Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La nau del carrer Progrés de Badalona amenaçada de desallotjament fa una crida a resistir

Els jutjats de primera instància 1 i 6 de Badalona s'han coordinat per tal d'executar l'ordre de llançament el dijous 13 de gener. El centenar de persones que hi viuen i les entitats que els donen suport demanen a l'Ajuntament de Badalona i a la Generalitat de Catalunya una mediació amb la Sareb i mesures habitacionals i socials alternatives

Interior de la nau del carrer Progrés de Badalona | Sira Esclasans

En una assemblea celebrada el passat dissabte 8 de gener, les persones que viuen a la nau del número 166 del carrer Progrés de Badalona i les entitats que els donen suport van decidir que no marxaran de l’immoble el dijous 13 de gener, data de llançament assenyalada pels jutjats de Badalona i comunicada als Mossos d’Esquadra. “En aquests moments és inviable marxar de la nau”, expliquen en un comunicat, on denuncien que l’amenaça d’expulsió arriba en ple hivern i enmig de la nova onada de COVID-19. “No tenim cap alternativa, com a mínim ens han de donar temps”, detalla un dels residents.

La pràctica totalitat de la població de la nau –més d’un centenar de persones– es troba en situació de vulnerabilitat i els Serveis Socials de Badalona estan tramitant els corresponents informes per acreditar-ho davant dels jutjats. Algunes d’elles anteriorment vivien a l’immoble incendiat el desembre de 2020 al mateix barri del Gorg, en un tràgic episodi on van morir cinc persones. Les dificultats per a regularitzar la seva situació administrativa i per accedir a un habitatge social han cronificat les barraques itinerants on viuen des de fa anys, en solars o a l’interior de naus industrials.

“Nosaltres no volem seguir vivint aquí, entre rates i passant fred, necessitem poder treballar i una vivenda digna”, es lamenta Drogba

“Nosaltres no volem seguir vivint aquí, entre rates i passant fred, necessitem poder treballar i un habitatge digne”, es lamenta Drogba, un dels portaveus, que és originari de Guinea Conakry. És per això, que en el comunicat conjunt, fan una proposta d’abandonar la nau en un termini de tres mesos, un cop superat el fred hivernal, condicionat a què les administracions públiques els hagin donat alternatives. “Creació d’una comissió de treball amb l’objectiu de cercar alternatives socials per quan es produeixi la sortida. Aquesta comissió hauria d’estar formada per l’Ajuntament de Badalona, la Generalitat de Catalunya, representants de les persones residents a la nau i de les entitats que els hi donen suport”, detallen en el document.

En consonància amb la proposta han demanat a l’alcalde de Badalona Rubén Guijarro (PSC) una mediació amb la Sareb, que és la propietària de la nau, per tal que s’avingui a la suspensió del desallotjament. Guijarro, en declaracions a Badalona Televisió, ha explicat que l’Ajuntament atendrà a través del Centre d’Urgències i Emergències Socials (CUES) a les persones que puguin ser desnonades de la nau.

En previsió del que pugui passar, la població de la nau i les entitats han convocat una concentració a les sis del matí del dijous 13 de gener per esperar l’arribada de la comitiva judicial. A més, l’advocada Sònia Olivella, que porta la defensa judicial del cas, va presentar aquest dilluns un incident de nulitat contra l’ordre de llançament al·legant vulneració de drets fonamentals i un escrit demanant una pròrroga per la situació de vulnerabilitat, el context d’hivern i la situació de la pandèmia.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!