Al voltant d’un centenar d’activistes convocades per les xarxes socials han ocupat aquesta tarda una de les sucursals de Viatges Barceló a la ciutat de Barcelona. L’oficina està ubicada al carrer Gran de Gràcia 17, a tocar dels Jardinets de Gràcia, indret on des de dos quarts de set de la tarda s’han concentrat persones vinculades a col·lectius i moviments socials i polítics de la ciutat, que han respós a la crida per realitzar una acció sorpresa que també s’ha dut a terme de forma coordinada a altres seus de l’empresa a València i Oviedo.
Mitja hora després, s’han dirigit fins a l’agència de viatges i, davant de l’estupefacció de les treballadores que es trobaven al seu interior, han entrat al local i han penjat cartells i enganxat adhesius amb la imatge corporativa de l’agència manipulada. Així doncs, la campanya publicitària de Barceló, construïda al voltant dels lemes “B the travel brand” i “Si tú me dices B lo dejo todo” i l’etiqueta a xarxes #ViajarempiezaconB, ha quedat eclipsada per proclames com “Si tú me dices B yo te deporto” o “Viajar empieza con B de brida o bozal”, en al·lusió a algunes de les tècniques coercitives previstes al protocol que utilitza el Cos Nacional de Policia (CNP) per donar cobertura a les seves actuacions en els vols de deportació, a l’interior dels quals viatja un nombre superior d’agents que de persones deportades.
Segons Tanquem els CIE i la campanya Stop Deportación, col·lectius convocants de l’acció que han repartit octavetes a les vianants i han llegit un manifest, aquesta està motivada per la participació de Barceló Viajes en l’engranatge que fa possible els macrovols de deportació organitzats per la Comissaria General d’Estrangeria i Fronteres del CNP. Es té coneixement que el pròxim vol d’aquest tipus està programat per dilluns 24 de juliol i partirà des de Madrid, s’aturarà a l’Aeroport del Prat per recollir més passatgers que viatjaran en contra de la seva voluntat i té previst dirigir-se a Guinea Conakry, país d’origen de les persones que es pretén deportar. La protesta s’ha desconvocat més d’una hora després del seu inici al mateix indret des d’on ha arrencat, vigilada de ben a prop per policies de paisà, una patrulla de Mossos d’Esquadra i un furgó amb agents antiavalots de l’ARRO.
Les persones guineanes en risc de ser deportades des de Barcelona són el grup d’una cinquatena d’interns del CIE de la Zona Franca que va començar una vaga de fam la setmana passada. El motiu principal de la protesta —que han anat mantenint de forma intermitent– era el mateix temor a una deportació col·lectiva que, tot i la negativa del portaveu del CNP a Barcelona a l’hora d’acceptar-ho, està hores d’ara confirmada per fons extraoficials. Està previst que el grup d’interns procedent del CIE de Barcelona viatji amb una altra cinquantena provinent del CIE d’Aluche a Madrid, on vint d’ells han estat traslladats els darrers dies des del CIE de Sapadors, ubicat a la ciutat de València.
11,8 milions d’euros del Ministeri de l’Interior
Barceló Corporación Empresarial S.A. és el grup turístic líder de l’Estat espanyol. El seu director és Guillermo Barceló Tous, magnat actual d’aquest conglomerat societari familiar amb gairebé 24.000 treballadores i seu central a Palma, ciutat on es va fundar l’any 1931 l’embrió de la companyia, que en els seus inicis es dedicava al transport amb autocar. El gegant Barceló participa en 25 empreses diferents de les quals té el 100% de les accions en catorze d’elles, totes dedicades a la indústria turística, principalment en dues branques: una d’hotelera, que compta amb prop de 230 establiments en 21 països, i una altra de viatges, que té més de 700 agències en quatre continents.
La Unió Temporal d’Empreses formada per Evelop, Orbest i Air Nostrum s’embutxaca 11,8 milions d’euros pels macrovols de deportació en substitució d’Air Europa
Tanmateix, el seu negoci ha anat en augment fins al punt de tenir les seves pròpies aerolínies. Evelop va ser fundada l’any 2013, després de la compra de part dels actius d’Orbest Orizonia Airlines per part del Grup Barceló. Tres anys més tard, el passat mes de novembre, la Unió Temporal d’Empreses (UTE) formada per Evelop, Orbest i Air Nostrum, que opera amb franquícia juntament amb Iberia i només s’encarrega dels trasllats entre punts del territori estatal, van guanyar la licitació per encarregar-se dels macrovols de deportació organitzats per l’Estat espanyol. D’aquesta manera es van embutxacar 11,8 milions d’euros per un contracte que expirarà el pròxim mes de novembre, després de relegar Air Europa, companyia que s’havia fet càrrec d’aquests vols i per aquest motiu havia patit una forta campanya de boicot i descrèdit.
Els macrovols organitzats pels propis estats no són els únics que es fan efectius en territori europeu, ja que es duen a terme d’altres coordinats per l’agència Frontex amb la col·laboració dels diferents països on s’aturen per recollir persones abans d’arribar al destí. Les deportacions en vols comercials, com la que un grup de passatgeres va aturar el passat 15 de juliol en un avió de la companyia Vueling que tenia programat volar des de Barcelona fins al Senegal, són la tercera opció que s’empra per deportar persones des d’Europa per via aèria. A diferència del que passa en els macrovols col·lectius de deportació com el previst per dilluns vinent, en els vols comercials sí que hi ha testimonis que poden oposar-se a la deportació o documentar què succeeix dins de l’aeronau.