El pròxim dissabte, la comarca de les Valls de Vinalopó s’ompli de festa, reivindicació i cultura popular. El municipi alacantí de La Romana acollirà el I Aplec del sud del país. Diferents entitats per la defensa de la llengua i la cultura, com El Rogle de Novelda, l’Ateneu Cultural del Pinós, Colla Corball, el Casal Jaume I de Monòver i Elx, El Tempir, Terres del Vinalopó, Casal Popular Tio Cuc, Ateneu de Crevillent o l’Ateneu republicà de Petrer, junt amb l’Ajuntament de la Romana i de Monòver, participaran en una de les fites més importants que s’organitzen al sud del País Valencià.
A les comarques del sud s’havien fet ja altres aplecs com la Macromona, amb un format semblant però adreçat a la gent més jove. Ara, però, la intenció d’aquest nou aplec és “convertir-se en un encontre anual” per a totes les edats, on es trobaran elements de la cultura popular amb la reivindicació lingüística per “visibilitzar el treball de cada vegada més col·lectius, casals i ateneus dels sud del país que treballen per la llengua i el foment de la cultura popular”, explica Marga Pastor, una de les organitzadores i membre del col·lectiu El Rogle de Novelda.
“Cada vegada hi ha més gent i més col·lectius que treballen per la cultura i la llengua, i aquest aplec és fonamental perquè no es perda la història”, afirma l’organitzadora. També afegeix que s’estan veient “moltes imposicions” per part de la Diputació d’Alacant, en mans del Partit Popular. “Estem a la frontera i hi ha una ofensiva de la dreta per imposar-nos el castellà. Açò que ens volen imposar no és la realitat que vivim a les comarques del sud, volem mostrar la nostra realitat a altres llocs del País Valencià i dels Països Catalans i no la que ens imposen”, reivindica Pastor.
“Ens fa una alegria increïble. Aquest és un moment per retrobar-nos totes i tots, conèixer-nos i seguir endavant reivindicant-nos en la nostra valencianitat amb un projecte comú per seguir avançant”
Actualment hi ha molts col·lectius i persones que estan treballant de valent per mantenir viva aquesta il·lusió i mantenir la història i les arrels valencianes. “Ens fa una alegria increïble. Aquest és un moment per retrobar-nos totes i tots, conèixer-nos i seguir endavant reivindicant-nos en la nostra valencianitat amb un projecte comú per seguir avançant”, defensa.
La jornada començarà a les onze del matí amb tallers per a les més menudes i una fira de col·lectius. Durant tot el dissabte, hi haurà diferents mostres de cultura popular, com correfocs, tabals i dolçaines, muixeranga, bastoneres, ball tradicional i versadores del sud, entre d’altres. També hi ha programada una xerrada sobre l’associacionisme cultural. L’aplec acabarà amb un sopar popular i les actuacions de Vicent-T, El Mut, Soca en Arrel, Sumèria, La Caixa de Gel i Diàspora.