Un cop més les persones recloses al Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de Barcelona han dit prou. Dilluns a la nit va transcendir l’inici d’una nova vaga de fam a l’interior de les instal·lacions de la Zona Franca. L’activista i especialista en migracions, Helena Maleno, va tenir constància que una cinquantena de joves guineans provinents de la Frontera Sud s’havien ajuntat per exercir aquest mètode de protesta encoratjats “per la por a una expulsió massiva i col·lectiva”.
La vaga de fam hauria estat motivada per la por d’un grup d’interns a una expulsió col·lectiva, després de rebre la visita d’un membre del seu consolat per identificar-los
Aquesta mesura hauria estat motivada per l’angoixa que ha suposat en els interns conèixer que la visita que van rebre fa unes setmanes al CIE per ser identificats va anar a càrrec d’un membre del consolat d’aquest país africà. Tanmateix, les visites dels consolats al CIE són un procediment habitual per confirmar la nacionalitat dels interns un cop són reclosos sense documentació, extrem que desconeixen els joves guineans, que lògicament ho interpreten com un indici –a voltes real– de la seva possible deportació.
Dimarts a la tarda membres de Tanquem els CIE es van entrevistar amb alguns interns per interessar-se per la situació dintre de les instal·lacions. Segons van confirmar a la sortida del centre l’Assma, membre del col·lectiu, i l’advocat Andrés Garcia Berrio, “els vaguistes van arribar amb pastera a les costes de Motril, procedents del Marroc, fa aproximadament 40 dies”.
Segons el testimoni dels dos interns als quals Tanquem els CIE ha pogut visitar, la reivindicació dels vaguistes és clara: “volen recuperar la llibertat”
Garcia Berrio va explicar als mitjans de comunicació presents a les portes del CIE de la Zona Franca el relat que els van transmetre els membres del col·lectiu de guineans en vaga: “Van estar a punt de morir al mar i estan en una situació complicada, volen traslladar que no té cap mena de sentit per ells estar al CIE”. Segons el testimoni dels dos interns als quals van poder visitar, només tenen una reivindicació ben clara: “volen recuperar la llibertat”.
Per aquest motiu, Tanquem els CIE va fer una crida a què els parlamentaris i l’Ajuntament de Barcelona “vinguin a parlar amb aquest grup de guineans per saber quines són les condicions del centre i escoltar els interns, creiem que la implicació de tots i totes és fonamental”. També es van mostrar preocupades per la possibilitat que el Govern espanyol prepari un vol de deportació col·lectiu cap a Guinea Conakry: “Aquests vols violen els drets humans perquè l’absència de garanties és total”.
La vaga de fam es reformula
Dimecres al matí fonts policials van assegurat a la Directa que 47 persones seguien en vaga de fam. Alguns interns van confirmar moviment d’ambulàncies al centre i que almenys dos vaguistes haurien estat traslladats a l’hospital per desmais. També denunciaven pressions per abandonar la protesta de part dels agents de la Policia Nacional espanyola que custodien el CIE i de membres de la Creu Roja.
Durant la tarda de dimecres el tinent d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Jaume Asens, es va acostar al CIE per visitar dos dels interns guineans en vaga de fam. Segons va manifestar el mateix Asens a la Directa “hem anat per expressar la nostra preocupació, visibilitzar la seva situació i saber en quin estat es troben”.
El responsable de drets de ciutadania, participació i transparència del consistori va relatar com un dels joves li havia explicat que era menor i li havia ensenyat un certificat de naixement segons el qual tenia 17 anys, “afirma que el seu pare és opositor i el van assassinar, per això ell ha marxat del país”. Els interns li van explicar que van ser rescatats per Salvament Marítim en incendiar-se el motor de la seva pastera, abans de ser traslladats a Motril i d’allà al CIE de la Zona Franca.
Asens va parlar amb el Subdelegat del Govern espanyol a Barcelona, li va traslladar la situació al CIE i les reivindicacions dels vaguistes
“Estan esgotats i volen la llibertat, per nosaltres aquesta vaga de fam és una prova més del que representen els CIEs com a forat negre dels drets humans que ens referma en el nostre convenciment que s’han de tancar”. Posteriorment, Asens va parlar amb el Subdelegat del Govern espanyol a Barcelona, li va traslladar la situació al CIE i les reivindicacions dels vaguistes, així com li va oferir serveis sanitaris municipals per garantir la salut dels interns.
