Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat

La campanya Banca Armada denuncia que el BBVA ha invertit 4.450 milions d'euros en armament entre el 2014 i el 2019

Dues activistes participen en la junta d'accionistes del banc espanyol que més va invertir en armament durant els últims cinc anys dels quals es disposa informació període quinquennal. Una de les empreses més finançades és General Dynamics, que participa en el desenvolupament d’un nou míssil nuclear angloestatunidenc

Banca Armada ha denunciat la inversió en armament a la junta d'accionistes del BBVA a Bilbao | Arxiu

Activistes de la campanya Banca Armada han denunciat avui el fet que el BBVA és el banc espanyol que més inverteix en la indústria armamentística: 4.450 milions d’euros entre el 2014 i el 2019. Ho han fet en plena junta d’accionistes del banc a Bilbao, on han participat dues activistes de la campanya que integren el Centre Delàs d’Estudis per la Pau, SETEM, Justícia i Pau, l’Observatori del Deute en la Globalització, Col·lectiu Rets, AA-MOC, FETS i Fundació Novessendes. El 2019, el BBVA va obtenir uns beneficis de 4.830 milions d’euros, els beneficis més grans del banc des de l’any 2009.

Una de les empreses que més inversió ha rebut per part del banc espanyol és General Dynamics, on el BBVA ha invertit més de 2.528 milions d’euros. Segons les dades amb les quals treballa la campanya, General Dynamics, que fabrica tota mena de màquines de guerra de terra, mar i aire, ha obtingut una sèrie de contractes relacionats amb components per a la producció del míssil nuclear Trident II que comparteixen el Regne Unit i els Estats Units. “El contracte inicial de 30,6 milions de dòlars (28,2 milions d’euros) adjudicat l’any 2015, ha estat modificat repetidament entre el 2017 i el 2018 fins a arribar a la xifra de 174,4 milions de dòlars (155,6 milions d’euros)”, expliquen des de Banca Armada d’acord amb l’informe Shorting our security:Financing the companies that make nuclear weapons’ (‘Retallar la nostra seguretat: el finançament d’empreses que fan armes nuclears’, en català).

Una altra empresa que ha estat beneficiada per les inversions del BBVA ha sigut l’espanyola Maxam Outdoors S.A., qui va rebre més de 458 milions d’euros entre el 2014 i el 2019

Una altra empresa que ha estat beneficiada per les inversions del BBVA ha sigut l’espanyola Maxam Outdoors S.A., qui va rebre més de 458 milions d’euros entre el 2014 i el 2019. Segons la campanya antiarmamentística, la Unió Europea té documentats almenys “set casos d’enviaments de material bèl·lic fabricat a Espanya a zones de conflicte”. “Un d’ells té com a protagonista MAXAM i com a escenari la República Democràtica del Congo, que fa vint anys que pateix un conflicte armat que ha afectat milions de persones en una situació d’emergència considerada per l’ONU l’any 2017 com de les de més alt nivell, només compartida per Síria, Iraq i el Iemen”, reblen des de Banca Armada.

Les activistes antimilitaristes han denunciat que en els darrers anys el BBVA ha finançat diverses empreses que, entre altres, fabriquen míssils, explosius, armes lleugeres, bales, helicòpters militars, avions de combat o electrònica militar. Aquest equipament s’exporta després a l’Orient Mitjà i al Nord d’Àfrica, “contribuint a escalar la violència dels conflictes armats d’aquests territoris i al fet que moltes persones hagin de fugir de la guerra cap a Europa”.

Al mateix temps que les dues activistes participaven en la junta, membres del Grup Antimilitarista de Bilbao KEM-MOC han realitzat una acció a les portes de l’esdeveniment per denunciar “la implicació del banc en el negoci de la guerra” i per recordar que “la guerra comença aquí”. Des de la campanya Banca Armada han anunciat que a més del BBVA, participaran en les juntes de Banco Santander, Caixabank, Banc Sabadell i Bankia. Per poder fer-ho, Banca Armada ha recollit vots delegats per accionistes dels bancs “per denunciar les males pràctiques d’aquestes entitats bancàries en relació amb el negoci de la guerra”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU