“Us adverteixo del vostre deure d’impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir la suspensió acordada. Particularment, que us abstingueu d’iniciar, tramitar, informar i/o dictar, en l’àmbit de les vostres respectives competències, acord o actuació alguna que permeti la preparació i/o celebració del referèndum sobre l’autodeterminació a Catalunya, regulat en el Decret objecte de la present impugnació, amb l’apercebiment de les eventuals responsabilitats, inclosa la penal, en què podeu incórrer en cas de no atendre aquest requeriment.” Amb aquesta notificació, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha comunicat avui als directors de TV3 i Catalunya Ràdio –Vicent Sanchis i Saül Gordillo, respectivament– la prohibició a col·laborar amb la realització del referèndum convocat mitjançant decret pel Govern de la Generalitat la nit del passat dimecres i suspès pel Tribunal Constitucional l’endemà mateix. Malgrat el redactat poc precís i que es presta a tota mena d’interpretacions, obre la porta al dubte de si poden, pels respectius mitjans, difondre continguts informatius relacionats amb la realització de la consulta.
En aquest sentit, una piulada de Twitter del TSJC precisa que “no s’ha adoptat avui cap resolució en relació a TV3 ni Catalunya Ràdio” sinó que tan sols “ha notificat la resolució del TC de dijous passat”. Segons que ha publicat la mateixa Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) “la resolució no afecta el dret a la informació”.
Tant Sanchis com Gordillo han manifestat la voluntat de continuar publicitant la campanya institucional que crida a la participació al referèndum.
TV3 i Catalunya Ràdio han continuat emetent fins a la data d’avui l’espot del Govern de la Generalitat en el qual (mitjançant la imatge d’una línia de tren que es bifurca) s’anuncia la cita de l’1-O i s’invita la ciutadania a participar-hi, una campanya que molts altres mitjans privats (tant de premsa com audiovisuals) no han gosat difondre per temor a conseqüències penals; en algun cas, com el diari Ara, fins i tot ha arribat a fer pública una carta a les seves lectores explicant els motius pels quals ha decidit no inserir aquesta publicitat. Però no queda clar si la comunicació d’avui fa referència a la difusió d’aquesta publicitat institucional o a altres continguts que es puguin emetre des dels espais informatius dels mitjans públics catalans.
Com Sanchis i Gordillo, en total un miler de càrrecs públics en exercici a Catalunya han rebut una notificació del TSJC amb idèntic redactat; també s’ha fet arribar al president de la Generalitat i els tretze consellers del Govern, una seixantena de secretaris generals i directors generals (entre ells, el director general dels Mossos d’Esquadra, Pere Soler) i els alcaldes i alcaldesses dels 948 municipis catalans. 712 equips de govern municipals ja han expressat la seva voluntat de col·laborar amb el plebiscit.
La televisió i la ràdio pública catalanes continuen emetent l’espot del Govern de la Generalitat que anima a participar al plebiscit de l’1 d’octubre, que molts altres mitjans no han volgut difondre
Per la seva banda, el major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha estat citat aquest matí per la fiscalia del TSJC, juntament amb els màxims responsables del Cos Nacional de Policia i de la Guàrdia Civil a Catalunya. A tots tres se’ls ha entregat una instrucció, en la qual se’ls recorda que totes aquelles actuacions que no tinguin en compte la suspensió de la llei i el decret del referèndum constitueixen delictes de desobediència, prevaricació i malversació de cabals públics, que poden comportar penes de presó i inhabilitacions. La fiscalia ordena als comandaments dels tres cossos policials que “a fi d’evitar la consumació o l’esgotament dels delictes, procediran directament a adoptar les mesures necessàries per intervenir els efectes o instruments destinats a preparar o celebrar el referèndum il·legal, requisant urnes, sobres electorals, manuals d’instruccions pera als membres de les meses electorals, impresos electorals, propaganda electoral, elements informàtics, així com qualsevol altre material de difusió, promoció o execució del referèndum il·legal”.
Increment de la presència policial
Les notificacions del TSJC i de la Fiscalia arriben en paral·lel amb un increment de la presència policial espanyola a Catalunya. En les últimes hores han arribat des de l’Estat espanyol diverses unitats d’ordre públic del Cos Nacional de Policia espanyola (CNP) i de la Guàrdia Civil. A Reus, el desembarcament a mitja tarda de dimarts d’una unitat d’antiavalots del CNP ha generat alarma entre la població. Segons han informat veïnes de la zona, els furgons han aparcat al pati de darrere de la caserna de la Guàrdia Civil, al passeig de la Mata, i els agents s’estan allotjant a l’hotel Gaudí (Grupo Gargallo), de quatre estrelles. Segons ha pogut saber la Directa, el destacament de reforç a la capital del Baix Camp prové de Sevilla, i forma part d’un ampli desplegament ordenat pel Ministeri de l’Interior: una dotació similar de furgons provinents de Bilbao va arribar ahir i es preveu que demà es desplaci un destacament des de Valladolid. I així fins a l’1 d’octubre.