Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'Ajuntament de Sabadell vol rescindir el contracte d'escombraries amb l'empresa acusada de finançar la campanya del PSC

Les presumptes irregularitats en l’adjudicació a Smatsa s'investiguen dins la peça 28 del cas Mercuri, arran de converses telefòniques i correus intervinguts que desvetllarien despeses, favors i pagaments relacionats amb el Govern Bustos

Feia només vuit mesos que el PSC de Sabadell havia celebrat un sopar de presentació de la campanya electoral del 2011, quan, en una conversa telefònica, el gerent d’Smatsa Eugenio Ángel Díaz Fernández s’explicava: “…porque hay ciertos elementos que no son recurrentes como por ejemplo, para que se haga una idea y no estamos hablando de costes pequeños, estas cosas como recuérdese aquella cena que se patrocinó de campaña electoral al alcalde…”. Qui parlava de patrocinis era el responsable de l’adjudicatària del servei de recollida de residus i neteja viària a Sabadell. Qui l’escoltava a l’altra banda del telèfon era el seu superior, el president del Grup Vendex Gervasio Rolando Rodríguez Acosta, imputat en el cas de corrupció Pokemon, que va esclatar a Galícia el setembre de 2012.

Els informes policials detallen altres possibles ‘conductes irregulars’ de l’empresa i de l’Ajuntament, entre 2009 i 2012, quan Smatsa ja era adjudicatària i estava en tramitació per aconseguir un nou contracte

L’adjudicació és la protagonista de la peça 28 del cas Mercuri de corrupció urbanística i tràfic d’influències que esquitxa de ple el Govern Bustos. Els informes policials, als que ha pogut accedir la Directa, a banda de la referència a unes despeses del voltant de 100.000 euros presumptament relacionades amb la campanya del partit, també detallen altres possibles “conductes irregulars” de l’empresa i de l’Ajuntament, entre 2009 i 2012, quan Smatsa -Serveis Medi Ambient SA- ja era adjudicatària i estava en tramitació per aconseguir un nou contracte. Des de 1987, l’empresa gestiona el servei de neteja de l’espai públic, recollida i trasllat dels residus a Sabadell, però no només. Fins el maig de 2016, a través de l’empresa Serveis Generals per Municipis, també era la concessionària de la zona blava d’aparcament, i fins el 2015, una altra empresa del grup, Servicio Semat S.A, s’ocupava de la neteja d’equipaments municipals.

Amb la investigació oberta per presumptes irregularitats en el concurs públic i en la relació entre el Govern de Bustos i l’empresa, l’Ajuntament de Sabadell qüestiona la legalitat de la concessió. El Consistori assegura que sol·licitarà a la Comissió Jurídica Assessora de la Generalitat -l’òrgan competent-, la revisió del contracte de recollida de residus i neteja viària per declarar la seva nul·litat. Pendents de l’informe que presentarà aquest matí, la irregularitat principal recau una tipologia de contracte que no seria l’adequada pel tipus de servei. Des del Consistori asseguren que hauria d’haver estat de quatre anys, com a màxim. En el moment de publicar aquest article, l’empresa Smatsa encara no havia atès el mitjà.


Converses intervingudes i factures sota sospita

Quan es va produir la conversa sobre el sopar de campanya, ja s’havia publicat el plec de condicions d’escombraries i quedaven pocs mesos perquè Smatsa, acabés guanyant l’adjudicació per un valor total de 257,25 milions d’euros més IVA i un total de 15 anys més cinc prorrogables. Per telèfon, el responsable de Smatsa Díaz Fernández encara detallava més l’operació: “…sí pero hay una parte del evento que por ejemplo eso que iba con facturas… hay una serie de gastos no recurrentes que a mi se me antoja que pudiéramos estar hablando incluso de cien”. I l’endemà afegia que, a més de les despeses de “la fiesta del alcalde”, hi havia “lo que usted independientemente me dio de otra forma”.

