Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Què hi trobem, a la 'Directa' 498?

Obrim portada amb un reportatge sobre el desplegament de l’exèrcit espanyol i la posada en escena castrense en la gestió de la crisi del coronavirus. A més, fem un repàs als vint anys del rap en català i entrevistem l'escriptor i periodista Johann Hari

El govern espanyol aprofita la crisi pandèmica per extremar les polítiques securitàries i reivindicar l’estament militar, seguint el model que ja s’ha aplicat en altres moments històrics i en les intervencions en desastres naturals. Un reportatge signat per David Bou, Jesús Rodríguez i Joan Canela. Disseny de portada de Maria Conill Hernández i fotografia de Marc Llop.

Com haurien de ser les tasques de cures en una societat anticapitalista? Responen a aquesta pregunta Beatriz Gimeno, directora de l’Institut de la Dona i activista LGTBI, i Jule Goikoetxea, escriptora, professora i activista feminista, en la secció d’opinió “Contrast”. “En una societat no capitalista, aquest treball seria considerat una necessitat social que hauria d’oferir-se des de l’àmbit públic i en condicions d’igualtat i qualitat”, defensa Gimeno. Per Goikoetxea, “les cures haurien de ser obligatòries i rotatòries, una cosa que tota la societat hauria de fer durant tota la seva vida. Si volem emancipació, calen mecanismes per neutralitzar no només la mercantilització capitalista sinó la sexualització patriarcal i la racialització colonialista: totes són formes d’explotació”. Il·lustra el debat un dibuix d’Isa Ruiz Benavent.

Tot seguit, en el reportatge de la secció “Cruïlla”, Maria Sanz Domínguez ens apropa a un col·lectiu que lluita contra l’exclusió social. Al Raval de Barcelona hi treballen les Metzineres, dones activistes, supervivents de violències i que utilitzen drogues. Allà hi troben aixopluc, confiança i escolta en la lluita per superar l’estigma. S’acompanya amb fotografies de Marta Pérez.

Imatge de grup de les Metzineres a l’Àgora Juan Andrés Benítez
Imatge de grup de les Metzineres a l’Àgora Juan Andrés Benítez |Marta Pérez Santos

 

La COVID-19 segueix marcant l’agenda. En aquest número, sortim del nínxol europeu i ens hi apropem tot mirant a l’Àfrica subsahariana. El continent africà s’enfronta al virus amb l’experiència adquirida contra l’Ebola i una població molt jove, però també amb greus mancances sanitàries i democràtiques. Fernando Díaz Alpuente analitza les llums i ombres amb què la regió fa front a la pandèmia sanitària.

A continuació, en la secció cultural “Expressions”, Nando Server fa un repàs als vint anys del rap en català. En dues dècades, grups com At Versaris, Zoo o Pupil·les han demostrat que es pot congregar un públic ampli fent rap en català i que les etiquetes de gènere no compten. Acompanya el text un collage de Pau Fabregat.

 

A la contraportada virtual, Àlex Romaguera entrevista Johann Hari, escriptor i periodista. A Tras el grito (Paidós, 2015) i, més recentment, a Conexiones perdidas (Capitán Swing, 2019), Hari ens aproxima a la base teòrica que aposta per un abordatge holístic de la depressió, alhora que desvetlla la manera com va afrontar les doloroses vivències del passat. El fotografia Kathrin Baumbach.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!