Malgrat el relleu de José Luís Bonet a la presidència de la Fira de Barcelona, el Saló de l’Ensenyament manté un espai per a l’exèrcit espanyol per 18è any consecutiu. Ja fa més de dos anys que el Parlament de Catalunya va aprovar la moció impulsada pel moviment per la pau que recollia la retirada de les forces armades dels espais educatius i la campanya Demilitaritzem l’Educació, que aglutina més d’un centenar d’entitats, sindicats i associacions, torna a reivindicar-la. El Ministeri de Defensa espanyol tindrà de nou un estand amb dimensions similars a les de l’any passat, segons el mateix Saló, que se celebra entre el 20 i el 24 de març.
En roda de premsa, Jordi Muñoz, portaveu de Desmilitaritzem l’Educació, ha subratllat que Defensa pretén donar una imatge “edulcorada d’unes forces armades hereves del franquisme, masclistes, homòfobes i LGTBI fòbiques”. “Un estand amb mans tacades de sang», ha conclòs. La situació és anòmala, ja que la Fira de Barcelona, organitzadora de l’esdeveniment educatiu, és un consorci amb dos terços de participació pública, de l’Ajuntament de Barcelona i de la Generalitat -i l’altre controlat per la Cambra de Comerç-, i alhora, ambdues administracions incompleixen compromisos presos: el Govern català, la decisió presa al Parlament el 2016 i el Consistori, l’acord del Plenari municipal, del mateix any, que expressa que les forces armades reafirmen «una aposta contrària als valors educatius i de convivència pacífica”.
Enguany, a més, la campanya també estudia encarregar un informe jurídic sobre l’incompliment de la llei 21/2003 de foment de la pau. Aprovada pel Parlament, la norma posa èmfasi en la divulgació de la cultura de pau en l’àmbit de l’ensenyament i l’educació, que entra en contradicció -asseguren-, amb la presència de les forces armades
Enguany, a més, la campanya també estudia encarregar un informe jurídic sobre l’incompliment de la llei 21/2003 de foment de la pau. Aprovada pel Parlament, la norma posa èmfasi en la divulgació de la cultura de pau en l’àmbit de l’ensenyament i l’educació, que entra en contradicció -asseguren-, amb la presència de les forces armades. “No és formació, sinó reclutament”, denuncia Muñoz. El primer insubmís polític de l’Estat espanyol, Pepe Beunza, ha repassat els valors que imperen a l’escola de marines dels Estats Units, que són el model per a la resta dels exèrcits, i ha recordat que hi ha armament nuclear per destruir quinze vegades la humanitat. Montse Cervera de Dones per Dones ha subratllat que la història també l’han fet les dones antimilitaristes, que van lluitar per la insubmissió i per la no entrada de les dones a l’exèrcit: “El feminisme sempre ha estat antimilitarista”.
El relleu de l’expresident de Freixenet
Feia més de dos anys que José Luís Bonet -qui fins al febrer va ser president de l’empresa de cava Freixenet- tenia el mandat a la Fira de Barcelona vençut, però les dues administracions i la Cambra de Comerç no es posaven d’acord amb el successor. De fet, la Cambra proposava Kim Faura, director de Telefónica a Catalunya, per substituir-lo, una proposta que tant Ajuntament com Generalitat van rebutjar. Finalment, és Pau Relat, conseller delegat de l’empresa industrial Mat Holding qui presideix la Fira i Faura ha aconseguit entrar com a vocal al consell d’administració, juntament amb Mar Alarcón, consellera delegada de SocialCar, Helena Guardans, presidenta de Sellbytel i Manel Vallet, vicepresident executiu de Catalonia Hotels. És el consell d’administració de la Fira l’òrgan que té la potestat de “programar les activitats”.
El del Saló de l’Ensenyament no és un cas aïllat. L’Espai de l’Estudiantat de Valls, que se celebra ara, l’ExpoJove de Girona i València o la Fira de Formació i Treball de Lleida són altres esdeveniments educatius on l’exèrcit té un espai
Amb el canvi en la presidència, Desmilitaritzem l’Educació va arribar a pensar que es podia produir algun canvi, però tot continua igual. De fet, Jordi Muñoz ha explicat que en el moment del relleu, van demanar que s’inclogués a l’ordre del dia la retirada de l’exèrcit per a l’edició d’enguany, però les administracions van fer-ne cas omís. “Es van passant la pilota”, lamenta, “estan abdicant de la seva responsabilitat; no hi ha voluntat política”.
El del Saló de l’Ensenyament no és un cas aïllat. L’Espai de l’Estudiantat de Valls, que se celebra ara, l’ExpoJove de Girona i València o la Fira de Formació i Treball de Lleida són altres esdeveniments educatius on l’exèrcit té un espai. I no només. Des de Desmilitaritzem l’Educació també amplien el focus al conjunt dels cossos policials. Al document de compromís que volen fer signar a les diferents candidatures per a les eleccions municipals del pròxim 26 de maig, llisten diverses mesures a implementar en els quatre anys vinents. Entre altres, demanen no permetre la presència de l’exèrcit i de cossos policials armats en les instal·lacions i aules de centres educatius, així com prohibir les maniobres militars en el terme municipal en els espais no estrictament militars.