L’espectacle del sopar de campanya del PSC es va pagar a través del restaurant del que era accionista l’exregidor Francisco Bustos

A partir de la documentació obtinguda sobre els serveis prestats durant el sopar de campanya del PSC, l’informe policial subratlla un seguit d’esquemes de facturació sospitosos per part de diverses empreses. Per exemple, l’empresa APSO Serveis d’Interpretació -que va encarregar-se del servei d’interpretació del llenguatge de signes-, va emetre la factura contra qui era aleshores coordinadora de les Joventuts Socialistes del PSC al Vallès Occidental Sud. I Administració i Gestió de Músics i Artistes -encarregada de coordinar un espectacle de teles-, així com un tècnic, van carregar la factura a Migas y Mucho Más SL, el restaurant on era accionista l’aleshores regidor d’Espai Públic i germà de l’alcalde Francisco Bustos Garrido. Per altra banda, i sorprenentment, dues més, Zenit MK i Lighthouse Bussines, en requerir-los la facturació dels serveis, asseguren que ho van fer de forma gratuïta, tot i que l’equip de sonorització, segons la mateixa empresa Lighthouse Bussines, hauria tingut un cost d’uns 2.000 euros.

En un comunicat, el 2014, l’Entesa per Sabadell va denunciar que el patrocini per part d’algunes empreses concessionàries de diverses activitats municipals constituien un exemple paradigmàtic d’“impost revolucionari”. Pel que fa a Smatsa, segons dades de l’auditoria a la que ha pogut accedir la Directa, entre 2012 i 2015, va fer donacions i patrocinis per valor de 208.000 euros. Un dels esdeveniments al que ha donat suport econòmic cada any és l’Smart Congress i ha anat augmentant dels 6.000 fins a més de 12.000 el darrer any.


La premsa esportiva, els viatges i les contractacions

En base a les converses telefòniques, un informe policial de Mossos alerta que “es pot inferir la comissió d’un delicte quant a l’entrega per part d’Smatsa o el Grup Vendex de diners cap al PSC per patrocinar la campanya electoral”. Però, a més, el mateix expresident de Vendex Gervasio Rolando Rodríguez, davant la jutgessa que instrueix Pokemon, va reconèixer que també s’havien fet enviaments de diners en efectiu, a través de l’empresa de missatgeria Seur, de la seu central de Vendex a Madrid cap a Sabadell, a nom d’Eugenio Díaz Fernàndez. En la investigació s’especifica que “presumptament aquest diner segueix la mateixa operativa que a Galícia, seria per subornar bé, a funcionaris com autoritats a Catalunya” i s’hauria enviat entre premsa esportiva, segons va reconèixer el mateix Rolando Rodríguez. L’acusat concreta que es van fer enviaments en “una o dues ocasions” cap al Vallès, i que no van ser superiors a 3.000 euros. Era “una costumbre”, matisa, quan “una cuenta estaba al descubierto”, i, en cap cas, va assegurar aleshores, es destinava a membres del Govern.

Díaz Fernández, en conversa amb Rolando Rodríguez, fa referència a la “contraprestación numérica que hace falta para que el resultado sea el óptimo”

A l’atestat instruït pel jutjat d’instrucció número 1 de Lugo per un presumpte delicte de tràfic d’influències, suborn, blanqueig de capitals i altres, s’exposen indicis de que Smatsa podria haver pagat diners a membres del Govern o al partit per aconseguir l’adjudicació. Segons la transcripció d’una conversa telefònica del mes de juny, Díaz Fernández li comenta a Rolando Rodríguez que ha tingut una reunió amb “la 2” -presumptament Paco Bustos- i fa referència a la “contraprestación numérica que hace falta para que el resultado sea el óptimo”.

