Primer va ser l’espera. I la ràbia va anar creixent. Durant dues llargues hores, un dispositiu dels serveis sanitaris i de la Policia Nacional espanyola va mantenir una carpa sanitària en la qual es trobava Mmame Mbaye, el jove d’origen senegalès –que residia a Madrid des de fa 14 anys– mort ahir al barri de Lavapiés.
No va haver-hi cap portaveu policial, tampoc municipal, que expliqués per què Mbaye havia mort al centre de Madrid
Dues hores sense informació, amb desenes de companys de Mbaye esperant notícies. I va arribar la pitjor. La van donar les xarxes. No va haver-hi cap portaveu policial, tampoc municipal, que expliqués per què Mbaye havia mort al centre de Madrid.
Després de la confirmació, es va desfermar la ràbia. Durant mesos, el col·lectiu de manters i llauners ha denunciat l’assetjament, la persecució policial i la repressió burocràtica, assenyalant clarament a la Policia municipal de Madrid, advertint de la violència que sofreixen al Districte Centre, on va tenir lloc la mort de Mbaye –diuen els testimonis– després d’una persecució. Fins i tot han arribat fins a Brussel·les per denunciar que podia passar el que va succeir ahir.
Després de l’angoixant espera, després de constatar que ningú anava a oferir cap explicació, els crits de justícia i “assassins” es van estendre pels empinats carrers de Lavapiés. La sortida del furgó funerari i de la furgoneta dels sanitaris va ser el preludi dels enfrontaments. Els carrers estrets s’havien convertit en una ratera.
Les 300 persones convocades entorn de l’operatiu policial van ser dispersades a cops d’escut i porra, moment a partir del qual van començar els disturbis
Les 300 persones convocades entorn de l’operatiu policial van ser dispersades a cops d’escut i porra. Van començar a ploure objectes i a rodar els contenidors. A partir d’aquí, petites barricades, llambordes aixecades, enfrontaments, nervis, ràbia incontenida.
El dia després de la mort de Mmame Mbaye, Lavapiés s’ha despertat entre contenidors cremats i algunes vidrieres trencades en algunes sucursals bancàries. La Policia ha informat que sis persones van ser detingudes durant la nit de ràbia. Entre elles hi ha un menor. La Policia també ha explicat que hi ha una desena d’agents ferits. Altres persones van resultar ferides durant els incidents, però es desconeix el seu nombre i gravetat ja que no van ser ateses pels serveis sanitaris ni mereixen titulars en premsa ni existeixen, segons la versió oficial.
El matí amenaçava entre olor de plàstic cremat i la cerca de la veritat. Els companys i amics de Mbaye tenen testimonis de com va ser perseguit, des de la Plaza Mayor, a més d’un quilòmetre del carrer Mesón de Paredes. La versió inicial de la Policia Municipal i alguns testimonis a les xarxes socials neguen que la persecució existís. Altres fonts policials, en aquest cas de la Policia Nacional espanyola, sí esmenten que va haver-hi persecució. L’Ajuntament d’Ahora Madrid té una responsabilitat: que la investigació per la mort d’un veí arribi fins al final.
Els companys i amics de Mbaye tenen testimonis de com va ser perseguit, des de la Plaza Mayor, a més d’un quilòmetre del carrer Mesón de Paredes
El Sindicat de Manters de Barcelona ha escrit: “L’Ajuntament de Madrid iniciarà el que anomena una ràpida investigació. Poc ha d’investigar. Parla que es farà justícia. Com podem confiar en la seva justícia? Una justícia que empara lleis discriminatòries com la d’estrangeria que condemnen a les persones, refugiades i migrants, a viure sense poder treballar regularment, que les margina socialment, les impedeixen reagrupar a la seva família, les priva d’un sostre i dels seus legítims drets”.
Tarda de concentracions
El divendres 16 de març ha clarejat de nou la tristesa i la ràbia. El col·lectiu de Manteros i Lateros, el mateix que des de fa gairebé dos anys denuncia l’increment de l’assetjament que sofreixen, ha convocat un homenatge a la memòria de Mbaye a partir de les 6 de la tarda. La manifestació ha aplegat milers de persones que han omplert de gom a gom els carrerons del barri de Lavapiés, entre la plaça de Nelson Mandela (on s’hi ha donat inici amb la lectura d’un manifest) i la que dóna nom al barri i la de Nelson Mandela. No s’hi han produït incidents destacables, malgrat l’espectacular dispositiu d’ordre dels antiavalots del Cos Nacional de Policia, que han arribat a encapsular la manifestació, creant algunes situacions d’angoixa en alguns carrerons.
També hi ha hagut manifestacions en altres llocs de l’Estat, com ara Saragossa o Pamplona, seguint la crida de col·lectius de manters i entitats de defensa dels drets de les migrants. A Barcelona, seguint la crida del Sindicat de Manters de Barcelona i l’associació Tras la Manta, més d’un miler de persones s’han aplegat al voltant de la plaça de Catalunya, i han recorregut el triangle format per la Ronda Universitat i el carrer de Pelai; a l’encreuament d’aquest carrer amb la Rambla, s’ha fet un breu parlament mentre la majoria d’assistents s’asseien al terra. A València, al voltant d’un centenar de persones s’han aplegat davant de la Delegació del Govern espanyol, a la plaça de Colón, per condemnar la mort de Mame Mbaye, i la persecució policial contra la venda ambulant.
*Amb informacions de El Salto