’hort hi està d’acord, podem mediar o negociar amb la propietat per tal que permeti que aquestes activitats puguin tenir lloc. El que intentem és que els solars tinguin un ús i no estiguin tancats”. En aquest sentit, a la Barceloneta han fet un procés a un solar públic que tindrà un hort comunitari i un parc infantil i volen que els en cedeixin més per a poder fer nous espais comunitaris, tot i que admet que han tingut poc èxit i que precisament “al Raval, els llocs que puguin generar comunitat i xarxa social són molt necessaris”.
En qualsevol cas, els membres de l’assemblea de l’hort seguiran de prop tots els propers moviments. Volen que l’Ajuntament prengui una posició més clara respecte els espais comunitaris com el que han defensat els darrers nou anys, per mantenir aquest punt alliberat i verd al Raval, un barri especialment castigat pel model depredador de la marca Barcelona.