Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Dues de cada tres sol·licituds d'asil tramitades a l'Estat espanyol el 2017 van ser rebutjades

| Freddy Davies

L’Estat espanyol només va concedir una de cada tres sol·licituds d’asil que va rebre l’any 2017. Segons dades d’Eurostat recavades per la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR), “d’un total de 13.350 resolucions es van concedir tan sols 595 estatuts de refugiat, 4.080 reconeixements de protecció subsidiària i cap per raons humanitàries”. Aquestes xifres suposen un percentatge del 35% d’aprovacions, deu punts menys que la mitjana europea.

Les dades del 2017 assenyalen que l’Estat espanyol va oferir protecció a la meitat de les persones que l’any anterior. Segons la CCAR, “principalment perquè s’han resolt molts menys expedients de persones procedents de Síria”. Entre les persones que van rebre protecció, les dades varien segons els països de procedència: mentre que les persones sirianes rebien protecció en un 95% dels casos, les ucraïneses ho feien en un 9% i les veneçolanes només en un 1%.

Tot i que l’any passat es van resoldre al voltant de 14.000 demandes, el total de peticions es va situar al voltant de les 30.000 -el doble que l’any 2016- un fet que suposa “un rècord”

Des de l’entitat, també destaquen la xifra de sol·licituds que estan pendents de tramitació. Tot i que l’any passat es van resoldre al voltant de 14.000 demandes, el total de peticions es va situar al voltant de les 30.000 -el doble que l’any 2016- un fet que suposa “un rècord”. L’increment s’explica per l’augment de sol·licituds de persones procedents de Veneçuela, “que es tripliquen”, i  Colòmbia. També per més de demandes al punt fronterer de l’aeroport de Barajas (Madrid), especialment des de Palestina.

Actualment, a les dependències de l’Estat s’acumulen 38.880 sol·licituds pendents de resoldre i des de l’organització denuncien que el temps d’espera per formalitzar les peticions d’asil pot arribar a ser de sis mesos o més. “Després de mesos o anys d’incertesa, s’envien a milers de persones a la irregularitat negant-los l’asil; l’Estat està fallant a aquestes persones”, ha denunciat Miguel Pajares, president de la CCAR.

Com a punt positiu del seu recompte anual, des de l’ONG destaquen que durant el 2017 “van augmentar lleugerament les concessions d’estatuts de refugiat, principalment a persones de Palestina, Eritrea i Marroc”. “Procedents d’aquest darrer país degut sobretot a les sol·licituds de persones LGBT”, conclouen.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
;