L’últim episodi de l’especulació immobiliària a València ha tingut lloc aquest matí, al número 31 del carrer Buenos Aires del barri de Russafa. Mitjançant la campanya #EnsEstanExpulsant a les xarxes socials, s’ha fet pública la situació de sis famílies que hauran d’abandonar l’immoble. Cinc d’elles han fet l’entrega de les claus avui, mentre que les habitants d’una de les cases deixaran l’edifici els primers dies de juny. Aquesta vesprada s’ha convocat una concentració davant l’edifici, on s’han penjat pancartes i poetes del barri han llegit poesia contra la turistificació.
Tot i que en un primer moment les veïnes que ara han deixat les cases no volien vendre els seus habitatges, el nou propietari de la resta de cases del bloc va començar un procés d'”assetjament immobiliari, sobretot mitjançant obres constants a l’edifici a hores intempestives”, segons explica la plataforma veïnal Entrebarris.
Entrebarris denuncia que “aquesta situació s’ha produït al barri de Russafa i altres barris de València”, tot i que encara no saben exactament qui hi ha al darrere de la compra de l’edifici
El col·lectiu, que va néixer fa uns mesos al Cabanyal però que ha establit vincles amb altres entitats i grups de la ciutat, denuncia que “aquesta situació s’ha produït al barri de Russafa i altres barris de València”, tot i que encara no saben exactament qui hi ha al darrere de la compra de l’edifici del carrer Buenos Aires. “Volem seguir treballant per desemmascarar les empreses i persones que realitzen aquesta mena d’accions als nostres barris”, comenta Dani Castillejo, un dels membres d’Entrebarris.
Davant aquest fet, s’ han anunciat diverses accions de protesta al llarg del festival A les Balconades, que se celebra aquest mateix cap de setmana en la zona. Entre d’altres, tindrà lloc una bicicletada pel barri, que s’aturarà divendres que ve davant l’edifici afectat per a “reivindicar el dret del veïnat a viure en el seu propi barri”.
Maria, una de les promotores de la xarxa d’entitats, sospita que aquests habitatges acabaran destinats a apartaments turístics, com està ocorrent amb altres edificis de la zona
Maria, una de les promotores de la xarxa d’entitats, sospita que aquests habitatges acabaran destinats a apartaments turístics, com està ocorrent amb altres edificis de la zona. “La pressió turística ací està provocant que moltes persones no puguen renovar els seus lloguers i hagen de marxar del seu barri”, explica a la nota de premsa del col·lectiu que ara es presenta. Denuncia, igualment, el desembarcament d’immobiliàries i grups inversors en la zona per a comprar habitatges que “després s’ofereixen a Airbnb o es destinen a aparthotels”.
Des d’Entrebarris reivindiquen “el dret a la ciutat dels veïns i veïnes, i demanden accions que asseguren l’accés a l’habitatge i la permanència en la mateixa”. Així, critiquen el govern del tripartit a qui acusen de “promoure un model de ciutat dominat per la indústria del turisme”. “La intenció és plantejar el debat sobre el model de ciutat i, d’altra banda, generar algun tipus d’estructura per fer front a aquesta mena de problemàtiques”, conclou Castillejo.