Dos activistes catalans, Juanma i Arnau Rojas, han estat condemnats aquest migdia a sis mesos de presó per un jutjat de la ciutat de Kilkis (Grècia), com a conseqüència de la seva participació en les protestes de suport a les refugiades que intentaven creuar un punt fronterer entre l’Estat grec i Macedònia, l’abril passat. En el seu veredicte, el jutge ha absolt als dos activistes catalans de la denúncia per actuar amb violència contra agents de policia macedonis i de l’acusació d’empitjorar les relacions entre Grècia i Macedònia. Tanmateix, Arnau i Juanma Rojas han estat declarats culpables d’haver comès desordres públics contra l’Estat grec. Per aquest motiu, el jutge condemna els dos militants vallesans a sis mesos de presó. Com que la pena només és de mig any, però, cap dels dos integrants de la Brigada Vallesana haurà d’entrar a la garjola.
Després de conèixer la sentència, Juanma i Arnau Rojas han anunciat que accepten la decisió del jutge per no haver d’allargar més el procés que tenen obert amb la justícia del país hel·lè, encara que tenien l’opció de presentar un recurs d’apel·lació per tal de reclamar una revisió de la sentència. Amb tot, han afirmat que no comparteixen en cap sentit el resultat del veredicte pel qual són declarats culpables d’una de les acusacions.
Després de conèixer la sentència, Juanma i Arnau Rojas han anunciat que accepten el veredicte per no allargar més el procés, tot i no compartir-lo en absolut
El judici, després d’haver-se posposat dues vegades, s’ha celebrat a partir de les nou del matí. Juanma i Arnau Rojas –que resideixen a la Garriga i a Sabadell, respectivament– no han anat a la vista judicial, però el seu advocat, Alexandros Kardasiadis, hi ha assistit en representació seva. Els dos activistes vallesans, que neguen rotundament les denúncies que se’ls imputaven, estaven acusats de perjudicar les relacions entre Grècia i Macedònia, de desestabilitzar la seguretat grega i de ferir a agents de l’Estat macedoni.
Segons que ha explicat Alexandros Kardasiadis aquest matí, la seva intenció era demanar una nova posposició del judici, però finalment la petició ha estat denegada i el judici ha tirat endavant. Els dos activistes catalans s’arriscaven a patir una sentència de presó d’entre tres mesos i tres anys per l’acusació d’empitjorar les relacions bilaterals entre Macedònia i Grècia; i per la denúncia de desestabilització de l’ordre públic de l’Estat grec, el jutge podria haver emès una pena de dos anys de presó, mentre que l’acusació per haver atacat agents de policia macedonis hagués pogut comportar una sentència d’empresonament d’entre tres mesos i cinc anys de durada.
Els dies d’Idomeni
Arnau i Juanma Rojas, membres de l’antiga Brigada Vallesana a Idomeni, van ser arrestats amb tres altres activistes catalanes en un dels períodes més conflictius des de l’arribada massiva de persones en recerca de refugi a territori europeu. Entre el març i l’abril passat, milers de demandants d’asil s’amuntegaven al camp improvisat d’Idomeni després que la ruta dels Balcans hagués quedat tallada. Dia rere dia, als límits fronterers de Grècia, moltes sol·licitants de protecció internacional intentaven saltar la tanca que separa l’Estat grec de Macedònia. En diverses ocasions, hi va haver forts disturbis després que els cossos de seguretat grec i macedoni responguessin amb violència per barrar el pas de les persones nouvingudes. La detenció de Juanma Rojas i Arnau Rojas es va produïr en una d’aquestes jornades, quan hi va haver forts avalots després que la policia macedònia disparés pilotes de goma i llancés gasos lacrimògens contra les refugiades que feien intents d’entrar al país balcànic. Es calcula que els atacs van causar ferides a 230 persones i fins i tot hi va haver gent que va ser traslladada a l’hospital. Després de passar una nit als calabossos, els dos activistes van sortir en llibertat amb càrrecs.
“Aquell dia es va detenir una cinquantena de voluntaris internacionals, però se’ls va comunicar les acusacions en contra seva molt posteriorment al moment de la detenció”, comenta Juanma Rojas
Juanma Rojas, que ha parlat amb la Directa poc abans del judici, reconeix que ell i Arnau Rojas estaven al lloc dels fets. Tanmateix, denuncia que les acusacions de la justícia grega en contra seva no són certes. Segons comenta l’activista, no se’ls pot acusar d’actuar en contra de l’ordre públic ni d’haver utilitzat la violència. “Nosaltres estàvem fent fotografies i assistint amb aigua clorada als joves refugiats que patien els gasos lacrimògens”, explica Rojas. “Si les denúncies que hi ha a sobre nostre fossin veritat, la policia grega ens hauria pogut arrestar in situ o en el moment que marxàvem del camp d’Idomeni, però no ens van detenir fins a les vuit del vespre, quan un cotxe d’agents secrets ens va agafar a les afores del camp autogestionat d’Eko”, afegeix l’activista vallesà.
En opinió de Juanma Rojas, el seu arrest va ser una mesura repressiva per criminalitzar la solidaritat. “Aquell dia es va detenir una cinquantena de voluntaris internacionals, però se’ls va comunicar les acusacions en contra seva molt posteriorment al moment de la detenció”, comenta l’activista. A un voluntari que feia de cuiner, per exemple, se’l va acusar de tinença d’armes per tenir ganivets. “Nosaltres vam estar cinc hores a una sala d’espera de comissaria sense saber de què se’ns acusava ni si estàvem detinguts, fins que se’ns va tancar a una cel·la”, denuncia Rojas. “No vam poder parlar amb l’advocat fins a la citació al primer judici, que finalment es va aplaçar”. El cooperant vallesà també remarca que van entregar tots els seus telèfons mòbils apagats, però que la policia els hi va retornar els aparells encesos i regirats. “L’únic que ens van trobar són les imatges dels avalots del matí”, explica Rojas.