Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Els quinze punts ecologistes de la República catalana

| Arxiu

Jordi Navarro és un activista prestigiós, un dels ecologistes gironins de llarga trajectòria en les lluites per la defensa del territori, amb una breu etapa com a regidor de la CUP a l’Ajuntament de Girona. Des del seu retorn a la vida privada, ens ofereix un interessant assaig sobre l’ecologisme, tant des de la perspectiva històrica com de balanç del present i de possibilitats futures.

Navarro, geògraf de formació –per tant, amb instint d’endreça– i pròxim al pensament del brillant Joan Martínez Alier, ens ofereix un volum amb molts vessants: el de l’alta divulgació sobre la història i l’orografia del moviment, el de l’anàlisi de la situació paradoxal de l’ecologisme –entre l’estratègia d’integració en el model neoliberal i l’esmena a la totalitat al capitalisme del decreixement– i, finalment, el de la incardinació en el model de República en construcció.

El que fa particularment interessant aquesta opera prima és l’accent en un ecologisme que, a diferència del sectarisme paralitzador en què sovint han incorregut els diversos moviments –que, si bé poden obtenir victòries tàctiques, acaben patint derrotes estratègiques–, el dibuixa com a espai comú. Segons Navarro, les polítiques ecologistes, públiques i privades, col·lectives i individuals, han de combinar l’ambició global amb el realisme local.
I han de formar part d’una mirada matisada, actuant amb una visió general que impliqui un canvi de mentalitat general, encara que també amb objectius que permetin avançar ordenadament en la direcció, no d’una societat més verda, sinó d’una societat més justa i igualitària.

I és aquí on apareixen les referències al confederalisme democràtic, que, si bé l’experiència de Rojava i el poble kurd han posat en el mapa, en realitat prové de les propostes ecollibertàries de Murray Bookchin, i, per extensió, de la tradició anarquista que fan de Catalunya un terreny adobat per avançar en aquesta línia. Perquè, certament, la part més interessant del llibre són els quinze punts que l’autor proposa per a construir una República catalana ecològica, i que té un punt de revolucionari en tant que possibilista. Al cap i a la fi, per què volem la independència sinó per fer un país millor (que necessàriament ha de ser més ecològic)?

LLIBRE
República i ecologia. Avançant cap a un país i un món més ecològic, just i respectuós amb l’entorn
Jordi Navarro
Curbet Edicions, 2018
287 pàgines

 

Article publicat al número 452 de la ‘Directa’

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;