Aquest dissabte Vallcarca viurà l’enèsim capítol d’una llarga lluita veïnal per millorar el futur del barri i preservar el seu nucli antic, davant la possibilitat que l’empresa constructora Núñez y Navarro faci efectiva la llicència per construir en un dels solars del carrer Farigola que l’Ajuntament de Barcelona li va atorgar el passat mes de març. La manifestació partirà a les onze del matí de la plaça Lesseps i recorrerà l’Avinguda Vallcarca fins al solar amenaçat.
Els col·lectius del barri veuen amenaçats els principals consensos veïnals adquirits a unes jornades participatives que va impulsar l’anterior equip de govern de CiU al novembre del 2014
Després d’anys d’especulació urbanística i manca de transparència per part de l’administració al voltant del que suposava la Modificació del Pla General Metropolità de Barcelona (MPGM) que des del 2002 afecta Vallcarca, la manifestació arriba en un moment en què els principals col·lectius del barri veuen amenaçats els principals consensos veïnals adquirits a unes jornades participatives que va impulsar l’anterior equip de govern de Convergència i Unió al novembre del 2014.
Com recorda l’Albert, membre de l’Associació de Familiars d’Alumnes (AFA) de l’Escola Montseny, una de les entitats impulsores de la manifestació, aquests consensos responien a la idea de “no enderrocar més edificis i preservar el nucli antic del barri, respectant la tipologia d’habitatges i un model de barri sostenible i socialment just”. En aquest sentit, es reclama contemplar la reforma de la zona amb una visió de conjunt i afrontar el conflicte d’interessos en la negociació entre el consistori i els propietaris privats. L’Assemblea de Vallcarca, una altra de les convocants a la manifestació ho argumenta així: “No acceptem que l’Ajuntament es declari incapaç de defensar allò que diu protegir i, si Núñez no està disposat a arribar a acords per endarrerir les obres amb el replantejament del MPGM, es trobarà sense dubte amb una oposició veïnal que li pot acabar sortint cara”.
El solar afectat del carrer Farigola, 5-9 on podrien construir es troba en ple nucli antic i el passat 22 d’abril ja va acollir la trobada d’un ampli grup de veïnes i famílies amb criatures per renovar un mural amb el lema que tindrà la manifestació de dissabte, que sobretot es vol inclusiva i unitària: “Salvem el nucli antic de Vallcarca, Barcelona no està en venda”.
Les reaccions a l’amenaça sobre el nucli antic
L’Ajuntament de Barcelona va concedir el passat 9 de març la llicència per construir a Núñez y Navarro, un permís que es pot fer efectiu en els pròxims 6 mesos, però que segons fonts de la constructora no tenen previst executar fins després de l’estiu, tot i tenir la normativa urbanística de la seva banda. Sobretot arran de la pressió veïnal que han rebut, ja que després de diverses trucades infructuoses, una dotzena de veïnes es va organitzar el passat 30 de març per anar a la seu de l’empresa al carrer Urgell i demanar explicacions als responsables de les promocions que plantegen al barri.
Un membre de la constructora va admetre que sempre que no perdin guanys “seria possible modificar el projecte previst perquè el disseny de l’edifici s’ajusti més als habitatges circumdants”
Aquesta visita sorpresa va forçar una reunió el passat 19 d’abril entre representants veïnals, un advocat, el cap de màrqueting i dos dels arquitectes del grup Núñez y Navarro, per intentar conèixer de primera mà què estan negociant amb l’Ajuntament respecte al barri. i es van emplaçar a noves trobades. Es van emplaçar a noves trobades i un dels representants de la constructora, Daniel Zafra, va admetre que sempre que no perdin guanys “seria possible modificar el projecte previst perquè el disseny de l’edifici s’ajusti més a les característiques (balcons, ampits i portes) de la resta d’habitatges circumdants, però tenim llicència per construir planta baixa més tres pisos” i en aquest aspecte es veu difícil aconseguir rebaixar alçades de l’edifici com demana el veïnat.
En tot cas, després de la manifestació de dissabte s’espera que s’atenguin les demandes veïnals i canviï la dinàmica que seguien les taules de concertació sobre urbanisme que, des de principis del 2015, mantenien diverses entitats del barri amb l’Ajuntament. Unes taules merament informatives, on representants polítics i tècnics informaven de com avançaven les negociacions amb els propietaris privats però no establien un calendari clar. La pròxima trobada es preveu a tres bandes entre el consistori, representants de la constructora i del veïnat, però encara no té data confirmada.
Més unitat veïnal que mai
En els darrers mesos el veïnat i els col·lectius més organitzats del barri s’han anat fent forts al voltant de l’Assemblea de Vallcarca i membres com l’Aran veuen clar que “en ser la primera llicència que s’atorga per construir edificis de més alçada que la resta de blocs de l’entorn després de tots els anys d’inactivitat per causa de la crisi immobiliària, fa que els ànims estiguin molt caldejats. Potser en un altre solar haguérem reaccionat d’una altra manera, però al ser al nucli antic xoca molt amb aquests consensos que s’havien assolit”.
L’Albert explica que en el moment actual, “no estem disposats a empassar-nos altra vegada el mateix i no volem que ens treguin el poc que ens queda del barri, que té unes característiques molt determinades. Això de què ara es vulgui construir així trenca tots els consensos i tot el treball que s’ha fet fins ara”.
Des del seu paper a l’AFA de l’escola Montseny, recorda que aquesta entitat “està implicada no només amb les coses que passen a l’escola sinó també amb les que passen al barri. Venim de lluny, d’un procés que s’ha anat carregant progressivament el barri i del qual totes les veïnes n’hem estat testimonis. Ara tenim il·lusió per un barri que volem construir entre totes i per això també tenim més força que anys enrere”.
La manifestació de dissabte podria ajudar a desbloquejar la situació i pretén arrossegar també a gent d’altres barris de la ciutat, que segueixen afectats per l’especulació urbanística i un procés de turistificació creixent que està expulsant el veïnat amb rendes baixes.
Urbanisme tàctic, via concurs d’idees
En paral·lel a les reivindicacions veïnals, l’Ajuntament de Barcelona argumenta, en paraules del regidor Josep Maria Montaner, que la seva aposta als barris és generar un “urbanisme tàctic i un model urbà que situï a les persones i comunitat al centre, en defensa dels modes de vida comunitaris i el valor dels barris”. Potser per això, unes setmanes després de concedir aquesta llicència, l’Ajuntament va emetre a principis d’abril una suspensió de llicències per un any a una altra part del nucli antic de Vallcarca. També a finals de l’any passat va posar en marxa un concurs d’idees arquitectòniques per intentar desbloquejar la reordenació urbanística de 10.000 metres quadrats de sòl públic i de dues parcel·les privades del barri.
Setmanes després de concedir la llicència a Núñez y Navarro, l’Ajuntament va emetre una suspensió de llicències per un any a una altra part del nucli antic
A aquest concurs s’hi ha presentat 23 grups d’arquitectes i les seves propostes les està sospesant un jurat conformat per representants polítics, tècnics, acadèmics, un membre de la FAVB i tres representants veïnals del barri que el dilluns 15 emetran un veredicte amb la proposta guanyadora i cinc excèssits que han d’inspirar la futura reforma urbanística d’aquesta zona.
Malgrat que les bases del concurs recullen bona part dels consensos veïnals dels darrers anys, hi ha diversos col·lectius que consideren l’àmbit del concurs insuficient, ja que no s’ha valorat el barri en conjunt i han quedat fora la majoria de solars de Núñez y Navarro, el propietari més gran de sòl al barri després de l’Ajuntament. Des del consistori alegen que no podien obligar una empresa privada a entrar en un concurs d’idees i han preferit centrar-se en aquestes parcel·les. Queda per veure com s’afronta el conflicte i la negociació amb els propietaris privats a la resta de les zones afectades del barri i si el veïnat pot incidir sobre el futur de Vallcarca.