La promotora AQ Acentor ha començat la construcció d’un nou barri darrere de l’Hospital La Fe de València. El projecte s’executa en una àrea terciària de 232.000 metres quadrats, dels quals 130.000 seran destinats per a la construcció de 2.328 pisos residencials. Segons la promotora, tots els edificis tindran una altura de 15 plantes. Dos dels blocs, de 180 immobles cadascú, formaran part d’un complex de 360 habitatges, amb una zona enjardinada privada. La resta seran torres de la mateixa altura que comptaran amb més de 100 residències, repartides al voltant d’una zona verda de lliure accés. Es tracta del Programa d’Actuació Integrada (PAI) de la Fonteta de Sant Lluís, a través del qual, i amb una inversió de 350 milions d’euros, s’inicia la creació d’un nou barri, que ja s’ha batejat com a Turianova, per la seua proximitat al llit del riu Túria.
La fase inicial del projecte té un cost de 43 milions d’euros i, a banda, requereix la construcció d’un nou enllaç entre la V-30 i la V-31, amb l’objectiu de facilitar l’accés al barri; així com del soterrament de les línies d’alta tensió que la companyia Iberdrola té a la zona, i de l’enderrocament de les alqueries situades darrere de l’hospital. Per ara, l’empresa, a través de la seua pàgina web, mostra una primera figuració de com seran els edificis, que s’ubicaran en diversos blocs disposats en paral·lel al llit del riu.
La Fonteta de Sant Lluís forma part del districte de Quatre Carreres, al sud-est de la ciutat, on es troba el barri de Malilla. “Malilla és un barri en el qual ha deixat d’existir la mobilització veïnal i, per tant, no existeix cap espai o col·lectiu que puga aglutinar les inquietuds i els projectes de les veïnes. La tradicional Associació de Veïns ha deixat de tenir força i això afavoreix que en el barri i al seu voltant es donen situacions d’especulació immobiliària”, explica Sara Gil, membre del col·lectiu Construyendo Malilla, que aglutina a diverses veïnes contràries a aquests projectes urbanístics. Per a Gil, la creació d’un nou barri és innecessària, ja que encara no estan cobertes moltes de les necessitats i serveis bàsics que reivindiquen per al veïnat de Malilla, com un ambulatori, una biblioteca o un centre cultural “de dimensions coherents en relació amb la població que tenim”, subratlla.
Quatre Carreres, asfixiat per les noves urbanitzacions
El PAI de la Fonteta de Sant Lluís no és l’única operació urbanística que s’està duent a terme en el districte de Quatre Carreres. També s’està executant el PAI Malilla Nord. Amb aquest projecte, es pretenen construir 2.300 habitatges, que acabaran soterrant els últims vestigis d’horta i de patrimoni etnològic en aquesta zona del Cap i Casal. “Aquests dos PAI suposen l’eliminació dels pocs camps i alqueries que quedaven. A més a més, és molt desmesurada la construcció d’edificis i torres de fins a 20 altures”, puntualitza Gil, qui preveu que totes aquestes noves urbanitzacions tindran un efecte negatiu sobre la població original del barri, afavorint l’individualisme i l’aïllament, “en detriment de la convivència a peu de carrer i de la trobada en punts comuns i públics del barri”.
Amb el PAI Malilla, part del sòl es destinarà a dotacions d’ús públic, i tal com ja han publicat altres mitjans de comunicació, una altra part es destinarà a ús privat, és a dir, a universitats privades. Així doncs, entre ambdós projectes urbanístics, el PAI de la Fonteta de Sant Lluís i el PAI Malilla Nord, es contempla l’edificació de 4.628 habitatges nous en una superfície total de 626.591 metres quadrats.
El veïnat denuncia falta d’informació
“Ens vam adonar de l’operació urbanística quan ja havia començat. Ara, ja no podem presentar al·legacions, perquè és massa tard per a paralitzar-lo”, lamenta Empar Puchades, presidenta de l’Associació de Veïns i Veïnes de Castellar-L’Oliveral, una pedania al sud de València, que es veurà afectada directament per la nova urbanització i on també falten moltes instal·lacions públiques per cobrir els serveis bàsics que l’Associació exigeix des de fa temps. “Sabem que això no es correspon amb un model sostenible i respectuós amb el medi ambient. No podem continuar construint a la ciutat de València sense tindre gens de respecte de l’horta i de la nostra història”, recalca.
Gil denuncia que aquests tipus de projectes continuen plantejant-se com l’única alternativa per a donar-li un futur a zones marginals o degradades, ignorant altres possibilitats
El PAI de la Fonteta de Sant Lluís suposa la construcció d’un barri sencer. Però, això no sembla inquietar al director executiu de la promotora, Sven Schoel, qui en una entrevista pública va dir: “És un repte que ens agrada. Som especialistes a crear barris des de zero, i fer-ho tot de colp”. I afegia: “València és estupenda, tant com ciutat, com des del punt de vista immobiliari. Tot això la converteix en un lloc molt atractiu per a viure i per a invertir”. En la mateixa entrevista, el director va argumentar que existia una forta demanda d’habitatges a “preus accessibles a la ciutat” i, per tant, recomanava construir més.
Per ara, es desconeix el preu de compra d’aquests habitatges. L’únic aspecte clar és que es destinaran a l’ús residencial i turístic. De fet, segons declaracions de la mateixa mercantil, la superfície de 626.591 metres quadrats “té moltes possibilitats en l’àmbit comercial i hoteler, o bé, com a complement hoteler de l’hospital La Fe”.
Tot i que ambdós PAI estan aprovats, Gil denuncia que aquests tipus de projectes continuen plantejant-se com l’única alternativa per a donar-li un futur a zones marginals o degradades, ignorant altres possibilitats. “A més a més, tenint en compte el context de canvi climàtic en què ens trobem, no té cap sentit continuar realitzant aquest tipus de projectes, totalment innecessaris i que consumeixen sòl que podria destinar-se a iniciatives relacionades amb la infraestructura verda o la sostenibilitat real”, sentència.