La Universitat de València ha obert una investigació per conèixer com es va poder matricular el policia espanyol R. M. F., infiltrat en el moviment popular i antifeixista de València, amb documentació falsa. Segons han explicat a la Directa fonts del departament de premsa, a hores d’ara, “s’està buscant la documentació que va presentar, en quina data, o si va fer l’examen d’accés” a la universitat per a majors de 25 anys. Posteriorment, la Universitat decidirà si la informació recollida es trasllada a Delegació del Govern espanyol.
Segons ha pogut verificar aquest mitjà, se li va assignar un número d’identificació de la Universitat i un correu electrònic corporatiu amb el seu nom fals: Ramón Martínez Hernàndez. Mitjançant aquestes dades, se’l va incorporar com a un alumne més del grup A, en línia en valencià, de primer de Treball Social durant el curs 2020-2021. Es va matricular de totes les assignatures del curs i assistia amb normalitat tant a les classes telemàtiques com presencials.
El moviment estudiantil ja ha reclamat a la rectora de la Universitat de València Mª Vicenta Mestre una investigació interna “perquè es depuren responsabilitats” i emprendre les accions legals oportunes
El moviment estudiantil ja ha reclamat a la rectora de la Universitat de València, Maria Vicenta Mestre, una investigació interna “perquè es depuren responsabilitats” i emprendre les accions legals oportunes. El Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha enviat una carta al rectorat de la Universitat de València exigint al centre que “s’apliquen totes les mesures administratives, polítiques i judicials necessàries per a determinar les responsabilitats i garantir que uns fets intolerables no es tornen a repetir”. Per la seua part, Acontracorrent ha denunciat que la infiltració policial és “una forma de repressió més d’aquesta democràcia burgesa i de vulnerar el nostre dret a la manifestació”. En aquest sentit, des del Front d’Estudiants Unificat (FEU) València, llegeixen la infiltració com a una mostra de la “por” de l’Estat als moviments socials de base. “No podem deixar que açò ens espante o ens desestabilitze”, recalquen. El BEA, a través de les seues xarxes socials, ha manifestat: “S’ataca i s’intenta controlar amb pràctiques antidemocràtiques la llibertat d’associació i d’expressió”.
Alguns sindicats de professorat també s’han pronunciat i s’han sumat a la demanda d’activar els serveis jurídics per presentar una denúncia per falsedat en documentació oficial, tal com va interposar la Generalitat de Catalunya en el cas de la infiltració de Marc Hernàndez Pons –qui es va matricular amb la identitat falsa al grau de Treball Social en la Universitat de Barcelona. “Ens agradaria que la Generalitat obrira una investigació i actuara fins a les últimes conseqüències. Una infiltració policial és totalment incompressible per part d’un govern que es considera progressista”, ha reblat Beatriu Cardona, portaveu d’Intersindical Valenciana. La secció d’Educació de la Coordinadora Obrera Sindical (COS) ha subratllat que la infiltració “demostra la manca de democràcia real en les institucions”. A través d’un comunicat, publicat el 20 de febrer i signat en nom de les treballadores de la UV, han exigit que la investigació interna oberta siga “transparent”. “S’han de depurar totes les responsabilitats per a esclarir quines persones i organismes hi han participat i com, i així poder prendre les mesures necessàries i establir protocols per a garantir que aquestes pràctiques no es tornen a repetir en el futur”, conclouen.