La Universitat de València (UV) va verificar en fins a tres ocasions, i amb el reconeixement del Ministeri d’Interior espanyol i de la Generalitat Valenciana, la validesa del Document Nacional d’Identitat (DNI) amb què l’agent del Cos Nacional de Policia infiltrat durant dos anys a València va poder formalitzar la matrícula en el centre. Així ho confirma la UV en un informe elaborat després d’haver iniciat una investigació interna amb l’objectiu “d’aclarir” com el policia R. M. F., sota la identitat falsa de Ramón Martínez Hernàndez, “es va poder matricular en primer del grau de Treball Social durant el curs acadèmic 2020-2021”.
Segons s’especifica en l’informe, al qual ha pogut accedir la Directa a través d’una sol·licitud al Portal de Transparència, la institució acadèmica va constatar la validesa del DNI en el procediment de matrícula a les proves d’accés a la universitat per a persones majors de 25 anys. Per a presentar-se a l’examen, l’any 2020, R. M. F. va presentar el rebut de pagament de les taxes i preus corresponents i va aportar el document acreditatiu de la identitat de manera telemàtica. Aquesta va ser la primera comprovació que va superar amb èxit. La segona es va produir durant el procés de preinscripció a la Universitat, “regulat pel sistema d’accés a la universitat pública a Espanya i, en el cas de la Comunitat Valenciana, centralitzat per la Generalitat Valenciana”, es llegeix en l’informe. Per tant —s’afegeix—, “la verificació de la identitat durant la preinscripció correspon a la Generalitat”.
Tant en la preinscripció com en la matriculació, d’acord amb els procediments establerts, la UV va encreuar les dades d’identitat aportades amb la base de dades del Ministeri de l’Interior “per a verificar que els documents d’identitat són vàlids”
La tercera comprovació es va dur a terme en el moment de formalitzar la matrícula a través d’un sistema d’automatrícula en línia. Després de tramitar la preinscripció i rebre l’assignació d’una plaça, el policia infiltrat va matricular-se en el primer curs del grau de Treball Social. Per a fer-ho, va haver d’incorporar les seues dades al sistema de gestió de la UV i, posteriorment, va aportar al centre una còpia del DNI original. Aquest tràmit també el centralitza el govern autonòmic, com a l’administració responsable de recollir les dades de les inscripcions i comunicar després el llistat de persones admeses en els estudis universitaris. Així mateix, tant en la preinscripció com en la matriculació, d’acord amb els procediments establerts, la Universitat de València va encreuar les dades d’identitat aportades amb la base de dades del Ministeri d’Interior espanyol “per a verificar que els documents d’identitat són vàlids”.
La investigació interna de la Universitat València confirma, doncs, que el Ministeri d’Interior espanyol va emetre un Document Nacional d’Identitat —amb la seqüència alfanumèrica 49735198K, segons va comprovar la Directa— amb les dades personals de l’activista fictici i el va incorporar a la seua base de dades, amb l’objectiu que R. M. F. poguera fer diversos tràmits legals i administratius amb una identitat falsa. En el cas de Ramón Martínez Hernàndez, vam poder confirmar que també disposava d’una identitat falsa en el sistema sanitari valencià, inscrita a través del número 46/11739103/09 de la Seguretat Social.
La Universitat de València conclou que els procediments del centre “es varen seguir” i “es va actuar d’acord amb els procediments establerts” en la data en què es va produir la infiltració
La Universitat de València conclou que els procediments del centre “es varen seguir” i “es va actuar d’acord amb els procediments establerts” en la data en què es va produir la infiltració. Per la qual cosa, defensen que “no s’aprecien indicis de conductes inadequades en l’actuació del personal de la universitat”. Tal com s’indica en l’informe, la UV va informar de la investigació interna la Delegació del Govern espanyol a València, la qual mai s’ha pronunciat al respecte.
R. M. F. és el tercer dels quatre espies descoberts de la promoció d’agents de l’any 2019. La seua missió d’espionatge es va centrar en el moviment popular i antifeixista de València i, més concretament, del barri de Benimaclet, a través de la seua infiltració en diverses organitzacions socials: Cuidem Benimaclet, el CSOA l’Horta, la xarxa d’aliments Grama i el grup de suport als joves migrats que viuen a la Garrofera, una antiga lletera del barri de Benimaclet. Alhora, va establir vincles amb militants d’Acció Antifeixista València, que li van facilitar participar i liderar mobilitzacions i accions.