Així mateix, en un viatge invers als diners de Seur, i a menys de tres mesos de l’adjudicació definitiva a Smatsa del serveis d’escombraries, el regidor Paco Bustos va viatjar a Madrid per dinar amb el president de Vendex i el responsable d’Smatsa. Va ser un viatge a discreció i es van prendre precaucions. Tot i que tant Bustos com Rolando Rodríguez van coincidir en el mateix avió, van seure separats i pel carrer, a Madrid, van mantenir certa distància. De converses telefòniques posteriors, se’n desprèn que el president de Vendex va quedar tranquil, perquè assegura, en diverses converses, que no hi ha ni un “resquicio de duda” i que ha sortit tot “más que perfecto”.

Tot i que en la informació obtinguda no s’aclareix el titular de la targeta amb què es va abonar l’esmentat viatge del regidor, sorprèn que el nom de la persona de contacte que li constava a l’agència era la responsable de comunicació i relacions externes del Grup Vendex a Catalunya. El regidor del PSC, segons la documentació aportada a la investigació, va viatjar en una altre ocasió a Madrid, entre abril i maig del 2012.

Un dels correus que Paco Bustos va fer arribar al gerent d’Smatsa explicita: “de acuerdo con las instrucciones de Paco, te paso los datos de los trabajadores que tenéis que llamar para incorporar a la empresa”

Més enllà de les trobades a Madrid en ple procediment d’adjudicació pública, l’empresa Smatsa, segons es fa constar en la investigació, hauria abonat i satisfet en diverses ocasions, entre els anys 2009 i 2012, viatges a personal públic de l’Ajuntament de Sabadell. Dels correus electrònics intervinguts a la seu social de Smatsa, també es fa palès que l’empresa del Grup Vendex que gestionava la zona blava d’aparcament, Serveis Generals Per Municipis, va pagar una viatge a una fira d’Alemanya a membres de l’Ajuntament, entre els quals hi havia Paco Bustos. En total, més de 9.374 euros.

Però la relació establerta entre l’empresa adjudicatària i el Govern local no acaba aquí. L’informe del Servei de Vigilànica Aduanera de l’Agència Tributària inclou tot un seguit de correus electrònics en què Paco Bustos i personal de l’Ajuntament -via el regidor-, presumptament, recomanen al responsable d’Smatsa Díaz Fernández persones que hauria de contractar l’empresa. El text parla d’un “presumpte delicte de tràfic d’influències”, a través del qual, s’haurien “recomanat” almenys vuit persones durant el 2011. En base a la informació de la Seguretat Social, se’n desprèn que almenys cinc van passar a treballar per a l’empresa. Un dels correus que Paco Bustos va fer arribar al gerent d’Smatsa -que ell rep d’una treballadora del Consistori- explicita: “de acuerdo con las instrucciones de Paco, te paso los datos de los trabajadores que tenéis que llamar para incorporar a la empresa”. En la darrera interlocutòria, la jutge concreta que existeixen “indicis” que l’empresa “de forma habitual i/o continuada en el temps hauria dut a terme determinades conductes irregulars amb el fi d’afavorir i beneficiar el personal públic vinculat a l’Ajuntament de Sabadell, tals com contractació de forma habitual de persones vinculades al personal públic”.

De moment, l’única condemna ferma del cas Mercuri se l’endú l’exalcalde Manuel Bustos, el seu germà Francisco i l’exnúmero dos del PSC Daniel Fernández, precisament, per col·locar una exalt càrrec del Govern català tripartit – qui havia estat secretària general de la conselleria de Política Territorial, Carmina Llumà- en un lloc directiu de l’Ajuntament de Montcada i Reixac. La condemna: un any i quatre mesos de presó i quatre anys i mig d’inhabilitació i 60.000 euros de multa per tràfic d’influències per a Bustos. Caldrà esperar l’atestat definitiu de Mossos de la peça 28 i finalment la sentència per aclarir tots els presumptes delictes comesos per l’equip de Govern.

 

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!