Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

El Sindicat d'Habitatge de València recupera una finca propietat de la Generalitat Valenciana al Cabanyal

Durant l’anunci de reobertura de l'edifici van ser multats dos periodistes d’aquest mitjà, junt amb quatre militants del sindicat d'habitatge, per “circular per la calçada obstaculitzant el pas”

Edifici recuperat de l'abandó al barri del Cabanyal de València | Lucas Guerra

El dissabte 11 de març, el Sindicat d’Habitatge de València (SHV), organització que aglutina els diferents sindicats de barri de la ciutat de València –Montolivet Veïnal, Construint Malilla, Construint Burjassot, Sindicat de Barri d’Orriols i Sindicat de Barri del Cabanyal–, va anunciar l’alliberament d’un bloc de pisos en desús propietat de la Generalitat Valenciana (GVA) situat al número 40 del carrer Marià Cuber del barri del Cabanyal.

L’edifici, ara habitat per famílies en situació de vulnerabilitat i joves precàries militants del SHV va ser recuperat de l’abandó el 6 de març, una setmana abans que s’anunciés de manera pública

L’edifici, ara habitat per famílies en situació de vulnerabilitat i joves precàries militants del SHV –dotze nuclis familiars pertanyents a diverses zones de la ciutat de València–, va ser recuperat de l’abandó el passat 6 de març, una setmana abans que s’anunciés de manera pública. Durant aquest temps han aprofitat per, segons ens explica Andreu –militant del SHV–, “rehabilitar l’espai fent d’aquest un lloc on poder desenvolupar la vida de manera digna”.

Emmarcat en un acte festiu organitzat pel SHV sota el lema “Fem foc o fugim” a la plaça Calabuig –a un carrer de distància del nou bloc alliberat–, l’anunci es va realitzar in situ, i després d’un seguit d’activitats com ara una passarel·la de disfresses, es van despenjar pancartes en la façana de l’edifici que plasmaven que l’espai estava ara “sota control popular”.

A les dues del migdia, després de celebracions i lectures de manifests, i durant el dinar de pa i porta, s’hi personava la Policia Local de València, que, segons el testimoni de militants del SHV, va argumentar, amb l’objectiu de que abandonaren les seues intencions de recuperar el bloc, que aquest edifici serà destinat a dones víctimes de violència masclista.

Els policies van sancionar alguns dels periodistes i activistes que eren davant de l’edifici |Lucas Guerra

 

Des del SHV, per contra, expliquen que l’immoble du en desús des de fa més de cinc anys i que, a més, ja existeix un altre espai a la ciutat per aquesta funció, que depèn de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives.

El SHV va realitzar una crida per xarxes animant al moviment popular de la ciutat a acudir a “defensar el bloc”, al mateix temps que es detectava l’arribada d’un major nombre de patrulles de la Policia Local, així com d’algunes unitats de la Policia Nacional espanyola.

El SHV, que parteix de la lluita per l’habitatge com a estratègia per a superar el sistema capitalista, no dubta en afirmar que “cap govern ni institució pot solucionar l’actual problemàtica d’habitatge

Al voltant de les cinc de la vesprada van abandonar el lloc les últimes patrulles de la policia, les activitats es succeeixen i el bloc queda pel moment, com afirmen des del SHV, “sota control de la classe treballadora organitzada”. El SHV, que parteix de la lluita per l’habitatge com a estratègia per a superar el sistema capitalista, no dubta en afirmar que “cap govern ni institució pot solucionar l’actual problemàtica d’habitatge, i que només la classe treballadora organitzada pot crear un poder propi que acabe d’una vegada i per sempre amb el capitalisme”.

 

Multes a activistes i periodistes

Durant l’alliberament del bloc d’habitatges, dos periodistes de la Directa, junt amb quatre militants del SHV, van ser identificats i proposats per a sanció administrativa per la Policia Local de València.

Estant els dos periodistes d’aquest mitjà identificats com a premsa realitzant tasques de fotografia i recopilació d’informació, els va ser sol·licitada la seua identificació per a, a continuació, i sense cap tipus d’avís previ, interposar-los una multa de 200 euros per “circular per la calçada obstaculitzant la circulació”.

Estant els dos periodistes d’aquest mitjà identificats com a premsa realitzant tasques de fotografia i recopilació d’informació, els va ser sol·licitada la seua identificació per a interposar-los una multa de 200 euros

Cal recordar que aquests fets ocorren en un moment en que els carrers de la ciutat de València, amb motiu de la festa de les Falles, estan molt ocupats per persones a peu, així com per monuments fallers, com el que es situava en el moment de les identificacions en la vorera del carrer Marià Cubells, front a l’edifici recuperat. A més, aquest carrer sols disposa d’una direcció i no es caracteritza per tindre un trànsit concorregut.

“Considerem que aquest ha sigut un acte intimidatori que suposa un atac als nostres drets i llibertats com a periodistes alhora de desenvolupar la nostra tasca informativa, i podem afirmar que l’actuació no respon a motius de seguretat com al·leguen els agents de Policia Local que la proposen, i com pregona el marc legal al que s’até aquesta sanció, la Llei de Seguretat Ciutadana, La Llei Mordassa”, manifesta Ester Fayos, coordinadora de la redacció d’aquest mitjà al País Valencià. Per la seva banda, la Unió de Periodistes Valencians considera que l’actuació policial va ser “intimidatòria” i exigeix la retirada de “la sanció arbitrària i injustificada”.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!