Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Les tècniques especialistes en educació infantil es mobilitzen davant el risc d'acomiadament massiu encobert

La Plataforma d'Interines TEEI (Tècniques Especialistes en Educació Infantil) i la CGT denuncien la Generalitat de Catalunya per abús de temporalitat durant més de quinze anys contra 883 tècniques d'educació infantil. També demanen la paralització de l'actual concurs d'oposicions eliminatori, que per un gran nombre d'aquestes treballadores podria suposar perdre la feina

| Julia Molins

La Plataforma d’Interines TEEI (Tècniques Especialistes en Educació Infantil) i el sindicat CGT Ensenyament van convocar la primera vaga del sector el passat divendres 26 de febrer, per demanar l’estabilització definitiva de les TEEI sense que es perdin llocs de feina. Cap a les dotze del migdia, dos centenars de persones es van concentrar davant del Palau de la Generalitat de Catalunya, a la Plaça Sant Jaume de Barcelona, on les vaguistes van llegir un manifest i després van executar una actuació coreografiada de ball amb mocadors.

“Volíem lligar aquesta jornada de lluita i la nostra reivindicació amb la nostra feina, molt relacionada amb l’animació infantil”, explicava a la Directa Olga González, una de les portaveus de la Plataforma d’Interines TEEI. Anteriorment, a les deu del matí, la concentració s’havia convocat d’emergència davant el número 202 de la Via Augusta de Barcelona, a les portes del Departament d’Educació, per denunciar “els intents del Departament d’impedir el nostre dret a vaga”, segons confirmava González.

A Catalunya hi ha un total de 883 TEEI que fan suport al professorat a les aules de P3, sense comptar l’increment de quatre-centes treballadores temporals durant l’estat d’alarma

A part de CGT Ensenyament, la vaga també comptava amb el suport del principal sindicat de professorat de l’escola pública, USTEC-STEs (IAC), així com de la Intersindical-CSC, les Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya (aFFaC) i la Plataforma d’Interines de Catalunya (PIC). Segons la portaveu de la Plataforma, Olga González, estaven “molt contentes” per haver aconseguit un 22,5% de seguiment de la vaga, segons dades oficials. “És un nombre molt elevat per ser el sector educatiu, no s’havien donat mai aquestes xifres”, valorava la portaveu.

Les Tècniques Especialistes en Educació Infantil (TEEI) són personal de suport al professorat a les aules de P3. Actualment, a Catalunya, hi ha un total de 883 tècniques especialistes, sense comptar amb un increment de 400 treballadores temporals per cobrir el desdoblament de grups-classe durant l’estat d’alarma. Aquest cos de suport educatiu a P3 –etapa d’adaptació inicial de l’infant a l’escola, on l’alumnat requereix una especial atenció– es va crear com a prova pilot durant el curs 2004-05, a partir de TEEI de la borsa de les escoles bressol.

Des d’aleshores, les TEEI de P3 han tingut un contracte d’interinatge, sense poder optar a una plaça de funcionariat, motiu pel qual algunes d’elles han estat treballant més de quinze anys amb un contracte temporal. “És un fet molt greu”, denuncia Arnau Rodellar, portaveu de CGT Ensenyament, “perquè segons l’EBEP (Estatut Bàsic de l’Empleat Públic) cada tres anys s’han d’estabilitzar i consolidar les places de treballadores públiques i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya s’ho ha estat saltant durant setze anys”. En aquest cas de les TEEI, afegeix, “avui dia, ja s’han convertit en estructurals dins del sistema”.

Dos centenars de persones es van concentrar davant del Palau de la Generalitat de Catalunya durant la jornada de vaga |Julia Molins

 

Com a prioritat, la Plataforma d’Interines TEEI demana aturar la convocatòria del concurs-oposició eliminatori i oferir un concurs de mèrits que faciliti l’estabilització de les treballadores actuals. “L’exemple de cas pràctic de l’examen d’oposició que ens demanen sobrepassa les nostres funcions, quan nosaltres no som les tutores dels grups, ni en fem les avaluacions ni cobrem el sou de les mestres”, explica Laia Llensa, també portaveu de la Plataforma d’Interines TEEI.

