Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La misteriosa desaparició d'una notícia de 'La Vanguardia' sobre el cos consular a Barcelona

| Arxiu

Els lectors de La Vanguardia no podran saber que s’amaga rere “La cara fosca de la diplomacia catalana i espanyola a Barcelona”, tal com titulava el rotatiu en una notícia apareguda al seu web el passat 8 de febrer. La informació, redactada per la periodista Isabel Martínez ha desaparegut des de fa tres setmanes. L’enllaç ara redirigeix a la portada digital del mitjà. Durant uns dies la informació es podia trobar emmagatzemada a la memòria cau (cache) de diversos cercadors d’internet, però de mica en mica també s’ha perdut el rastre de la notícia en aquests motors de cerca.

El reportatge incorporava els desglossats “De Gaspart a Stoichkov” i “Cargos pagados con privilegios”, on es detallava quins poderosos personatges del món polític i empresarial català ocupen càrrecs al món consular

La peça es va redactar a partir d’un viatge en autobús pels barris alts de la ciutat de Barcelona, on es troben les seus dels principals consolats. L’editorial Pol·len Edicions va organitzar la particular ruta, que va passar per les seus diplomàtiques d’Albània, Turquia, Kazakhstan, Mèxic o els Estats Units, entre d’altres, i comptava amb l’amfitrionatge del periodista i historiador Rafa Burgos, autor del llibre L’Orgia Diplomàtica que és a l’origen de tot plegat. El reportatge publicat al diari que dirigeix Màrius Carol incorporava els desglossats “De Gaspart a Stoichkov” i “Cargos pagados con privilegios”, on es detallava quins poderosos personatges del món polític i empresarial català ocupen càrrecs de rellevància al món consular. Es parlava de Joan Gaspart (expresident del F.C. Barcelona i cònsol de les illes Seychelles), Fidel Herrera (excònsol de Mèxic i imputat per presumpta corrupció), Pau Guardans i Cambó (cònsol de Corea del Sud), Hristo Stoichkov (excònsol de Bulgària) i Javier Nart (eurodiputat de Ciutadans i cònsol del Txad).

Mitjançant una consulta al servei del Defensor del Lector de La Vanguardia hem pogut conèixer la versió oficial de la desaparició de la notícia, segons explica el responsable de l’edició digital, Jordi Juan: “Vam tenir uns problemes tècnics i la notícia va desaparèixer. De vegades ens passa. Coincideix amb un deploy, que en l’argot de Sistemas és una espècie de caiguda del sistema que es fa de forma intencionada per introduir millores tècniques. De vegades el deploy es carrega notícies que estaven fetes i ja no trobem. Algunes les hem hagut de tornar a fer”. Un cop coneguda l’explicació del rotatiu, vam voler saber si en aquest cas es tornaria a fer la notícia, i aquesta va ser la resposta: “M’indiquen els companys de LV digital que no està previst tornar a redactar la notícia”. Malgrat tot, encara existeix un post al Facebook del diari –amb 295 comparticions i 19 comentaris– amb el titular i la fotografia del consolat de Mèxic que il·lustrava la notícia, sense poder-hi accedir, quan hi cliques t’adones que l’enllaç està inhabilitat.

“Jo no sé si algú ha fet alguna cosa, potser no ha fet molta gràcia la notícia a certa gent poderosa. És simptomàtic que hagi desaparegut la notícia. No sóc molt partidari de les teories de la conspiració, però és sorprenent que desaparegui la notícia d’un mitjà que sempre ha tractat molt bé el cos consular, fa de mal pensar”, ha manifestat Rafa Burgos a preguntes de la Directa. “Els meus anteriors llibres, La Casta i Crema Catalana, mai van ser referenciats a La Vanguardia, en aquest cas ja em va estranyar”, puntualitza.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
;