Entre l’any 2000 i 2003 més de 750.000 metres quadrats de l’horta de la Punta i desenes d’alqueries quedaven soterrades en aquesta zona del sud de València. Era el primer pas per implementar la Zona d’Ampliació Logística (ZAL), una ampliació dels terrenys del Port de València. El projecte va despertar una forta oposició veïnal que va portar la iniciativa de l’Ajuntament de València amb el suport del Ministeri de Foment. En dues ocasions, els tribunals van donar la raó a les veïnes: primer va ser el Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana, l’any 2013, i dos anys després, el Tribunal Suprem ratificava la sentència.
Tot i això, l’any passat, el Govern valencià va tramitar, a través de la Direcció general d’Obres Públiques, un nou Pla especial per al desenvolupament de la ZAL del port de València, en el mateix sòl que després de les sentències havia recuperat la qualificació de “zona no urbanitzable d’especial protecció”.
Entre l’any 2000 i 2003 més de 750.000 metres quadrats de l’horta de la Punta i desenes d’alqueries quedaven soterrades en aquesta zona del sud de València
Més de quaranta entitats van engegar una campanya en aquell moment per defensar el territori i recordar la il·legalitat del projecte. Sota el nom Horta és Futur NO a la ZAL del Port a la Punta. L’objectiu és “aturar aquest pla i repensar col·lectivament el futur de la Punta, inevitablement verd i viu, de connexió amb l’antic llit del riu Túria i el parc natural de l’Albufera”.
Com a part d’aquesta campanya té lloc a València, durant els mesos de febrer i març, el cicle de cinema documental sobre defensa del territori “Aturem la ZAL, Recuperem la Punta”. El cicle està dividit en tres blocs temàtics: un dedicat lluites referents pel territori, un altre sobre la defensa mediambiental amb perspectiva de gènere i l’últim que explicarà València Sud. Al final de cadascun dels blocs s’ha planificat un debat, amb la finalitat de “debatre i pensar de manera directa les temàtiques abordades en les diferents projeccions”.
Com a part de la campanya de defensa de l’horta té lloc a València el cicle de cinema documental sobre defensa del territori “Aturem la ZAL, Recuperem la Punta”
Per al col·lectiu organitzador, el cicle de projeccions té diferents objectius, com són visibilitzar conflictes territorials en diferents parts del món per establir referents de lluita o qüestionar el model “desenvolupista hegemònic”. Però també “posar al centre les veus, vides i històries de les persones que hi ha darrere de cada decisió urbanística com a part de la nostra memòria col·lectiva” i mostrar alternatives al model territorial que posa el “progrés” al capdavant de tot.
Les projeccions s’estendran fins al 29 de març a tres espais de la ciutat de València: la Filmoteca, el Centre de Cultura Contemporània Octubre I al Col·legi Major Rector Pesset. El calendari amb totes les activitats es pot consultar a la pàgina web de la campanya Recuperem la Punta. Aturem la ZAL.