Una altra de les reivindicacions del col·lectiu és que les TEEI actualment són considerades personal d’administració i serveis (PAS) i no personal d’atenció educativa (PAE)

Una altra de les reivindicacions del col·lectiu és que les TEEI actualment són considerades Personal d’Administració i Serveis (PAS) dins de l’escola i no Personal d’Atenció Educativa (PAE), tal com elles demanen d’acord amb les tasques que desenvolupen dia a dia. “Demanem que se’ns tracti com a comunitat educativa”, denuncia Llensa. “Hi ha molt menyspreu a la nostra feina, costa molt que se’ns substitueixi en cas de baixa o de reducció de jornada per cura de fills, no tenim dret a opinar dins dels claustres o acabem fent funcions de vigilància al menjador, acollides matinals o educació especial, que no ens pertoquen”, afegeix.

La Plataforma d’Interines TEEI es va conformar el novembre de 2019, davant els primers rumors sobre que el Departament d’Educació iniciaria un procés selectiu en forma de concurs-oposició eliminatori, que es va acabar oficialitzant el juliol de 2020. Aquest procés és fill de l’acord firmat l’any 2017 entre el ministre d’Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro (PP), i els principals sindicats estatals (CSIF, UGT i CCOO) amb la pretensió de rebaixar al 8% la taxa de temporalitat del sector públic, que a Catalunya ronda el 30%.

“En comptes de consolidar les treballadores, consoliden les places”, lamenta Rodellar, de CGT, que adverteix que el concurs “podria actuar d’ERO encobert i condemnar les TEEI a la precarietat i a l’atur, després d’haver estat quinze anys patint abús de temporalitat”. El portaveu de CGT Ensenyament recorda que “la gran majoria de TEEI actualment són dones de més de quaranta-cinc anys”. La convocatòria del concurs-oposició (número de registre de convocatòria L005/2020, resolució EDU/1562/2020, de l’1 de juliol) ofereix 756 places de personal laboral fix, quan actualment hi ha 883 treballadores TEEI en actiu dins del sistema escolar públic.

Segons els càlculs de CGT Ensenyament, són 1.800 les places que caldria cobrir per poder tenir una TEEI per cada grup-classe de P3

El mateix dia de la vaga, el Departament va publicar les llistes d’admissions a les oposicions, que ronden les 5.000 aspirants. Altres col·lectius d’interines afectades per processos de regularització similars són les educadores socials, les educadores d’escoles bressol municipals, les treballadores del Servei d’Ocupació de Catalunya o del Consorci de Normalització Lingüística, entre d’altres. Les vaguistes prenen d’exemple les interines de la Diputació de Barcelona i les treballadores socials de la Generalitat, que van aconseguir paralitzar els respectius concursos d’oposicions eliminatoris el maig del 2019, emparant-se a l’article 61.6 de l’EBEP en els processos selectius públics per estabilització i consolidació (PESCO). A més, segons els càlculs de CGT Ensenyament, són 1.800 les places que caldria cobrir per poder tenir una TEEI per cada grup-classe de P3.

El passat mes de novembre, la CUP va presentar una proposició de llei que va ser tramitada pel Parlament de Catalunya. La proposició estableix que les treballadores del sector públic amb contractes o nomenaments temporals de més de tres anys, que no siguin per cobrir activitats provisionals o esporàdiques, tinguin reconegut el dret a continuar als seus llocs de treball amb els mateixos drets, estabilitat i inamovibilitat que regeix la funció pública de carrera. La proposta també assenyala que els funcionaris interins o temporals no puguin perdre la feina si les places a què estan adscrits són ocupades després d’un procés de selecció.


Vulneració del dret de vaga de les TEEI

El sindicat CGT Ensenyament va fer públic un comunicat el dia anterior a la vaga, el dijous 25 de febrer, acusant el Departament d’Educació d’intentar “impugnar la vaga” i que “en comptes de negociar un acord per evitar acomiadaments, consolidar a les treballadores públiques i augmentar la plantilla, ha decidit impedir que puguem exercir lliurement el dret de vaga, mitjançant uns serveis mínims abusius”.

