Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Ecofeminisme

Després d’una setmana intensa com la passada i un dia històric com el dijous 8 de març, seria impossible escriure de res que no n’estàs impregnat. Encara em sura a la pell l’orgull i l’emoció que vaig sentir el dijous al carrer. Al matí, amb companyes de l’entitat, i al capvespre amb les meves filles, que tot just comencen a despertar a una realitat que han de conèixer perquè li hauran de fer front. Les somnio, a elles, i a totes les que vendran, lliures, rebels i combatives. Feministes, per sobre de tot.

I ja posades a somniar també ecologistes, ecofeministes doncs. I és que les reflexions al voltant del paper de les dones al món també abasten amb una lògica i coherència inqüestionable, el vincle entre la lluita ecologista i la lluita feminista. De fet, una vegada obres els ulls a la lluita ecologista des de la perspectiva feminista – li poses les ulleres liles al verd –, ja et sembla tant de sentit comú, que no entens com no ho havies vist ni entès així abans!

Les reflexions al voltant del paper de les dones al món també abasten amb una lògica i coherència inqüestionable, el vincle entre la lluita ecologista i la lluita feminista

I és que els reclams des d’ambdues lluites són el mateix: posar la cura de la vida al centre de les decisions. Com a dones, mares o no, entenem la vida des de la perspectiva reproductiva, de les cures, de les relacions humanes. Això transcendeix la pura visió productiva i mercantilista que el món capitalista ha fet, ben intencionadament, de les dones, del model de treball, de l’organització del temps, del territori, de les ciutats, de la construcció dels espais públics, de la natura, etc. sotmetent la vida i posant els mercats i els seus beneficis a l’epicentre de la societat.

Així doncs, ecologisme i feminisme esdevenen realitats indestriables. Però malgrat l’evidència, no sempre hi ha hagut el vincle necessari per feminitzar la lluita ecologista, ni per posar en valor l’ecologisme dins la lluita feminista. Ara però les coses canvien. Moltes ens sentim descobrint tot un món i construint diàriament un relat nou de la lluita ecologista, perquè els valors que impregnen la lluita feminista enforteixen i donen sentit i coherència als clams per la defensa del territori i la biodiversitat, per entendre i respectar els límits biofísics del planeta i posar en valor la cura de la vida per davant dels interessos econòmics que creixen a costa de territori, recursos i persones. També la lluita feminista fa un pas en sentit invers: la vaga de consum n’és un exemple. Ho tenim clar: així no. El nostre planeta no ho pot sostenir això. Les dones tampoc. Cuidem-lo. Lluitem.

El sistema capitalista patriarcal s’alimenta de l’explotació de la naturalesa que ens aboca a l’abisme i de l’explotació de les dones. És per això, que les dones jugam un paper privilegiat per acabar amb aquest sistema

El sistema capitalista patriarcal s’alimenta de l’explotació de la naturalesa que ens aboca a l’abisme (canvi climàtic, crisi energètica, pèrdua de biodiversitat…) i de l’explotació de les dones (bretxa salarial, treball domèstics i de cures no reconeguts, dominació i explotació sexual…). És per això, que les dones jugam un paper privilegiat per acabar amb aquest sistema. Creiem-nos-ho del tot. Lluitar contra el patriarcat i per la defensa del territori és lluitar per la vida.

Referents de l’ecofeminisme en tenim: Petra Kelly, Vandana Shiva, Wangari Maathai, Berta Càceres (que fa tot just dos anys varen assassinar impunement), Yayo Herrero, Aura Lolita Chávez… i tantes altres. Només ens cal reivindicar-les. I devora elles, milers de dones anònimes que diàriament treballen i lluiten des de l’àmbit de l’ecologisme social, des dels moviments i xarxes col·lectives feministes que lluiten contra l’expansió de les empreses transnacionals amb projectes miners, hidroelèctrics, agroalimentaris i petrolífers que exploten els territoris del sud i amenacen els pobles originaris. Des de les dones de la ciència que treballen amb la consciència de què el fet de ser dona és un valor afegit a la seva feina d’investigació i a l’aportació que aquesta pot fer a la nova societat que albirem des de la lluita ecofeminista. Ser dona doncs, és un valor que no té preu i que per això precisament, és capaç de tombar la dominació d’aquell qui només sap mesurar per preu.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
;