Els dies 9, 10 i 11 de juny vàrem ser a la Fira Alternativa de València. Es tracta d’una fira on conflueixen bona part dels moviments socials, llibreries, artesans i artistes del País Valencià. La fira s’autogestiona mitjançant les aportacions de les paradistes i, per exemple, la neteja del recinte va a càrrec dels col·lectius. És un bon lloc per adonar-se de la feina que ha fet el nucli del País Valencià –que ja compta amb 25 col·laboradores– els darrers anys. És per això que el coneixement de la Directa s’ha estès entre el públic lector i algunes persones van fer el pas de subscriure’s. Això sí, encara queda molta feina per fer per arribar a tots els racons del País Valencià.
En aquest sentit, vàrem aprofitar per reunir-nos amb entitats que treballen per a la normalització del valencià amb l’objectiu de col·laborar i establir sinergies entre col·lectius que, massa sovint, treballem des dels nostres fronts i oblidem que estem caminant en la mateixa direcció.
Al barri de Sants de Barcelona, el dissabte 10 de juny, es va celebrar la primera edició d’Escola Directa, un projecte d’autoformació periodística. S’hi van inscriure 53 persones i les classes es van fer a la sala d’actes del centre social autogestionat Can Vies. Gemma Casamajó, Jordi de Miguel, Adrià Crespo, Neus Molina, Marc Iglesias, Jesús Rodríguez i Andreu Missé van abordar –de manera desinteressada– aspectes molt diversos del periodisme per a la transformació social.
Joan Mas, periodista de la Directa Coop va participar en la Trobada de Mitjans Cooperatius Europeus que es va celebrar a Atenes del 9 a l’11 de juny, amb l’assistència d’una vintena de projectes com Altreconomia (Itàlia), Red Pepper (Londres), El Salto (Estat espanyol) o Setembre (Osona). L’encontre es va fer en el marc del Congrés Europeu d’Economia Social i Solidària (UniverSSE), coorganitzat per RIPESS Europa, la xarxa europea de l’economia social i solidària.
El company Víctor Yustres va parlar del nostre model periodístic (antidiscriminatori) al taller de comunicació de les jornades Crida LGBTI –juntament amb Inoutradio, la radio lèsbica–, que es va celebrar l’11 de juny a l’Ateneu L’Harmonia de Sant Andreu de Palomar (Barcelona).
____________________
Més que mil paraules
Després de l’esfondrament de la Unió Soviètica, els anys 90 del segle XX, l’agricultura cubana es va col·lapsar. La situació és molt diferent avui dia. La nova fórmula està aconseguint una seguretat alimentària plena: s’ha aturat l’ús de pesticides i s’han substituït les màquines per animals. Els mercats de l’Havana s’abasteixen al 100% amb producció local dels afores de la ciutat.
Article publicat al número 433 de la ‘Directa’