Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La demanda com a mordassa

| Victor Serri

Durant aquests deu anys de trajectòria col·lectiva, la Directa ha visibilitzat i denunciat un bon grapat d’històries d’abusos i repressió dins l’àmbit del sistema judicial i els tribunals. Tanmateix, fruit d’aquesta tasca periodística, a voltes incòmode per a determinats actors privilegiats que preferirien l’omertà, últimament no només hem anat als jutjats per informar d’allò que hi passa. Els darrers mesos, ens hem vist immerses en tres procediments judicials com a part denunciada i hem pogut experimentar la càrrega que suposa conviure amb aquesta amenaça.

El primer el va obrir Victor Gibanel, excap del servei d’informació de la Guàrdia Urbana de Barcelona, que el setembre passat va portar a judici el nostre company Jesús Rodríguez pels minuts censurats a l’emissió que va fer TV3 del documental sobre el cas 4-F Ciutat Morta. El policia l’acusava d’un delicte contra el dret a l’honor i a la pròpia imatge, però, finalment, el jutge va decidir absoldre en Jesús i obligar Gibanel a pagar les costes d’un procés que es va entestar a portar fins al final. En aquest cas, va prevaldre la llibertat d’expressió i informació.

Aquest tipus de procediment civil és el mateix mecanisme que han utilitzat per denunciar-nos en els dos darrers casos. D’una banda, l’empresa promotora del Festival Marenostrum es va sentir agreujada per un reportatge en què denunciàvem que estaven arrasant l’horta d’Alboraia per poder celebrar l’esdeveniment musical, que, gràcies a la pressió, es va haver de suspendre. Tant pel que fa a la investigació de Ciutat Morta com a l’article objecte de recel en la denúncia imposada des de València, el consell de redacció del col·lectiu va decidir no secundar les peticions de rectificació de les parts demandants, després de valorar que no tenien fonament. En el cas del festival, l’empresa no va fer com Gibanel i ni tan sols es va presentar a la vista oral del procediment. La causa es va arxivar.

Ara fa uns dies, vam saber que la jutgessa també ens donava la raó en el cas obert per Societat Civil Catalana (SCC) arran de la publicació d’una crònica de la contramanifestació antifeixista que es va celebrar el març passat a Vilanova i la Geltrú per mostrar el rebuig a la seva presència. Tot i respondre al requeriment de l’entitat espanyolista i reproduir parcialment la seva versió de com havien anat els fets al nostre web, no ho van considerar suficient i van portar a judici dos dels coordinadors dels continguts digitals de la Directa. Finalment, el jutjat va dictaminar a favor nostre i va entendre que SCC no tenia dret a més rectificació, que el contingut del que havíem publicat era suficient.

En tots els casos judicialitzats ens han donat la raó, cosa que reafirma el nostre compromís de continuar fent informació veraç, contrastada i de qualitat. Sabem que, ara, la repercussió del que publiquem és més gran i els organismes o les persones a les quals investiguem o fiscalitzem també ho tenen clar. Per això cada vegada estem més exposades a patir atacs com aquests, que pretenen distreure’ns i imposar-nos condemnes en forma d’indemnitzacions que ens debilitin econòmicament.

No hem explicat aquests casos públicament fins ara per no influir negativament en el desenllaç dels processos, però també perquè nosaltres, com a mitjà, no hem de ser la notícia. Ho fem ara per informar la comunitat Directa, que sabem que està determinada a continuar construint i defensant l’objectiu de fer periodisme per la transformació social. I afegim: no silenciaran la nostra veu, ni amb amenaces ni amb mordasses. Juntes som més fortes!

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
;