Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

La pressió veïnal tomba el pla Sis Eixos Verds de Castelldefels

Després d'una tala massiva d'arbres la plataforma opositora força la convocatòria d'un ple municipal extraordinari, on la majoria de regidores voten per la paralització i retirada d'un controvertit avantprojecte urbanístic

Manifestació contra el pla urbanístic celebrada el 22 de desembre davant de l'ajuntament de Castelldefels | Arxiu

Davant de la pressió de la plataforma 6 Eixos de Ciment, que compta amb el suport de la Federació d’Associacions Veïnals de Castelldefels (FAVC) i de la majoria de l’oposició al ple municipal, l’ajuntament d’aquest municipi costaner del Baix Llobregat s’ha vist obligat a retirar l’Avanç de la Modificació del Pla General Metropolità (MPGM), aprovat el 26 de maig de 2022 i presentat pocs mesos després com a pla dels Sis Eixos Verds.

Es tracta de sis eixos transversals: Eix del Poal, Eix de Bellamar, Eix de Ca n’Aimeric, Eix del Passeig del Bosc (Montmar), Eix del Centre i Eix del Canal Olímpic, que l’administració local pretenia configurar com a “corredors ecològics i recorreguts cívics”. Prèviament, el col·lectiu havia presentat més de 1.300 signatures contra l’execució del projecte, recollides en poc més d’un mes.

Catorze dels 25 regidors que conformen el ple municipal han votat a favor de la paralització del projecte: els vuit del Partit Popular, els tres de Movem Castelldefels-En Comú-Podem, dos representants de Ciutadans i un regidor no adscrit

Catorze dels 25 regidors que conformen el ple municipal han votat a favor de la paralització del projecte: els vuit del Partit Popular, encapçalats per l’exalcalde (2011-2015) i de nou candidat a l’alcaldia Manuel Reyes, la regidora del grup municipal Movem Castelldefels-En Comú-Podem que també fou alcaldessa entre els anys 2015 i 2017, Candela López, juntament amb els altres dos càrrecs electes de la formació violeta, a més dels dos representants de Ciutadans i el regidor no adscrit Fernando Cerpa.

Abans de la votació que ha posat punt final a l’avantprojecte, l’actual alcaldessa Maria Miranda (PSC) ha deixat clar que es veu obligada a respectar la decisió majoritària del ple municipal. Tanmateix, tant el grup socialista com els seus socis de govern d’ERC, han volgut refermar que apostaven per un projecte que “trencava amb l’antic Pla General Metropolità de 1976 i tractava de reordenar el caòtic urbanisme, conseqüència de dècades de construcció sense control” de Castelldefels.

La plataforma ha desplegat pancartes i cartells i diferents zones afectades del municipi |Arxiu

 

El moviment veïnal i ecologista local, per contra, considera una victòria la retirada del polèmic avantprojecte urbanístic, que amenaçava els darrers espais verds del municipi amb la construcció d’un total de 4.000 nous habitatges –un extrem no reconegut oficialment pel govern municipal.


Especulació en plena emergència climàtica

La plataforma argumenta que l’Ajuntament de Castelldefels pretenia la requalificació de sòl forestal per assignar-li l’etiqueta de sòl residencial, amb un increment de 163.000 metres quadrats, que segons el veïnat contrari a l’avantprojecte hauria suposat la construcció d’un mínim de 850 nous habitatges. Per a la ciutadania agrupada en la plataforma 6 Eixos de Ciment, aquest nombre d’habitatges només representava una petita part dels milers d’habitatges que l’Ajuntament preveia construir a partir del redactat del projecte municipal Repensem Castelldefels.

El veïnat que s’oposa al pla denuncia que la proposta municipal afavoria l’especulació, amb guanys milionaris per a diversos propietaris dels terrenys afectats, i hauria causat una pèrdua irreversible de valors paisatgístics i incrementat de manera notable els riscos d’inundació i d’incendi.

