Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'Economia Social i Solidària activa un fons cooperatiu per respondre a l'emergència

A través d'un micromecenantge, disset organitzacions busquen aconseguir 60.000 euros, en una primera fase, per donar suport a 26 iniciatives que aporten solucions directes a l’emergència, cosint mascaretes i bates, fabricant viseres 3D, produint i distribuint productes agroecològics, tenint cura de les persones o desenvolupant tecnologies lliures per teletreballar

| Arxiu

El Sindicat de Venedors Ambulants de Barcelona elabora mascaretes des dels tallers on feien roba i algunes treballadores de Solidança han engegat les màquines de cosir des de casa. Frescoop fa arribar aliments a famílies vulnerables del Bages i la cooperativa de riders Mensakas en transporta a domicili. Mujeres Migrantes Diversas protegeix les treballadores de la llar i de cures i Sindillar obre una caixa de resistència per a les que han perdut la feina. Són només algunes de centenars d’iniciatives cooperatives, associatives i comunitàries que han reorientat la seva activitat per fer front a l’emergència social i sanitària arran de la pandèmia de la COVID-19. Si el primer objectiu es compleix, 26 projectes podran rebre un suport econòmic d’entre 1.500 i 4.000 euros del Fons Cooperatiu per l’Emergència Social i Sanitària, impulsat per disset organitzacions de l’Economia Social i Solidària (ESS) catalana.

A través de la plataforma Goteo, han llançat un micromecenatge fins al primer de maig per aconseguir 60.000 euros, la meitat dels quals ja estan garantits per la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya. Tots els projectes beneficiats treballen en l’àmbit de l’alimentació, del tèxtil, les cures, la construcció o la tecnologia i han estat seleccionats amb criteris consensuats i a través d’un mapeig d’iniciatives d’arreu del territori. Després de considerar més de 70 projectes, els recursos, de moment, en podran enfortir 26, però de rebot, molts més. “El Fons posa en valor l’aportació que conjuntament podem fer des de l’economia social i solidària. Una aportació que també és en valors: des de l’autoorganització i posant la vida al centre podem sortir d’aquesta crisi”, subratlla Maritza Buitrago de la Fundació Coop57, des d’on es realitza l’operativa financera dels fons.

Ivan Miró, membre de Coòpolis i Federació de Cooperatives de Treball, apunta que visibilitzar aquestes iniciatives és fer mostrar “altres formes de fer economia i pràctiques transformadores”

L’actual situació de confinament dificulta la possibilitat de veure totes les persones que estan al peu del canó fent front a la crisi i el Fons Cooperatiu, a més de comportar un suport econòmic, ho reivindica. Ivan Miró, membre de Coòpolis i de la Federació de Cooperatives de Treball, apunta que visibilitzar aquestes iniciatives és mostrar “altres formes de fer economia i pràctiques transformadores”. I en aquestes altres formes és on l’ESS posa el focus. En coherència amb els valors de l’ESS, que, des de la Xarxa d’Economia Social i Solidària (XES) va llançar un comunicat a l’inici de la crisi, Miró posa la mirada llarga i defensa que del Fons se’n desprèn que cal un nou model econòmic: “amb el capitalisme es reproduiran aquestes crisis i, sobretot, la gestió antisocial de la crisi”. Iniciatives com les finançades són “l’embrió d’aquest nou model”.


Algunes pràctiques d’un nou model

Sota el paraigua ampli de la diversitat -territorial, d’àmbits, d’orígens i de destinataris-, hi ha projectes com Solidança, Mujeres Migrantes Diversas o Frescoop, que d’alguna manera o altra s’han reorganitzat per fer front a la crisi.

Imatges d'alguns dels projectes que rebran el fons cooperatiu
Imatges d’alguns dels projectes que rebran el fons cooperatiu |Arxiu

 

Solidança ofereix serveis vinculats a la gestió integral de residus i a l’economia circular i actualment més del 70% de la plantilla -la majoria en risc d’exclusió social- està afectada per un ERTO (expedient de regulació temporal d’ocupació). “A l’inici vam topar amb el problema de no tenir ni mascaretes per a les persones que havíem de continuar treballant en serveis essencials”, explica Nati Yesares, “i algunes treballadores van començar a cosir mascarets des de casa amb un tutorial d’internet, de manera totalment voluntària”. Aquesta iniciativa els ha permès garantir mascaretes als treballadors i poder fer-ne per a algun centre d’atenció primària, com el del barri de Sants de Barcelona. A més de poder seguir fent mascaretes, amb el fons també volen compensar una part del que els treballadors perden amb l’ERTO.

Nati Yesares de Solidança explica que “algunes treballadores van començar a cosir mascarets des de casa amb un tutorial d’internet, de manera totalment voluntària” per protegir l’equip que continua treballant

Des de Mujeres Migrantes Diversas també han hagut de trobar la manera de protegir-se. Carmen Juares lamenta que la vulneració de drets de les treballadores de la llar i les cures s’ha agreujat encara més amb crisi actual. Per una banda, el fons anirà destinat a comprar material de protecció, que no tenen tot i treballar amb població de risc, i la resta a ajudar les que han estat acomiadades amb productes de primera necessitat. “Volem atendre les dones que posen en risc la seva salut i les que s’han quedat sense feina i ja no tenen ni el sou de misèria”, conclou Juares.

Amb la Comunitat Islàmica de Manresa, Frescoop també està fent arribar alimentació a qui més ho necessita. Dedicada a gestionar projectes alimentaris i a la venda i distribució alimentària de productes de proximitat, ha adaptat la seva activitat al confinament. D’una banda, explica Alba Rojas, han enfortit el servei a domicili; de 31 domicilis a la setmana, han passat a atendre’n una trentena al dia. De l’altra, han posat a disposició de les xarxes veïnals de suport mutu de Manresa les minves del magatzem: fruites o verdures que tenen algun cop o alguna tara estètica que no les fa aptes per a la venda. A través de l’Ateneu Cooperatiu, en què participen, han entrat en contacte amb la comunitat musulmana del Bages, que ja recollia aliments per a famílies i joves en risc d’exclusió, i han sumat forces. El fons reforçarà el proveïment d’aliments i també intentaran donar sortida i cobertura a alguns productors, que tenien molta clientela en restauració.

La llista s’allarga fins a 26 i està travessada per la diversitat i una mirada, puntualitza Buitrago, “antiracista”. Totes les iniciatives, remarquen des de l’equip impulsor, impliquen comunitat, busquen un impacte social i ambiental positiu i estan arrelades al territori, des d’on treballen en xarxa. Amb menys de 24 hores ja havien aconseguit més de deu mil euros.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!