Unes 150 persones han accedit a l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, situada al carrer Diputació de Barcelona, cap a les onze del matí per exigir la recuperació immediata de la Llei 24/2015, que va ser suspesa parcialment pel Tribunal Constitucional a petició del PP. Precisament, els articles suspesos obliguen bancs i grans propietaris a reallotjar famílies amb lloguers socials.
Aprovada el juliol del 2015 i suspesa el maig del 2016, el nou Govern espanyol de Pedro Sánchez, tot i les promeses, no ha aixecat la suspensió parcial de la llei. Davant la creixent situació d’emergència habitacional i sense comptar amb els articles que obligarien bancs i grans propietaris a oferir solucions, les meses d’emergència estan col·lapsades. Per aquesta raó, la PAH, tal com ha subratllat Maria Antònia Castellana, exigeix “la llei sencera i ja”.
La portaveu de la Plataforma, Lucía Delgado, denuncia que les meses d’emergències acumulen casos durant més de sis mesos. De fet, les activistes han portat 78 casos de persones que estan en risc de desnonament, tot i tenir un pis atorgat, perquè no se’ls ha entregat. La PAH assegura que no abandonarà l’Agència fins que el Conseller de Territori i Sostenibilitat no es comprometi a rebre-les i almenys trobin solucions per a les 78 famílies. Només a Barcelona, segons dades recollides per la Plataforma, 360 famílies esperen un habitatge adjudicat fa més de nous mesos i alhora, en el conjunt de Catalunya, el parc públic no arriba al 2%.
Arran de la suspensió parcial del Constitucional, i després d’una cimera amb els diferents agents socials, convocada per l’expresident Carles Puigdemont, es va impulsar una nova llei, la 4/2016, que també va ser impugnada perl Govern espanyol i que la PAH considera menys efectiva que l’original.