La violència institucional i la tortura obren l’edició d’enguany del BccN, el festival de cinema Barcelona Creative Commons Film Festival. La Cifra Negra, del director Ales Payá, serà el tret de sortida. Tortura, mal tractaments, vulneracions de drets humans… A través de 30 casos explicats en primera persona, Payá mostra com “la violència institucional més dura i atroç s’amaga darrere una xifra negra”. Amb aquesta pel·lícula, abans titulada El Silencio de la Tortura, es vol ensenyar com avui en dia se segueixen produint casos de tortura per part dels funcionaris públics encarregats de la custòdia de persones detingudes i penades.
“Intentem aportar un gra de sorra per establir un debat necessari on poder visualitzar estratègies en comú i crear identitat col·lectiva”, afirmen des del BccN
“Intentem aportar un gra de sorra per establir un debat necessari on poder visualitzar estratègies en comú i crear identitat col·lectiva”, afirmen des del BccN. Per això, abans de la projecció, hi haurà un espai de debat amb el director, Ales Payà, la membre de la plataforma de la Xarxa antirepressió de familiars de detingudes, Rosa Seguí, el portaveu dels presos durant el motí de la presó de Quatre Camins, José Solís, una de les testimonis entrevistades al film, Ester Quintana, i l’advocat d’Irídia, Andrés Garcia Berrio.
Amb aquesta projecció, plat fort del BccN, es vol “denunciar i visibilitzar la violència institucional”. Per això la tria del lloc no és aleatòria: l’Àgora Juan Andrés Benítez, l’espai alliberat al carrer de l’Aurora, un espai en memòria del veí del Raval assassinat pels Mossos d’Esquadra el 5 d’octubre de 2013.
La cultura digital, com a eina de transformació social
Però La Cifra Negra no és l’únic que projecta el festival. Del 7 a l’11 de juny, el BccN, co-dirigit per Andreu Meixide i Fernando Paniagua, celebra la seva vuitena edició. Consolidat com a referent en la promoció i la defensa de la cultura lliure en el món audiovisual, segueixen apostant per les llicències Creative Commons com a “eina que forma part d’un replantejament i posicionament polític, personal i col·lectiu”. “Creiem en la cultura digital lliure i en concret en el llenguatge audiovisual i el cinema com a eina de transformació social capaç d’articular narratives i generar construccions i resistències imprescindibles avui dia”.
Sota el lema “Sharing is caring” (“Compartir és tenir cura”), la vuitena edició del festival posa el focus en la importància del fet de compartir i la corresponsabilització col·lectiva per tenir cura de la cultura com a valor comú i dret bàsic de les persones.
S’ha programat la projecció de 17 obres, tres debats temàtics, la presentació internacional del CCWorld Xarxa de Comuns Audiovisuals, una taula rodona sobre els èxits i fracassos de la cultura lliure i l’espectacle en viu Idrissa, amb Nakany Kante, La Llama-Raval i la cooperativa audiovisual Metromuster.
La vuitena edició del festival posa el focus en la importància del fet de compartir i la corresponsabilització col·lectiva per tenir cura de la cultura com a valor comú i dret bàsic de les persones
També es podran veure La revolta de les escales (Salva Rodríguez i Roger Sabà), Notes on Beautiful Resignation (Albert Kuhn i Pol Bragués), Il Construttore di Biciclette (Jordi Busquets), Nothing to Hide (Marc Meillassoux i Mihaela Gladovic), ‘Hidden Garden’ (Alberto Bougleux), La Mentada de la Llorona (Colectivo Mujeres en Espiral), La Tierra Tiembla (Antonio Girón), Jirau e Santo Antônio: Relatos de uma guerra amazònica (Bruno Ferrari i Douglas Estevam), Sota Terra (David Batlle) i Curts Made in Bcn (diversos autors).
L’últim dia, l’11 de juny, es podrà veure el projecte transmèdia de transformació social FAM. Aquest treball, dels activistes de la comunicació Quepo, parla sobre l’imaginari col·lectiu de la fam. Durant la sessió es vol “compartir la metodologia i el procés creatiu que dóna forma a les diferents eines de transformació”, com ara l’estratègia d’impacte, les aliances amb les entitats i els mitjans de comunicació i la representació del codi font audiovisual.
L’àgora Juan Andrés Benítez, el ZumZeig Cinema o el Macba acolliran aquesta vuitena edició del BccN Festival. Més de 1.600 persones van participar en l’edició de l’any passat.