Aquest dissabte a la tarda tindrà lloc una de les manifestacions amb col·lectius més diversos dels últims temps a Barcelona. Estudiants, taxistes, treballadores de restauració de l’aeroport, personal ferroviari… diferents reivindicacions confluiran en la mobilització convocada per la nounada Coordinadora de Sindicats i Col·lectius per la Lluita Obrera (Ciclo) amb el lema “contra el sistema que ens roba els drets”.
Des de la coordinadora plantegen aquesta manifestació com una manera de “denunciar la col·laboració de la UE amb el capitalisme salvatge”. És per això que la mobilització començarà a les 6 de la tarda al número 557 de la Diagonal, a l’edifici conegut com L’Illa Diagonal, on té la seu el fons voltor JP Morgan. El fons nord-americà és un dels actors que més està pressionant per la reforma del sector de l’estiba, un dels que formen part de Ciclo. Des d’allà la marxa té previst visitar la delegació de la UE, situada al passeig de Gràcia, per acabar a la delegació del govern espanyol, al número 278 del carrer Mallorca.
Per a les convocants, les institucions de la Unió Europea “en lloc de defensar els drets de la classe treballadora, prossegueixen les seves polítiques d’ajust i austeritat, forcen la desregularització de l’economia i no dubten a pressionar als governs perquè imposin contrareformes laborals i de les pensions que retallen els drets laborals i socials”. Però no només la UE és responsable de la pèrdua de drets, segons les impulsores de Ciclo: el Govern de Rajoy és també partícip de la situació de la classe treballadora, motiu pel qual, demanen la seva dimissió.
Un col·lectiu intersindical
Ciclo va veure la llum el passat mes d’abril, moment triat per fer la presentació pública de la iniciativa davant el Parlament de Catalunya. Agrupa, entre d’altres, col·lectius laborals diversos, com l’Associació professional Elite taxi Barcelona, l’Organització d’Estibadors del Port de Barcelona (OEPB), els Cambrers de l’Aeroport del Lote22, el Sindicat Ferroviari-Intersindical o la Marea Blanca a Catalunya.
El detonant que va motivar la formació de la coordinadora va ser el reial decret de modificació del sector de l’estiba aprovat pel Consell de Ministres el passat mes de febrer. Tot i que finalment el Congrés espanyol va derogar el text el 16 de març, encara cal reformar el sector per adaptar-se a una sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea. En aquest sentit, el govern de Rajoy continua buscant suports per aprovar un nou decret. L’últim aval aconseguit ha estat el del PDECat (l’antiga CDC) que hauria arribat a un acord amb el PP a canvi de mantenir a Sixte Cambra al front del Port de Barcelona.
La mobilització del sector de l’estiba va motivar la unió de diferents sectors en lluita. A la lluita encapçalada per l’OEPB es van sumar ràpidament els taxistes, involucrats des de fa uns anys en la batalla contra Uber i Cabify, plataformes digitals que les treballadores del taxi consideren “il·legals”. Aquest extrem va motivar la denúncia interposada per l’associació de taxistes Elite Barcelona davant els tribunals de la UE. Tot i que la resolució del cas s’espera per setembre, l’advocat de la UE s’ha posicionat recentment a favor de les taxistes.
A Ciclo, juntament amb estibadors i taxistes, s’hi troben altres col·lectius professionals en lluita. És el cas, per exemple del personal de restauració del Lot 22 de l’Aeroport del Prat de Barcelona, que lluiten per conservar els seus llocs de treball arran d’una reforma del sistema d’adjudicació impulsada pel Ministeri de Foment. També s’hi han adherit, entre altres col·lectius, Las Kellys (la plataforma que reivindica els drets de les cambreres d’hotel), la Marea Pensionista, l’Agrupació Sinidical de Transportistes Autònoms (ASTAC Catalunya), l’Agrupació Taxi Companys, l’Intersindical Alternativa de Catalunya, el Sindicat Ferroviari Intersindical, la Plataforma del Transport en Ruta Todos a Una, Solidaritat Obrera del Metro de Barcelona, la plataforma Sortir de l’Euro, l’Assemblea de Diversitat Funcional de Barcelona, el Sindicat d’Estudiants (SE), la Marea Blanca en defensa de la sanitat pública o la Coordinadora d’Assemblees de Treballadores en Atur de Catalunya.