De tres desnonaments previstos ahir al barri de Sants de Barcelona se n’han aturat dos, que afecten un pis i un bloc amb quatre habitatges actualment en mans de Talisman Capital SL, una empresa inversora ubicada a Madrid. Els dos immobles formen part d’un paquet de 433 habitatges amb places de pàrquing i annexos (trasters o baixos associats a alguns dels pisos) que la Sareb, el conegut com a banc dolent, va vendre a Talisman Capital a finals de 2018. L’escriptura de l’operació es va signar el 5 de novembre de l’any passat per només 17,6 milions d’euros sense iva, és a dir, uns 40.500 euros de mitjana per habitatge. Una ganga, atès el preu actual de mercat. La raó principal de la rebaixa és que la majoria d’habitatges estan okupats. Ara, Talisman -amb la que la Directa no ha aconseguit contactar- pretén fer fora les habitants per poder vendre’ls i es nega a concedir lloguers socials. Per denunciar-ho, s’ha creat la Plataforma Trenquem Talisman, impulsada pel Grup d’Habitatge de Sants, que ha convocat una roda de premsa aquest matí.
Era la primera vegada que la Sareb, la Societat de Gestió d’Actius procedents de la Reestructuració Bancària, controlada en un 45% per l’Estat a través del FROB, venia un paquet d’habitatges okupats, la majoria a Catalunya. Proyectos Anairda SL, com a administradora solidària de Talisman Capital, representada per Francisco Javier Hernández Martín, signava l’operació que contemplava tota una sèrie d’anomenats “immobles singulars”, subjectes a tanteig i retracte per part de l’administració. Ni l’Ajuntament de Barcelona ni la Generalitat de Catalunya han pogut confirmar haver rebut l’avís ni si van exercir o no el dret a tanteig i retracte d’algun dels 433 immobles. La majoria de pisos, segons Sareb, ja tenien procediments judicials oberts per okupació, però ara a Talisman Capital li interessa buidar uns habitatges, que buits guanyaran valor econòmic.
Clàudia Torremadé i el seu company tenen uns ingressos inferiors als 900 euros mensuals i reclamen a l’empresa propietària un lloguer social, però expliquen que, a través d’una intermediària, l’únic que han ofert són diners per marxar
El president de la Sareb, Jaime Echegoyen, va reconèixer que han abaixat els preus de diversos immobles per vendre’ls, com és el cas del paquet traspassat a Talisman. De fet, l’entitat va tancar el 2018 amb pèrdues de 878 milions d’euros, segons els comptes presentats. Des de premsa de la Sareb es refereixen al paquet de 433 actius com “habitatges vandalitzats” -amb danys causats de forma deliberada- i atomitzats -en la gran majoria habitatges sols, no blocs, dispersos pel territori. Alhora, la majoria d’okupacions ja estaven denunciades i asseguren que, quan van vendre el paquet, no hi havia ocupants “en situació de vulnerabilitat”.
A Barcelona, Talisman ja ha protagonitzat alguns intents de desallotjament dels immobles adquirits a la Sareb. El 18 de juliol ho va intentar al carrer Pujades, però es va aturar, i ahir al carrer Burgos i Salou, on s’han suspès els llançaments. El primer -d’ahir- es tracta d’un bloc de quatre habitatges on viu gent en situació administrativa irregular, una d’elles assegura que des de fa deu anys. La PAH denuncia que el dijous de la setmana passada, uns homes van entrar per la força al bloc i van sostraure objectes personals dels pisos. “Intuïm que es tracta d’una empresa de desnonaments”, ha explicat Lucía Delgado de la Plataforma. Al carrer Salou, des del mes d’octubre de 2018 hi viuen Rubèn i Ekhiñe, que no poden afrontar el preu de mercat de lloguer. Contradient la Sareb, Rubèn assegura que en el procediment judicial obert el 2016 no hi van poder fer constar qui eren els ocupants i per tant “no podien saber si els ocupants aleshores estaven en situació de vulnerabilitat”. Tots dos demanen regularitzar la situació amb un lloguer social.
La part dels immobles en mans de Talisman que s’ubiquen a Barcelona però, és una minoria. N’hi ha arreu del territori català i destaquen poblacions com Santa Coloma de Gramenet, l’Hospitalet de Llobregat, Badalona o Terrassa. Precisament al Vallès Oriental, hi ha el cas de Clàudia Torremadé i la seva família, amb dues criatures menors d’edat. Des de fa cinc mesos viu en una casa de Talisman Capital. “Vam passar de pagar 430 euros per un habitatge a pagar-ne 800 per una altra en dos anys i finalment, vam haver de buscar una casa per okupar”, explica Torremadé. Ella i el seu company tenen uns ingressos inferiors als 900 euros mensuals i reclamen a l’empresa propietària un lloguer social, però expliquen que, a través d’una intermediària, l’únic que han ofert són diners per marxar. Tot i que des de la Sareb asseguren que els habitatges estaven “vandalitzats”, Torremadé explica que el seu habitatge està en bon estat i l’únic problema que té és una gotera.
La xarxa societària de Talisman
Amb només un any de vida, Talisman també té immobles fora de Catalunya. Ho evidencia el cas d’Anwar, protagonista de la primera paralització d’un desnonament a Madrid, que el juny estava amenaçat de nou, en aquest cas, per Talisman, ja que viu en un habitatge que estava en mans de la Sareb.
Relacionada amb Talisman, a més de Proyectos Anairda com a administradora, hi ha Ahora Asset Management com a apoderada (de la qual alhora, consta com a director executiu, Anirda). El mateix Francisco Javier Hernández Martín, que va signar l’operació de compravenda de la Sareb a Talisman, és un dels fundadors del servicer independent Ahora Asset Management, un tipus de societats que es dediquen a gestionar carteres d’immobles, normalment procedents de la banca, i que, en molts casos, estan controlades per fons internacionals. Abans d’arribar a Talisman, Hernández Martín té un llarg recorregut pel sector i, segons consta al web d’Ahora Asset Management, va treballar per al Grupo Lar i a Aguirre Newman, La consultora inmobiliaria que va fundar el germà de l’expresidenta de la Comunitat de Madrid, Esperanza Aguirre.