Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'Estat espanyol bloqueja deu milions d'euros que afecten 531 entitats socials

Abans que acabi l’any, la Generalitat, a través del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, ja hauria de pagar una part de 10 milions d’euros a entitats socials catalanes. De moment, però, no ho podrà fer perquè l’Estat espanyol ha bloquejat els diners, en el marc de la intervenció de les finances de la Generalitat de Catalunya. El bloqueig afecta 531 entitats, de les quals 307 haurien de rebre un total de 4,5 milions d’euros de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària i 224, 5,51 milions de Joventut, entre 2017 i 2018.

Una gran part del teixit social afectat per la convocatòria ordinària de subvencions a projectes i entitats de caire social (COSPE) forma part de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, que agrupa federacions i organitzacions. Precisament la federació d’Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), que en forma part, està esperant 25.000 euros per a un projecte de lluita contra la pobresa de 2017.

Tot i que el ministeri d’Hisenda i Funció Pública espanyol ha emès un comunicat on s’escuda en què “en cap cas l’Estat ha rebut petició ni certificació per part de la Generalitat per al pagament de subvencions socials”, fonts de la Conselleria asseguren que sí que es va sol·licitar l’excepció d’aquesta partida de 10 milions d’euros el mes de setembre, quan el Govern español va anunciar la intervenció, i que no han obtingut cap resposta.
900.000 usuàries i 1.300 treballadores

El Departament calcula que el bloqueig podria tenir un impacte sobre un total de 900.000 persones usuàries i 1.300 treballadores. Una de les entitats que es veu greument afectada és la Fundació Privada Banc dels Aliments. El seu director Lluís Fatjó-Vilas xifra en 356.000 euros la quantitat que haurien de rebre i que ara està bloquejada per l’Estat, un 18% del seu pressupost: “Són despeses que ja hem avançat i, per tant, ens afecta molt. Necessitem recuperar els diners per continuar comprant aliments bàsics i funcionant amb normalitat”. Indirectament, la Fundació Arrels, que es dedica a l’atenció de persones sense llar, es veu afectada a través del Banc dels Aliments, que n’és entitat proveïdora. Alhora, està pendent de rebre 18.000 euros destinats a la gestió del voluntariat. El director Ferran Busquets, tot i que matisa que tenen finançament privat i això els dona certa seguretat, critica “la indecència de jugar amb les entitats, amb una quantitat de diners que per a un Estat no és res, però que afecta moltes persones”.

La Fundació Privada Banc dels Aliments espera 356.000 euros |Arxiu

A més de la Taula, el bloqueig dels 10 milions també afecta algunes entitats de Lafede.cat – organitzacions per la justícia global. És el cas de SOS Racisme, que per la via de Joventut, hauria de rebre finançament per a projectes de sensibilització i alhora, a través de Benestar i Família, finança el Servei d’Atenció i Denúncia (SAID). En total són 36.000 euros congelats per aquest 2017, un 30% destinat al SAID, i 40.000 euros que haurien d’arribar l’any següent. Des de premsa, Jose Peñín subratlla que “el d’atenció i denúncia és un servei essencial per a SOS. Tot i que no ens veurem obligats a abandonar l’activitat, sí que se’n veurà ressentida la qualitat”.
Sense 600.000 euros per a esplais

La llista d’entitats que han de rebre ajudes de Joventut és llarga i agrupa des de grups escoltes i esplais, passant per casals i algunes fundacions, com la Pare Manel, que tot i que gran part del finançament li arriba per Infància, desenvolupa dos projectes que depenen de Joventut, per un valor de vora 13.000 euros: un dedicat al suport al voluntariat i l’altre per a l’escolarització i inserció de joves. Mentre que Minyons, Escoltes i Guies de Catalunya, que representa 150 agrupaments, es reuniran aquesta tarda per valorar l’impacte del bloqueig, el secretari general d’Esplais Catalans – Esplac, Xavier Planas, denuncia que el finançament de Joventut els representa el 50% del pressupost, un total de 600.000 euros per aquest 2017, dels quals un 30% es reparteix entre els 106 esplais que en formen part.

Des de la Conselleria, Dolors Bassa ha afirmat que “es tracta d’un atac directe al teixit associatiu i cívic del nostres país”. L’afectació recau sobre infants, joves, dones, famílies i persones en risc d’exclusió social.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!
;