Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Els Mossos es contradiuen en el judici a quatre detinguts durant les protestes per Can Vies

Els Mossos es contradiuen en el judici a quatre detinguts durant les protestes per Can Vies. Franz i Adrià són els dos únics nois del cas que han fet campanya durant els darrers mesos exigint la seva absolució. La fiscalia demana per cadascun dels quatre tres anys i mig de presó per atemptat contra l'autoritat i desordres públics

Aquest dilluns al matí s’ha celebrat una nova vista a la Ciutat de la Justícia contra quatre de la setantena de persones que van ser detingudes durant les protestes contra el desallotjament fallit de Can Vies ara fa més de tres anys. Al judici d’avui hi havia convocat un cinquè jove de nacionalitat holandesa, que no ha estat localitzat des que va abandonar la comissaria, motiu pel qual està en cerca i captura i la jutgessa ha celebrat la sessió declarant-lo en rebel·lia processal. Val a dir que la mateixa nit dels fets un sisè noi va ser detingut al mateix indret, però pel fet de ser menor no ha seguit el mateix procediment que la resta.

El Ministeri Fiscal és l’única part que ha mantingut l’acusació contra tots ells, després que els serveis jurídics de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya es retiressin de la causa. L’episodi que finalment ha arribat a judici es va produir el 28 de maig de 2014, durant la tercera nit de l’anomenat Efecte Can Vies, quan la Brigada Mòbil (BRIMO) dels Mossos d’Esquadra va detenir els joves quan circulaven pel carrer Sagunt del barri de Sants, a l’altura de Jocs Florals, via on es manté el Centre Social Autogestionat (CSA). Els nois van ser portats a la comissaria de les Corts acusats dels delictes d’atemptat contra l’autoritat i desordres públics per haver llençat presumptament set pedres contra un furgó d’antidisturbis.

El Ministeri Fiscal és l’única part que ha mantingut l’acusació contra tots ells, després que els serveis jurídics de l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat de Catalunya es retiressin de la causa

Només Franz i Adrià, dos dels quatre nois que es coneixien perquè eren companys de classe a la Universitat Pompeu Fabra (UPF), van decidir endegar una campanya política amb l’organització antirepressiva Alerta Solidària per difondre el cas i reclamar la seva absolució. Tots dos han estat defensats per l’advocat Eduardo Cáliz i acompanyats per una concentració de suport a l’exterior del recinte judicial que ha aplegat una cinquantena de persones, moltes d’elles arribades amb autocar des de Reus, municipi d’Adrià. Els dos joves restants s’han presentat davant la magistrada del Jutjat Penal 18 de Barcelona amb els seus propis lletrats, però tots ells han coincidit en negar els fets que se’ls imputen i les seves respectives defenses han demanat que quedin absolts, després d’afirmar que igualment consideraven errònia la qualificació juridicopenal del fiscal del cas.

El Franz i l’Adrià han explicat a la jutgessa que al final de la manifestació d’aquella nit, un cop van començar els aldarulls amb la policia, van decidir anar a sopar a un establiment proper a la plaça Osca, on van esperar que la situació es calmés per dirigir-se cap a casa d’un d’ells. El propietari del local ha estat el darrer testimoni a declarar i ha confirmat aquest extrem, donant credibilitat al relat dels joves. A preguntes de fiscalia i defenses, tots dos han completat les seves intervencions explicant que van modificar el trajecte cap a casa quan van veure un furgó policial al carrer Sagunt, i va ser en aquell moment quan van ser detinguts en quedar atrapats entre aquest vehicle i tres furgonetes que els haurien barrat el pas deixant-los sense escapatòria.

Discrepàncies entre policies

Cinc agents dels Mossos d’Esquadra han declarat durant la vista oral: quatre d’ells presencialment, tot i que un d’ells ha estat autoritzat a fer-ho protegint la seva imatge rere una mampara, i un cinquè ho ha fet per videoconferència. Només un d’ells, el sotsinspector amb Targeta d’Identificació Policial (TIP) 5404, que la nit dels fets era el copilot de la furgoneta presumptament apedregada, ha afirmat haver vist el llançament de rocs i la temptativa de fugida dels joves. Aquest comandament i el conductor de la segona furgoneta van ser els encarregats de redactar la minuta policial com a agents actuants, però l’atestat va anar a càrrec d’almenys dos agents que també han intervingut a la sala: l’encarregat de la instrucció a comissaria i un membre de la unitat de la Divisió Central d’Informació (DCI), encarregada d’ordre públic.

Els testimonis policials han entrat en contradicció amb els seus escrits d’aquella mateixa nit pel que fa a la ubicació i dels fets i l’hora a la qual es van produir les detencions

Els testimonis policials han entrat en contradicció amb els seus escrits d’aquella mateixa nit pel que fa a la ubicació i dels fets i l’hora a la qual es van produir les detencions, elements que les defenses han fet valer a l’hora de restar credibilitat a la seva versió i al·legar durant les conclusions que en aquest context hauria de prevaldre la presumpció d’innocència dels joves per davant de la de veracitat dels agents. Després de visualitzar plànols de la zona on es van practicar les detencions, alguns agents han modificat la seva versió inicial i han diferit entre ells en el lloc on es van produir les detencions i la posició de les furgonetes, fins al punt que segons algunes de les seves indicacions els joves haurien tingut vies d’escap alternatives i no haurien quedat rodejats.

L’advocat Eduardo Cáliz ha volgut deixar clar que la primera part de l’atestat descriu fets que van passar els dos dies de protestes viscuts abans de la nit de les detencions, incidents dels quals els acusats no en són responsables. Segons un altre dels advocats de la defensa, aquest text hauria servit de model per redactar parts dels escrits d’acusació d’altres judicis contra detinguts durant les protestes de Can Vies. Per aquest motiu Cáliz ha alertat del perill que la fiscalia hagi afirmat en les seves conclusions que la simple presència dels acusats en la manifestació -en un ús legítim d’aquest dret fonamental-, serveixi per avalar la tesi de la seva intenció de participar en els incidents, ja que eren coneixedors que les protestes havien acabat així els dies anteriors.

Finalment, és destacable el fet que no s’aixequés acta d’intervenció de les pedres i que durant el procediment no s’hagin aportat a la causa, el mateix que ha succeït amb unes proves gràfiques desconegudes que implicarien els nois en els fets i que segons l’atestat sí s’haurien enregistrat aquella mateixa nit. Malgrat les peticions de les defenses durant la fase d’instrucció del cas i contràriament al que és habitual, els Mossos no han presentat mai el pressupost de la hipotètica reparació de la furgoneta colpejada, tot i que sí que van fer constar al seu informe una sèrie de danys que tampoc han acreditat amb fotografies. Després de més de tres anys, el judici ha quedat vist per sentència.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;