Tant la plataforma com les associacions veïnals asseguren que es tracta d’un avantprojecte que atempta greument contra les mesures que reclama la Unió Europea per a tractar d’atenuar i combatre les conseqüències del canvi climàtic

Per a aquestes, en cas d’haver prosperat, hauria provocat la desaparició “irreparable” de boscos i zones verdes al terme municipal. A més, comparteixen amb part de l’oposició que l’avantprojecte s’ha redactat sense la participació de professionals experts en biologia, ecologia i medi ambient i podria provocar un impacte negatiu sobre els habitatges existents i el paisatge.

La tala va afectar arbres de grans dimensions, més d’un centenar durant la primera setmana de gener |Roger Jiménez

 

En últim lloc, l’oposició veïnal i municipal critica la manca de transparència i comunicació per part del govern municipal i denuncien que han estat exclosos des de l’inici del redactat de l’avantprojecte. Per a les parts sol·licitants de la paralització i retirada del pla, el procés de participació ciutadana ha estat opac i de difícil accés per a la majoria de la població.

D’altra banda, la tala indiscriminada d’arbres al Fondo de Ca n’Aimeric i altres espais verds de Castelldefels, justificada des de l’Ajuntament com a tallafocs preventius de possibles incendis forestals, ha provocat la indignació del veïnat, que ha tractat d’aturar la tala amb diverses accions sobre el terreny que no han reeixit. Amb un simbòlic cementiri format per creus de fusta en una de les zones afectades han volgut denunciar “l’arboricidi”, defensat per l’administració municipal com a necessari.

Segons l’alcaldessa, tots els ajuntaments de la comarca estan duent a terme tasques similars en previsió de futures situacions de calor i sequera extrema. Tanmateix, les activistes reivindiquen la conservació íntegra del corredor verd del Fondo de Ca n’Aimeric, espai forestal que asseguren que forma part del connector biològic entre el Parc del Garraf i l’Olla del Rei, al delta del Llobregat.


Victòria del moviment veïnal

Al ple extraordinari celebrat el divendres 17 de febrer, més de mig centenar de veïns i veïnes van deixar petita la sala de plens i durant la sessió van mostrar la seva disconformitat amb els punts de vista expressats per alguns representants municipals. Abans de l’inici, el portaveu de la plataforma 6 Eixos de Ciment, Jaime Asnai va llegir la sol·licitud de celebració de sessió extraordinària, presentada pel col·lectiu veïnal amb el suport de les tretze associacions veïnals que formen part de la FAVC i de tres més no adscrites, en la qual demanaven la paralització i retirada total de l’avantprojecte aprovat el 26 de maig de 2022.

“Ha estat una victòria del moviment veïnal”, publicava a les xarxes socials pocs minuts després de tancar-se el ple municipal extraordinari la plataforma Defensem el Castell, que l’any 2018 va tractar d’aturar la urbanització del turó del Castell

“Ha estat una victòria del moviment veïnal”, publicava a les xarxes socials pocs minuts després de tancar-se el ple municipal extraordinari la plataforma Defensem el Castell, que l’any 2018 va tractar d’aturar la urbanització del turó del Castell. “Gràcies a totes les lluites prèvies heu d’aprendre la lliçó de cara al futur, s’ha acabat això de promoure de manera impune l’especulació urbanística i proposar canvis en el planejament d’esquena a la ciutadania”, advertien les ecologistes a l’administració municipal.

Tot i declinar fer declaracions fins a una valoració conjunta de la decisió municipal, les activistes veïnals de 6 Eixos de Ciment asseguren que seguiran alerta a qualsevol possible moviment de l’administració municipal, demanen més suport i implicació ciutadana per continuar fent pressió i mostren el seu desacord amb certes acusacions fetes per l’alcaldessa i la regidora d’Urbanisme Eva López, amb relació a la suposada propagació de notícies enganyoses relacionades amb les tales d’arbres i la requalificació de terrenys per a la construcció de 4.000 habitatges. Tot i això, entre l’oposició veïnal a l’avantprojecte hi ha satisfacció generalitzada per haver aconseguit el seu objectiu principal i, al mateix temps, expectació davant una imminent nova legislatura municipal.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU