Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El Parlament de Catalunya aprova la llei de regulació del preu dels lloguers

Ahir la cambra catalana va votar la Llei de contenció i regulació de lloguers al Parlament de Catalunya. Fins a última hora, Junts per Catalunya es negava a votar-hi a favor si no s'hi introduïen una sèrie d'esmenes que eximien les propietàries amb ingressos inferiors a 3.130 euros al mes, però poc abans de la votació, el Sindicat de Llogateres, plataforma impulsora de la norma, ha anunciat un acord amb el grup parlamentari que ha desencallat la situació. La nova regulació ha tirat endavant, malgrat els vots en contra de Ciutadans, PSC, PP, PDeCAT i Demòcrates

Capçalera de la manifestació contra la bombolla del lloguer a Barcelona | Sira Esclasans

A primera hora d’aquesta tarda, el Sindicat de Llogateres i Llogaters ha anunciat un acord in extremis amb els quatre grups del Parlament de Catalunya que abans de l’estiu s’havien compromès a donar suport a la llei de regulació dels lloguers immobiliaris (JxCat, ERC, CUP i CEC). Una d’aquestes formacions, JxCat, havia plantejat a posteriori una sèrie d’esmenes i es negava a votar la norma si no s’incloïen. Una reunió de tres hores ahir a la tarda no va ser suficient perquè Junts per Catalunya mogués la seva posició per permetre l’aprovació de la Llei de contenció i regulació de lloguers avui a la tarda, però finalment, in extremis, van arribar a un acord i la norma va prosperar, malgrat els vots en contra Ciutadans, PSC, PP, els quatre diputats del PDeCAT i els dos de Demòcrates.

 

La proposta, que compta amb el suport de més de 4.000 entitats socials, prohibeix l’increment del lloguer amb la finalització de contracte i obligar a ajustar a l’índex de preus de la Generalitat els habitatges amb preus per sobre de la mitjana. La proposta resultant de l’acord assolit avui –encara no se’n coneixen tots els detalls– tindrà en compte les despeses de la propietat en la rehabilitació dels habitatges i exclourà de la regulació petits tenidors en situació de vulnerabilitat, és a dir, amb uns ingressos inferiors als 2.000 euros mensuals.

El Sindicat de Llogateres va denunciar que “els antics convergents segueixen mercadejant amb la regulació de lloguers” i va convocar una concentració a les sis de la tarda davant del Parlament de Catalunya

Davant la manca d’acord, el Sindicat de Llogateres va denunciar que “els antics convergents segueixen mercadejant amb la regulació de lloguers” i va convocar una concentració a les sis de la tarda davant del Parlament de Catalunya. La concentració es manté després que avui s’hagi conegut el principi d’acord, imprescindible per a l’aprovació, ja que el PSC, Cs i el PP s’oposen a la llei.

Entre les esmenes de JxCat, el punt més conflictiu girava al voltant de quines propietàries estan subjectes a la regulació i quines no. Junts per Catalunya en volia eximir les propietats amb uns ingressos inferiors a 5,5 vegades l’IRSC (indicador de renda de suficiència de Catalunya), equivalent a 3.130 euros mensuals. Això, segons el Sindicat, “implica la major part del mercat”. Per aquest motiu, només estava disposat a incorporar la figura de “l’arrendador en situació de vulnerabilitat a partir de barems contrastats”.

Les posicions també col·lideixen perquè JxCat pretén que les parts contractants puguin “acordar” un increment del preu de referència si el propietari ha fet millores en l’habitatge els darrers cinc anys, que acumulades poden arribar a sumar una pujada del 20%. El Sindicat, com a contraproposta, accepta que la llei admeti només “lleugers increments” en la renda si es produeixen obres.

Tot i l’aprovació de la llei gràcies a l’acord in extremis, caldrà esperar veure si, més enllà del dictamen d’inconstitucionalitat del Consell de Garanties Estatutàries, acaba al Tribunal Constitucional i en suspensió

Entre les esmenes presentades al juliol amb més possibilitat d’entesa hi havia una modificació de les condicions que ha de reunir un municipi per ser un “mercat de l’habitatge tensionat” i per tant estar subjecte a la llei. Alhora, es proposava que siguin el municipi o municipis afectats o els ens locals supramunicipals en què es trobin integrats eld que decideixin aplicar la llei o no.

Tot i l’aprovació de la llei, caldrà esperar veure si, més enllà del dictamen d’inconstitucionalitat del Consell de Garanties Estatutàries, acaba al Tribunal Constitucional. La suspensió automàtica només es pot produir si qui recorre és el govern espanyol.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU