Més d’un bloc l’any. Des que la PAHC Bages va néixer el 2012, ha alliberat set blocs d’habitatges per a persones en situació de vulnerabilitat. Avui a la tarda, un grup d’activistes ha desplegat una pancarta al número 1 del carrer Bilbao de Manresa per donar la benvinguda al Bloc Bages 7, propietat de l’empresa immobiliària Nargam S.A., que està vinculada a l’operació especulativa del cas de l’hotel de les Drassanes a Barcelona. Buit des de 2015, a l’edifici manresà de 15 pisos, ja hi viuen quatre dones i sis menors d’edat.
La Plataforma es pregunta com pot ser que a la ciutat catalana amb un percentatge més alt de pisos buits, 8.000 segons dades de l’Ajuntament, hi hagi persones en situació d’emergència que no tenen sostre. És el cas de Meriem, Wassima, Khadija o Nouzha, la majoria amb criatures menors d’edat, que han estat desallotjades o expulsades de casa seva.
La Plataforma es pregunta com pot ser que a la ciutat catalana amb un percentatge més alt de pisos buits, 8.000 segons dades de l’Ajuntament, hi hagi persones en situació d’emergència que no tenen sostre
Wassima, amb tan sols 27 anys, té dues criatures de 4 i 6 anys. Fins fa un mes vivia en un pis amb el seu pare, i pagava 450 euros de lloguer amb uns petits estalvis i poc més de 200 euros que cobra del subsidi d’atur. Quan els estalvis es van acabar, “vaig haver de triar entre donar de menjar als meus fills o pagar el lloguer”, relata. Òbviament, va triar la segona i, després que la PAHC evités dos intents de desnonament, a la tercera va agafar les seves coses i va marxar. Tot i que fa més d’un mes que està dins la Mesa d’Emergència, només li van oferir anar passant per diferents hostals, però amb criatures, va preferir -de forma provisional- deixar el seu pare a casa d’un amic i anar-se’n a casa de la seva mare, que viu amb la seva germana i no té llits per a tothom.
Com Wassima, Meriem també està preocupada i angoixada per la seva situació. En el seu cas, va arribar d’Astúries perquè el seu marit la va deixar al carrer amb dues criatures de sis i dos anys i, almenys a Manresa hi té el seu germà. A diferència de Wassima, no ha pogut ni entrar a la Mesa d’Emergència perquè no està empadronada a la ciutat des de fa dos anys, el mínim per rebre qualsevol ajuda en matèria d’habitatge. Meriem reivindica que vol treballar, tenir un sostre i poder viure dignament amb el seus fills. Khadija viu de lloguer en un pis amb dues filles en molt males condicions. La PAHC Bages ja ha aturat el seu desnonament en dues ocasions. Així mateix, Nouzha també està a punt de ser expulsada del seu pis per impagament.
Davant dels quatre nous casos, en un comunicat, la Plataforma demana al Consistori “un paper actiu” per “pressionar Nargam per aconseguir la cessió del Bloc Bages 7 i ampliar així el trist parc d’habitatge social” a Manresa
Davant dels quatre nous casos, en un comunicat, la Plataforma demana al Consistori “un paper actiu” per “pressionar Nargam per aconseguir la cessió del Bloc Bages 7 i ampliar així el trist parc d’habitatge social” a Manresa. El març del 2017, l’Ajuntament va informar que només hi havia 183 habitatges de lloguer social disponibles, però assegura que el Pla Local d’Habitatge pretén recuperar-ne 470, actualment desocupats, i ampliar-ne fins a 200 de preu social. Les quatre dones i les seves criatures, però, no poden esperar més. Fins ara, vora 170 persones han estat allotjades per l’obra social de la PAHC Bages, en un total de 50 pisos.
Una plusvàlua del 240%
L’empresa Nargam anuncia els pisos a Idealista per uns preus que van des de 121.600 euros fins a 172.000. És un dels molts immobles que posseeix, ja que segons dades el registre mercantil, la firma té en cartera actius per valor de 27,14 milions d’euros.
L’operació va generar a Inversiones Lengar una plusvàlua de 5,6 milions d’euros en només dos anys: van comparar els solars per 2.343.947 milions euros i els van vendre a Barcelona Investments per 7.950.000
Florencio Gasanz Lucas, com a president, i Melchor Herruz Gomez, com a director, van ser protagonistes, a través d’una altra empresa, d’una operació molt polèmica al barri del Raval de Barcelona. El 2003, la cooperativa d’habitatge de l’UGT va vendre dos solars a tocar de les Drasssanes, que havien de destinar-se a habitatge social, a Inversiones Lengar SL, amb Nargam com a principal accionista, i Herruz Gomez i Gasanz Lucas com a administradors. L’operació va generar a Inversiones Lengar una plusvàlua de 5,6 milions d’euros en només dos anys: van comparar els solars per 2.343.947 milions euros i els van vendre a Barcelona Investments per 7.950.000.
Els propietaris del bloc okupat avui a Manresa doncs, es varen embutxacar una plusvàlua del 240% entre 2004 i 2006 sense fer res. Als solars, ara en mans de Invesiones Hoteleras Atir, la cadena hotelera Praktik hi vol construir l’Hotel Drassanes, però l’Ajuntament de Barcelona li ha denegat la llicència. El projecte va topar amb una forta oposició veïnal, articulada a través de la plataforma Salvem les Drassanes.