autoría:Ferran Domènech
Al reportatge d’obertura de la Directa 434, Jesús Rodríguez, Guille Larios i Vicent Almela expliquen com les comarques gironines i de la Catalunya Nord es veuran afectades per la represa de la construcció del Midcat, una infraestructura que esventrarà el territori des d’Algèria fins al centre d’Europa per poder transportar un combustible que genera el canvi climàtic. Les grans infraestructures energètiques i per a la mobilitat projectades a l’Alt Empordà i la Catalunya Nord els darrers anys han deixat cicatrius mediambientals profundes a canvi de proporcionar beneficis milionaris a les constructores. A més, també es fixen en la petjada que deixa el colonialisme energètic europeu a Algèria.
Amb l’èmfasi que la caracteritza, Raquel Rolnik no es va cansar de repetir-ho quan era relatora especial per a un habitatge adequat de les Nacions Unides: “L’habitatge ha passat de complir una funció social a convertir-se en una mercaderia per acabar sent un actiu financer”. Gemma Garcia ha entrevistat l’arquitecta i urbanista aprofitant el seu retorn a Barcelona per participar en una conferència organitzada pel CCCB sota el títol Les ciutats, en mans de les finances globals. En aquesta ciutat, les empreses inversores ja acaparen un 43% de la compra de pisos, segons un informe de Tecnocasa i la Universitat Pompeu Fabra.
A la secció Impressions, Beverly J. Silver firma l’article La reconstrucció de la classe obrera global. L’autora és economista, professora de sociologia a la Universitat John Hopkins i directora de l’Arrighi Center of Global Studies, on coordina un grup de recerca sobre protestes socials globals. Ha escrit el llibre Fuerzas de trabajo. Los movimientos obreros y la globalización desde 1870, traduït a dotze idiomes. Tot seguit, a la pàgina oberta, Marisa Fernández, advocada i membre de Dones Juristes, firma un article sobre com la negació de l’evidència o postveritat també es manifesta en la lluita per la igualtat a través de discursos postmasclistes o masculinistes. El fonament d’aquest pensament és la negació de la desigualtat de poder estructural existent entre homes i dones.
Repensar, treballar i viure la sexualitat és una manera d’apoderar-se i trencar amb les cotilles que ens ha imposat la societat capitalista, heteropatriarcal i coitocentrista. A Cruïlla, Marta Molas parla amb quatre persones que, des de diferents vessants, estudien i feinegen amb la sexualitat, els cossos, les emocions i les relacions per fer persones més lliures i sàvies.
Obrint la secció Roda el món, J.M. Arrugaeta i Orsola Casagrande expliquen des del Regne Unit com la debilitat de May l’obliga a pactar amb els unionistes d’Irlanda del Nord, malgrat el perill potencial de posar en risc els Acords de Pau. Gerry Adams o Jeremy Corbyn són alguns dels protagonistes que han opinat sobre el tema en exclusiva per la Directa. Tot seguit, Júlia Serramitjana escriu des de Bangui, a la República Centreafricana, com maltractat per decennis d’inestabilitat política i guerres pels recursos, el país intenta recuperar-se sense èxit. Tancant la secció, trobem l’anàlisi d’Eva Moyano Macron i el món. Moyano explica com, en política internacional, el president francès defensa la recuperació d’una ‘línia gaullo-mitterrandista’ difícil de concretar.
Obrint Expressions, Joaquim Font teixeix una aproximació a l’obra del desaparegut Jep Nuix, compositor i flautista que va treballar des dels instruments a solo fins a l’orquestra simfònica, incloent-hi la música electroacústica en tots els seus vessants. Tot seguit, a Malalletra, trobem el relat d’Eloi Latorre titulat El cercle blau. Les ressenyes són a càrrec de Xavier Díez, que ressenya Ecología o catástrofe. La vida de Murray Bookchin, de Janet Biehl, per la seva banda David Palau ressenya Cacáhuatl, 51 dolços poemes de xocolata amarga, de Lluís Riera i, per últim, Ignasi Franch ressenya Mordiendo la vida, del director i guionista Martin Garrido.
Tancant aquesta nova edició de la Directa, Àlex Romaguera entrevista Tanaka Toshiko, supervivent del bombardeig nuclear d’Hiroshima. Als seus 78 anys, participa a Peace Boat, una iniciativa que reclama la prohibició definitiva de les armes nuclears.