La Policia Local de València ha fet efectives les dues multes, de 200 euros cadascuna, que va interposar a dos periodistes de la Directa per, suposadament, “obstaculitzar la circulació” el passat 11 de març. Ambdós, identificats amb el seu carnet professional, es trobaven cobrint una acció de recuperació d’un immoble buit de la Generalitat Valenciana, ubicat al número 40 del carrer Marià Cuber del barri del Cabanyal de València.
El Sindicat d’Habitatge de València va convocar el veïnat i mitjans de comunicació per anunciar l’okupació de l’edifici, el qual es va destinar a famílies i joves en situació de vulnerabilitat. Durant aquella jornada, sis persones —quatre activistes, i un periodista i un fotoperiodista de la Directa— van ser identificades i proposades per a una sanció administrativa per part de la Policia Local. Ambdós periodistes es van identificar amb els carnets professionals i van explicar que estaven duent a terme tasques de fotografia i recopilació d’informació, però, així i tot, un agent —amb el número de placa 29677— va prendre nota de les seves dades i els va informar que serien sancionats. El motiu, segons es llegeix en l’escrit: “Transitar per la calçada existint zona de vianants, creant perill per als vianants o obstacle a la circulació”; una infracció greu contemplada en l’article 65.1 del reglament de circulació. Els periodistes van presentar, sense èxit, les al·legacions a l’Ajuntament de València dins del termini.
Sis persones —quatre activistes, i un periodista i un fotoperiodista de la Directa— van ser identificades i proposades per a una sanció administrativa
Tal com va explicar la Directa, els fets van ocórrer en un moment en què, amb motiu de les Falles, els carrers de la ciutat de València es troben massivament transitats per persones que hi circulen a peu, i ocupats per monuments fallers, com el que se situava en el moment de les identificacions en la vorera del carrer Marià Cuber, enfront de l’edifici en litigi. A més a més, el carrer en qüestió sols disposa d’una direcció i no es caracteritza per tindre un trànsit concorregut. Per aquest motiu, i tenint en compte que no es va produir cap fet que així ho corroborés, la justificació de la sanció “manca de fonaments reals i materials, és a dir, en cap moment es va ocupar la calçada obstaculitzant el pas de vehicles”. Així ho van al·legar els dos periodistes en el recurs interposat.
Lucas Guerra, el fotoperiodista sancionat, col·laborador del mitjà des de l’any 2017, considera que les sancions es van interposar “de manera arbitrària i sense justificació”, tenint en compte que “a les voreres i el carrer hi havia moltes persones en ser la setmana de falles”. “És un atac a la llibertat de premsa i al dret a la informació”, rebla. En la mateixa línia s’ha expressat el seu company Marc Campos, col·laborador de la Directa des de fa dos anys i soci de la Unió de Periodistes Valencians: “És un atac a la llibertat d’expressió, un intent d’acoquinar-nos. És ridícul utilitzar l’ordenança de seguretat viària per dir que unes periodistes estaven obstaculitzant el carrer, sense considerar el context faller i que era un carrer molt estret”. En el seu cas, li va arribar un avís de Correus perquè es passara a recollir la notificació de la multa, però quan va anar a l’oficina li van comunicar que havia expirat el termini de set dies naturals fixat per recollir les notificacions, i s’ha d’esperar a tornar a rebre l’avís.
La Unió de Periodistes Valencians es va posar en contacte amb l’Ajuntament de València per exigir la retirada de les dues sancions
La Unió de Periodistes Valencians es va posar en contacte amb l’Ajuntament de València per exigir la retirada de les dues sancions quan es va rebre la primera notificació, el passat mes de març. Segons va explicar a la Directa el president de l’associació, Vicent Marco, des de la regidoria de Protecció Ciutadana, en aquell moment en mans d’Aaron Cano (PSPV), el van informar que “havia estat cosa del cap de la Policia Local” i que quan reberen les al·legacions s’acceptarien “perquè es considerava que la multa era injusta”.
Amb el canvi de govern sembla que la promesa s’ha quedat en paper mullat. La Directa s’ha posat en contacte amb l’actual regidoria de Seguretat i Mobilitat, en mans del regidor delegat de la Policia Local de València, Jesús Carbonell Aguilar (PP), per conèixer els motius del canvi de parer. Només han al·legat que “el regidor ja no és el mateix”, però que ho tornarien a “mirar”. Per la seua part, la Unió s’ha posat en contacte amb el cap de premsa de la Policia Local i li ha assegurat que parlaria amb el responsable que va desestimar els recursos. “Esperem que recapaciten. Encara són a temps de rectificar i cancel·lar una multa totalment injusta i indiscriminada”, ha instat el president de l’associació de periodistes.
“No entenem per què no s’ha mantingut eixa valoració inicial i no s’han acceptat les al·legacions”, critica el president de la Unió. “Ens sembla —continua— un despropòsit, perquè a la llum dels fets i les imatges quedava totalment demostrat que els companys no impedien el trànsit, en un carrer on no circulaven vehicles; i estaven acreditats”. A parer seu es tracta d’un “gest de prepotència” per part de la Policia Local cap a uns periodistes que “cobrien un cas de justícia habitacional”, així com d’un “atac flagrant a la llibertat d’informació”. En opinió de Lucas Guerra, l’arribada del PP i Vox a l’Ajuntament de Valencià podria haver influït en la desestimació dels recursos: “les nostres sancions han tingut una motivació política”.