Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La Seguretat Social forçada per via judicial a reconèixer una incapacitat permanent

Judici a Naty, Natividad Lopez Gama, per exigir a l'antic ICAM, ara SGAM, que li concedeixi per via judicial la incapacitat absoluta permanent; una cinquantena de persones s'han concentrat durant el judici per donar suport a la Naty, membre de la PAICAM | Anna Celma

El jutge Salvador Salas Almirall ha sentenciat a favor de la Naty. El judici es va dur a terme el passat 30 de novembre al Jutjat Social núm. 17 de Barcelona; gairebé sis mesos més tard, les proves documentals i els testimonis dels pèrits han donat la raó a la Naty i al seu advocat, l’Àlex Tisminetzky, del Col·lectiu Ronda. Salas Almirall ha sentenciat que la demandant “no està en condicions de desenvolupar la seva professió habitual” com a auxiliar administrativa i comptable. Per tant, “ha de ser declarada en situació d’incapacitat permanent total per a la seva professió habitual”, segons el dictamen del jutge.

“La sentència em retorna la meva dignitat”, ha expressat la Naty en declaracions a la Directa. “Reconeix la meva situació de salut i dóna sentit a la meva batalla contra l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques (ICAM). Alhora, em dóna independència econòmica”, explicava, afegint amb una riallada que “ara jo també podré aportar diners a la caixa de resistència que tant m’ha ajudat aquests anys de lluita”.


La sentència legitima el dret a la protesta

L’estratègia de l’Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) i de l’antic ICAM ha fallat. Les administracions espanyola i catalana es negaven a reconèixer la condició mèdica de la Natividad López. Els documents aportats pel Servei General d’Avaluacions Mèdiques (SGAM), elaborat pel personal sanitari del propi ens, es contradeien amb els informes de l’equip mèdic que atén i segueix a la Naty de fa anys.

L’administració sanitària esgrimia com a concloent el fet que la Naty no estaria tan malalta “si podia liderar una plataforma de protesta i era activa a les xarxes socials”

També hi havia un argument que l’administració sanitària esgrimia com a concloent. El fet que la Naty no estaria tan malalta “si podia liderar una plataforma de protesta i era activa a les xarxes socials”, en paraules pròpies de l’INSS i del SGAM. Així, feien referència a l’acampada de quatre mesos davant l’edifici de l’ICAM a Avinguda Vallcarca; a l’impuls de la Plataforma d’Afectades per l’ICAM (la PAICAM); a les convocatòries i campanyes a través de plataformes socials; i a les diverses accions que la Naty ha fet per reclamar justícia.

Durant el judici, com ja va explicar la Directa, Javier Vicente Martínez, lletrat de l’INSS, va afirmar que “una persona greument deprimida no pot fer l’ús de les xarxes socials que ha fet la senyora López”. Tampoc podria “comandar una legió d’activistes i de manifestants, com ha estat fent en aquests mesos”. Aquestes afirmacions es van fer sense cap argument mèdic o testimoni de pèrits que reforcés la teoria del lletrat.

Aquestes “escandaloses argumentacions intenten atemorir les persones afectades i atempten contra el dret a la protesta social davant les injustícies”, defensa l’advocat Àlex Tisminetzky |Anna Celma

El jutge Salas Almirall redacta a la sentència que aquesta activitat de protesta i a les xarxes “no té res a veure amb les facultats mentals necessàries per poder exercir la [seva] professió”. Per això, l’al·legació de l’INSS “ha de ser rebutjada sense necessitat de majors arguments”, afirma.

L’INSS i el SGAM perden una de les vies clau per pressionar a les pacients que protesten públicament contra aquestes institucions sanitàries

D’aquesta manera, l’INSS i el SGAM perden una de les vies clau per pressionar a les pacients que protesten públicament contra aquestes institucions sanitàries. “Hi ha hagut diverses companyes de la PAICAM que, malgrat que volien que anés amb elles a les visites d’avaluacions mèdiques, em deien que tenien por que els posessin una creu”, explica la Naty. “A més, dubtaven a l’hora de fer accions al carrer, per si això els suposava un perjudici respecte als seus casos i les peticions al SGAM”, resumeix.

Per l’advocat del Col·lectiu Ronda, “no s’havia vist mai al·legacions en seu judicial de l’INSS i l’antic ICAM respecte al fet de participar activament en moviments socials de protesta contra les altes injustes pugui ser causa de denegació de la invalidesa que pertoca amb criteris mèdics”. Aquestes “escandaloses argumentacions intenten atemorir les persones afectades i atempten contra el dret a la protesta social davant les injustícies”, defensa Tisminetzky.

Ara aquesta sentència podria treure força a l’argument que estar greument malalta és incompatible amb l’organització solidària entre pacients. Des de la constitució de la Plataforma d’Afectades per l’ICAM (PAICAM), que ha aconseguit esquerdar l’aïllament de les pacients avaluades pel SGAM, la consigna d’acceptar passivament les decisions d’aquest ens ha quedat en entredit. La PAICAM ha denunciat aquesta institució pels seus “criteris economicistes que, per davant dels factors mèdics, dóna altes i denega incapacitacions per tal de quadrar els pressupostos”.


Segueix la lluita per la incapacitat permanent absoluta

La Naty, malgrat l’alegria d’aquesta sentència favorable, seguirà lluitant per aconseguir la incapacitat permanent absoluta. El jutge Salas Almirall deia a la sentència que, malgrat no poder exercir la seva professió habitual, sí que estaria capacitada per a dur a terme altres feines o activitats. El text exposa que “el trastorn neuropsicològic que pateix la demandant afecta a la velocitat de processament, flexibilitat mental, atenció, fluència fonètica i orientació, a més de comportar dificultats en el càlcul”.

“La meva voluntat sempre ha estat recuperar el benestar, psíquic i físic, i tornar al món laboral quan en sigui capaç; fins aleshores, no puc fer impossibles”, argumenta la Naty

Segons el jutge, la Naty podria desenvolupar professions que no comportin els requisits indicats. Ella no hi està d’acord. “El meu estat de salut no em permet treballar fins que no em recuperi. Aquests mesos he tingut molt desgast, físic i emocional, que ha empitjorat el meu quadre clínic”, explicava la Naty. Les intervencions i procediments mèdics segueixen sent el pa de cada dia per ella. Per això, quan millori una mica el seu estat de salut, planeja continuar endavant en la via legal. “La meva voluntat sempre ha estat recuperar el benestar, psíquic i físic, i tornar al món laboral quan en sigui capaç; fins aleshores, no puc fer impossibles”, argumenta.

A banda, el seu advocat ha volgut deixar clar que la sentència no és ferma i que és molt probable que sigui recorreguda per l’INSS al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). “Fins que no sigui una sentència ferma, la Naty percebrà la prestació però no els endarreriments; això li causa nous perjudicis per l’obcecació de l’INSS de no voler acceptar allò que els especialistes mèdics han determinat”, argumenta Tisminetzky.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;