“Continuarem protegint el patrimoni històric del poble costi el que costi”. Sota aquesta convicció el col·lectiu de la masia Gaietana ha organitzat diverses accions per aturar el desallotjament, que des d’aquest 12 d’abril ja té data oberta, tal com informa el portaveu del grup dels actuals habitants.
Es tracta d’una masia del segle XV ubicada en el municipi d’Alella (Baix Maresme) i que està protegida com a bé cultural d’interès local (BCIL). El col·lectiu que hi resideix defensa l’okupació com a via per protegir la memòria històrica del municipi i posar els béns culturals al servei de la seva població. “No neguem que una data oberta és un cop fort, ja que és una forma de violència psicològica constant cap a nosaltres que busca el desgast emocional de la gent que hem estat cuidant la casa i omplint-la de vida tant temps”, lamenten des de la Gaietana. Per això, han tornat a reclamar a l’alcalde alellenc la no aprovació del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), ja que consideren que “beneficia clarament a la propietat privada” en detriment de la conservació del patrimoni històric local. “Exigim, un cop més, que l’Ajuntament faci d’agent de mediació entre les dues parts i es posicioni: a favor de l’especulació i el capitalisme més bàrbar o a favor de la gent que cuida el patrimoni i omple les cases de vida”, exigeixen.
El col·lectiu que hi resideix defensa l’okupació com a via per protegir la memòria històrica del municipi i posar els béns culturals al servei de la seva població
I és que fa un mes aproximadament, el passat 9 de febrer, la Gaietana ja va aturar el desallotjament de la finca gràcies a la mobilització popular. Durant la concentració per evitar la intervenció policial, van reunir-se més de 200 persones en defensa del projecte. “Des del 2019, any en què vam entrar a la Gaietana, donem resposta a dues realitats: a la clara emergència residencial que pateix el Baix Maresme i, sobretot, a la necessitat de protegir i recuperar el patrimoni històric d’Alella, ja que a l’Ajuntament se li ha quedat gran la gestió d’aquest”, rebla el portaveu.
Tanta és la força del poble que l’anterior suspensió del desallotjament va propiciar el diàleg entre la propietat i el col·lectiu que habita a la casa —amb el consistori local com a mediador—, i que els integrants demanaven des de la tardor del 2019. Per desgràcia i tal com afirmen, no han arribat a cap acord. “Hem intentat negociar fins a l’últim moment. Però, no han acceptat la proposta de mantenir el projecte viu fins que el POUM es faci efectiu i comencin les obres a la finca”. La data oberta va arrencar aquest dimecres i es torna a posar entre l’espasa i la paret el projecte.
Des del col·lectiu consideren que l’ordre és “una estratègia clara del poder judicial” per atemorir-los i que contribueix a “la militarització del poble”. Malgrat això, el grup d’habitants afronta amb “entusiasme i energia” la data oberta i ha programat múltiples activitats obertes al públic durant els pròxims dies “per protegir la Gaietana” i el seu projecte. El programa compta amb xerrades, cant coral, ioga, boxa al gimnàs, escalada al rocòdrom, batucades, recitals de poesia, cinema a la fresca i concerts de diversos estils musicals. El programa en detall es pot consultar a les xarxes socials de la iniciativa.
Sigui com sigui, el futur de la Gaietana penja d’una incertesa, dictada per una sentència que pot substituir un projecte liderat per un moviment social per l’explotació privada d’un fons d’inversió. El projecte privat pretén convertir la segona i tercera planta de la masia en habitatges i construir un bloc de pisos a la parcel·la lateral, deixant un total de dinou habitatges nous al mercat immobiliari.