Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Les preses polítiques palestines posen fi a 43 dies de vaga de fam

| Arxiu

El 27 de maig es va posar fi a la vaga de fam que més de 1.500 preses palestines recluses a diverses presons de l’Estat d’Israel van iniciar el 17 d’abril, Dia dels Presoners Palestins. Després de vint hores de negociacions entre els líders de la vaga i les forces d’ocupació israelianes es va aconseguir el “80% de les demandes”, segons va declarar el director de la Comissió sobre els Presoners Palestins, Issa Qarage, en una roda de premsa, diumenge passat. Entre les exigències negociades s’inclou l’ampliació de les visites familiars –reduïdes des de juliol del 2016 per decisió del Comitè Internacional de la Creu Roja–, l’accés a l’educació, l’atenció mèdica adequada i la fi de l’aïllament i les detencions administratives.

En algunes ciutats, les mares de les presoneres van muntar tendes de campanya on van decidir sumar-se a la vaga de fam

Durant la vaga de fam, les autoritats israelianes van traslladar desenes de preses a hospitals de campanya a les presons de Beersheba, Shatta i Ramla, on van ser forçades a consumir aliment. Les transferències es van dur a terme a través del sistema bosta, encadenades de mans i peus, i amb un lapse de dies entre una presó i l’altra, sense poder anar al bany, ni menjar. Molts presos van ser posats en aïllament, així com també alguns líders de les diferents faccions polítiques, com Marwan Barghouti (de Fatah), Ahmad Sa’adat (del Front Popular per l’Alliberament de Palestina), Hassan Salameh i Abbas Sayyed (de Hamas), i Ziad Bseiso (de la Jihad Islàmica de Palestina).

Al llarg de 40 dies de vaga de fam les presoneres han rebut suport als carrers a Palestina amb manifestacions a Betlem, Ramallah, Nablus o Haifa. En alguns llocs, les mares dels presoners van muntar tendes de campanya on van decidir sumar-se a la vaga de fam iniciada per les seves filles. Mentrestant, les forces israelianes van augmentar la repressió contra la població palestina; a Nabi Saleh l’exèrcit israelià va assassinar Nidal Obaid, de 20 anys, i prop del checkpoint de Huwara, Nablus, un coló israelià va assassinar a Mutaz Bani Shamsa, de 23 anys.

Una de les accions solidàries que es va convertir en viral a les xarxes socials va ser l’anomenat #SaltWaterChallenge, campanya que feia referència a l’aigua amb sal que beuen les presoneres durant la vaga de fam

També la diàspora palestina ha mostrat el seu suport a la protesta mitjançant diferents campanyes. Una de les accions que es va convertir en viral a les xarxes socials va ser l’anomenat #SaltWaterChallenge. Aquesta campanya feia referència a l’aigua amb sal que beuen les presoneres durant la vaga de fam per estabilitzar la seva salut. El Moviment de Boicot, Desinversions i Sancions (BDS) a Israel ha denunciat la col·laboració de la multinacional Helwett Packard (HP) i G4S amb la vulneració dels drets humans que cometen les forces d’ocupació a les presons israelianes. També s’ha tornat a manifestar l’exigència d’acabar amb la coordinació en seguretat entre l’Autoritat Nacional Palestina i Israel.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;