La mateixa nit de dimecres els interns en vaga de fam van acceptar el sopar així com l’esmorzar de dijous. Tanmateix, aquesta va ser una decisió temporal perquè un grup de 37 va tornar al dejuni durant el mateix dijous i divendres al matí han rebutjat de nou ingerir aliments. Antonio Navarro, portaveu del Cos Nacional de Policia (CNP) a Barcelona, ha desmentit a la Directa les informacions que apunten a l’organització d’un macrovol de deportació col·lectiu que sortiria de Madrid amb destí a Guinea Conakry i escala a Barcelona: “d’això res de res, no és tan fàcil, requereix molt de temps per organitzar-ho i encara no estan tots identificats”. Els interns haurien rebutjat també l’assistència sanitària com a mesura de protesta per les mancances que han patit mentre no es trobaven en vaga de fam.
Arguments xenòfobs per denegar atenció mèdica
En paral·lel a aquesta protesta massiva a l’interior del centre de reclusió per migrants, Tanquem els CIE ha presentat avui una queixa formal al Jutjat de Control del CIE per les “greus deficiències que s’han anat detectant al servei d’atenció mèdica”. Aquesta queixa ha estat registrada d’acord amb dos escrits d’interns datats a finals de junys i principis de juliol i signats col·lectivament per 26 i 9 d’ells, respectivament. En aquests manuscrits els interns informen de l’existència d’interns amb problemes de salut física i mental, a l’hora que denuncien “manca d’atenció mèdica i de medicaments” així com el “tracte humiliant que reben els interns per part de la Policia Nacional i el personal sanitari del CIE”.
Feia dies que el col·lectiu treballava aquestes denúncies dels interns, avalades pels testimonis que han recollit darrerament durant les seves visites al centre de la Zona Franca. Les queixes no tenen relació directa amb els motius de la vaga de fam però han coincidit en el temps. Per aquest motiu, membres de la plataforma han ofert una roda de premsa aquesta tarda a les portes del CIE, després de visitar diversos interns per disposar de més informació sobre la protesta en curs.
Un intern ha confirmat que se li havia denegat repetidament l’assitència mèdica amb l’argument “esto lo tendrias que haber solucionado en tu país antes de venir a España”
“Voluntaris de l’entitat s’han entrevistat amb diversos interns, alguns dels quals van signar les queixes, que han denunciat fets que mostren indicis que efectivament s’estan produint greus irregularitats en el servei d’atenció mèdica del CIE”, segons el mateix escrit presentat avui al jutjat. Entre aquestes deficiències destaquen la denegació de l’assistència sanitària davant de problemes greus de salut física, però també situacions concretes que s’han pogut documentar.
Un d’aquests episodis s’hauria produït el 30 de juny, quan segons Tanquem els CIE un intern va ser traslladat a l’hospital després de caure desplomat al terra del pati del CIE. L’intern ha confirmat a les activistes que feia dies que demanava assistència mèdica per un dolor a l’engonal, però que se li havia denegat repetidament amb l’argument “esto lo tendrias que haber solucionado en tu país antes de venir a España”, segons ha assegurat un company del mateix intern malalt.
Tanquem els CIE ja ha denunciat en reiterades ocasions que el metge només està present al centre de les nou del matí a les tres del migdia, situació que a parer seu es veu agreujada per la “manca de recursos farmacològics i la insuficiència de les proves mèdiques que es realitzen”. Aquestes deficiències estarien posant en perill la salut dels interns però també incomplirien la normativa establerta. Segons el Reial Decret 162/2014 amb el qual es va aprovar el reglament de funcionament i règim interior dels CIE, els centres estan obligats a garantir una atenció sanitària i farmacèutica digna, tal com estipula l’article 7.4.
Tanquem els CIE sol·licita al Jutjat de Control que s’obri una investigació sobre els episodis denunciats i es revisi el sistema d’atenció mèdica del CIE
Per tots aquests motius Tanquem els CIE sol·licita al Jutjat de Control que s’obri una investigació sobre els episodis denunciats i es revisi el sistema d’atenció mèdica del CIE de la Zona Franca. Així mateix, commina el jutge a dictar una resolució que insti a complir la normativa ampliant el personal mèdic i el seu horari “per garantir atenció permanent i de 24 hores”, que sigui el sistema públic sanitari el que s’encarregui, igual que es fa als centres penitenciaris, i que el centre garanteixi un servei d’atenció psicològica per persones amb problemes de salut mental i s’eviti l’internament en aquests casos perquè el CIE no presenta les condicions adequades per atendre-les.
Cal recordar que el CIE va reobrir les seves portes tot just ara fa un any, després de romandre tancat durant mesos per reformes en les instal·lacions. Tot i que l’Ajuntament de Barcelona va decretar el cessament d’activitat del centre assegurant que no complia amb la llicència d’activitat que li pertoca i incomplir els protocols contra incendis, el Ministeri de l’Interior no ha obeït les peticions municipals i manté el CIE operatiu.