Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La gran novel·la americana postmoderna

Dani Farràs Berdejo | @danifa89

L’escriptor Paul Auster ha dedicat set anys de la seva vida a elaborar un producte literari genuí, mestís i incert que defuig del format tradicional de la novel·la costumista per enriquir-se de la perspectiva de la lectora com poques obres ho han fet abans. Després de temps com a autor de culte, desprèn la seva obra d’una veu narrativa única per tal de –en aquest joc relacional de l’escriptura i la lectura– fondre la seva intencionalitat amb l’expectativa de les lectores.

Auster ha estat incapaç –o potser no ha volgut– de decidir només una història de vida per al seu personatge, l’Archie Fergusson, nascut jueu, el 1947, als afores de Nova York, igual que ell. Narra quatre línies de vida paral·leles que es llegeixen en forma de cremallera (1.1, 1.2, 1.3, 1.4, 2.1, 2.2…) perquè, mentre llegim aquest relat, afegim imaginació, records i desmemòria per acompanyar l’Archie en el que, de fet, són vides plenes d’atzar, d’esdeveniments traumàtics i de descobriments que fan possibles construccions de la identitat i condicions materials ben diferents les unes de les altres.

Aquest experiment literari té notes brillants en els primers capítols, que enganxen i emocionen per la fluïdesa de la prosa d’un autor que repeteix una vegada i una altra, sempre amb matisos i originalitat renovada, el simulacre de narrar altres vides possibles que podria haver viscut ell mateix, però que només poden ser en el paper. En aquest totxo, Auster introdueix altres formats d’escriptura com ara contes o poesia, posant-los en la veu del mateix Archie –que en una de les seves vides també escriu per al diari local.

La novel·la 4 3 2 1, amb una traducció al català exigent i esforçada per part d’Albert Nolla, és un relat d’aprenentatge que descriu el context ianqui dels darrers 60 anys, on les guerres exteriors i interiors dels Estats Units, el món de la cultura i el pensament i l’esport conviuen amb la multiplicitat d’històries petites que viu el nen, adolescent i jove Archie Fergusson en totes les seves vides, descobrint sexualitats, afectes, impulsos i emocions canviants, amb les úniques constants de la presència afectuosa de la mare i de l’estima per l’escriptura i la lectura.

 

LLIBRE
4 3 2 1
Paul Auster
Traducció: Albert Nolla
Edicions 62
896 pàgines

 

Article publicat al número 472 publicación número 472 de la Directa

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!