Els serveis mínims decretats van ser d’una treballadora TEEI per cada escola de més de dos grups, quan, avui en dia, sense arribar a cobrir les 1.800 places requerides, generalment només hi ha una TEEI per centre. “Denunciem clarament que han intentat coartar el nostre dret de vaga”, reivindicava Olga González, portaveu de la Plataforma d’Interines TEEI, referint-se als departaments d’Educació i de Treball, Afers Socials i Famílies. Amb el desdoblament de grups-classe per respectar els grups bombolla, la portaveu explica que “algunes direccions han interpretat de forma ambigua aquesta directiva del Departament, i moltes TEEI que teníem apuntades que farien vaga al final han desistit”.

Mobilització davant del Departament d’Ensenyament durant la jornada de vaga |Arxiu

 

Des de la Plataforma també apunten que el fet que la resolució de 5.000 persones admeses per a presentar-se a les oposicions de 756 places es fes pública –a través del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC)– el 25 de febrer, data de la vaga, i no el 8 de febrer, data que duia el document, respon a una intenció del Departament d’Educació per “no encoratjar a un major seguiment de la vaga”, denunciava González.

CGT Ensenyament també va denunciar en un manifest previ que el Departament d’Educació hauria vetat en última instància l’entrada a un equip de TV3 que volia realitzar una entrevista dins d’una escola a una treballadora TEEI per un reportatge relacionat amb el conflicte. Des de la Directa ens hem posat en contacte amb aquest equip de la televisió pública catalana que, si bé confirmen el veto d’última hora, clarifiquen que “el Departament denega enguany tots els permisos per entrar mitjans dins les escoles on els infants no duguin mascareta, com és el cas dels cursos de P3 i P4, de forma sistemàtica com a mesura de prevenció de contagi de la COVID-19” i opinen que “no creiem que tingui relació amb el cas concret de les TEEI”.


Primer dels judicis contra la Generalitat

El concurs-oposició es va publicar formalment el juny de 2020, moment en el qual la CGT va presentar un recurs potestatiu de reposició contra les bases del concurs, que va ser desestimat. El sindicat denuncia que la convocatòria d’aquestes oposicions contradiu la Directiva Europea 1999/70/CE i la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea del 19 de març de 2020, que reconeix que “les administracions públiques espanyoles han abusat de la temporalitat amb la figura de les interines, encadenant anys de contractes temporals en llocs de treball estructurals”. Els textos sentencien que qualsevol abús en la contractació temporal successiva ha de ser sancionat perquè aquesta no es torni a produir, fet que podria comportar que el Departament d’Educació hagi de destinar milers d’euros a indemnitzar a totes les TEEI que estan en frau de llei.

El jutjat social número 2 de Mataró va celebrar el primer judici on tres treballadores TEEI denunciaven el Departament d’Educació per abús de temporalitat

La convocatòria inicial de la concentració del 26 de febrer havia de ser a les 9 del matí a la plaça Francisco Tomàs i Valiente, davant dels jutjats de Mataró. Tot i que finalment va quedar anul·lada i substituïda per la convocatòria davant el Departament d’Educació per protestar contra els serveis mínims abusius decretats el dia abans. La vaga s’havia convocat aquell mateix divendres perquè al Jutjat Social número 2 de Mataró tenia lloc el primer judici –del més d’un centenar que vindran– on tres treballadores TEEI denunciaven el Departament d’Educació per abús de temporalitat.

Pau Albert Martí és l’advocat de les tres TEEI demandants i també porta els casos de 153 TEEI més. En declaracions a la Directa ha valorat “molt positivament” el judici, del qual es coneixerà la sentència aviat. “El què intentem amb aquests processos judicials és precisament que el jutge declari que la contractació que tenen amb la Generalitat les TEEI és il·legal”, ha explicat Martí, qui també és membre de la Plataforma d’Interines de Catalunya, “i els hi declari una solució, que implica fer-les indefinides fixes o no-fixes”. “La idea és que finalment la Generalitat es faci enrere i anul·li el concurs d’oposicions”, conclou Martí. En els pròxims mesos tindran lloc més judicis a Mataró, Granollers, Terrassa, Lleida i d’altres ciutats catalanes.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU