Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Elegia de la guerra bona

| Arxiu

El cineasta Roger Corman (La caída de la casa Usher), un dels grans herois de la sèrie B estatunidenca, va signar El barón rojo en un moment en què flirtejava amb produccions més ambicioses. Aquest biopic lliure confronta un famós pilot de guerra alemany amb l’aviador canadenc que potser el va abatre. Cap dels dos personatges principals no permet una identificació plena del públic espectador. El protagonista és Von Richtofen, un aristòcrata arrogant fascinat per matar, però alhora fidel als seus companys i defensor d’una certa ètica bèl·lica. El canadenc Brown sembla dissenyat per seduir el públic nord-americà amb la seva conducta planera, però també representa una lluita sense regles.

Corman i companyia assagen una certa burla del classisme obvi de la vella Europa i ataquen el militarisme (i l’antisocialisme) desfermat de l’imperi alemany. Però difuminen les certeses de l’espectador amb aquests dos protagonistes gens exemplars. En el moment de la seva estrena, l’obra va destacar per les escenes de combat aeri. A ulls moderns, però, sembla una curiosa recuperació de la narrativa de la Primera Guerra Mundial en temps del Vietnam. La pel·lícula comença amb una música que inflexiona lleugerament cap als sons del western, però els autors defugen la lògica del duel heroic i reformulen, de manera moderadament crítica, el cinema de cavallers de l’aire.

En una escena del film, Brown afirma que la guerra la lluitaran homes, en lloc de cavallers errants. Corman i companyia fan seu el desencís i el fatalisme d’aquest personatge, però també el representen com un embrutiment. I Von Richtofen resulta, tot i les seves imperfeccions, una mena d’heroi envoltat d’arribistes, cínics i assassins amb menys escrúpols que ell. Al final, s’escenifica la impossibilitat del retorn als espais segurs i maniqueus del cinema d’aventures clàssic. S’hi detecta una certa nostàlgia vers el miratge d’una guerra neta i reglamentària. És com si els autors volguessin creure-hi, però fossin conscients que no existeix. I opten per una desmitificació dolguda, duta a terme quasi a contracor.

 

BLUE-RAY + DVD
El barón rojo
Director: Roger Corman
Guionistes: John William Corrington, Joyce H. Corrington
Durada: 97 minuts

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;