“Portem aquí set anys, confinament inclòs. Durant aquest temps la nostra calma només s’ha vist alterada quan ens han atacat posant en perill la nostra integritat física”. Així de rotundes es mostren les membres del Centre Social Okupat (CSO) la Ruïna per respondre a les informacions que les darreres setmanes han aparegut als mitjans de comunicació. En diverses publicacions a les seves xarxes socials, denuncien que “molts oportunistes estan apareixent aquests dies per publicitar les seves empreses i partits a costa nostra. Mostren només imatges de moments de molta tensió i en els quals ens defensem com podem. Sempre després de ser atacades”. Aquest posicionament públic arriba després d’unes setmanes d’abril on la tensió a tocar de la plaça de la Bonanova, al districte de Sarrià-Sant Gervasi, ha anat en augment.
Aquesta zona de la capital catalana és una de les que té un nivell de renda per capita més elevat, així com uns resultats electorals amb més suport a partits de dreta i d’extrema dreta. No obstant això, la suposada hostilitat de la zona cap al moviment okupa no ha fet claudicar les activistes del CSO La Ruïna i de l’habitatge okupat El Kubo que porten des de 2019 i 2016, respectivament, omplint d’activitat dues finques adjacents propietat de la Societat de Gestió d’Actius procedents de la Reestructuració Bancària (Sareb). “Moltes gràcies al veïnat que s’ha apropat aquests dies a mostrar el seu suport. Qui ha volgut apropar-se a qualsevol de les nostres activitats o tallers sap el que hi ha. Pur cor”, reblen després d’haver fer una crida a la “solidaritat antifeixista” per dimarts 2 de maig a les set de la tarda davant dels dos immobles.
El passat 25 d’abril les membres d’El Kubo i La Ruïna denuncien que van rebre “trets de perdigons des dels balcons, pedrades per part dels concentrats i càrregues policials”, situació que va derivar en diverses activistes ferides i nou denunciades per part dels Mossos
El motiu de l’alarma és respondre “als atacs constants i l’assetjament de grups organitzats d’extrema dreta, alguns afirmant sent partits polítics, i amb el suport de la premsa”, tal com afirmen en el comunicat que fonamenta la convocatòria de protesta. “Ens refermem en la nostra lluita per defensar les nostres cases i centres socials com trinxeres i continuarem defensant-les amb tot el que tinguem al nostre abast”. Precisament això és el que va succeir el passat dimarts 25 d’abril durant una nova concentració contra l’okupació celebrada davant les dues finques. Les seves okupants denuncien que van rebre “trets de perdigons des dels balcons, pedrades per part dels concentrats i càrregues policials”, situació que va derivar en diverses activistes ferides i –paradoxalment– nou retingudes, identificades i denunciades per part dels Mossos d’Esquadra, tal com es pot veure en alguns vídeos enregistrats aquell vespre.
La concentració que va provocar els incidents estava organitzada per una associació anomenada Mi Barrio Seguro Barcelona –des del compte de Twitter de la qual es difonen missatges i actes de Vox–, al voltant de la qual s’han abraonat partits d’extrema dreta com Vox i Valents per escalfar la precampanya electoral de les eleccions municipals atiant la por a les okupacions. Al seu torn, seguidors de la ultradreta procedents d’altres espais com la plaça Artós o el Club Empel, així com càrrecs electes i de partit de Ciutadans i el Partit Popular (PP), també s’han sumat a les cites que han estat puntualment protegides per la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra. “Un altre cop policia, extrema dreta i les elits econòmiques van atacar conjuntament de forma impune”, valoren des dels espais autogestionats. Així mateix, asseguren “ens vam atrinxerar per la nostra seguretat a El Kubo i La Ruïna disposades a defensar-nos dels atacs que no van cessar en hores. Malgrat un ampli dispositiu policial del qual mai hem esperat res i que va permetre que continuaren els atacs”.
Fruit d’aquesta situació, que últimament s’ha agreujat, però que ja havia tingut capítols anteriors, fins i tot amb atacs als espais amb artefactes incendiaris, múltiples col·lectius de l’ampli ventall d’organitzacions anticapitalistes de Barcelona han respost a la crida. A dos quarts de sis i de set de la tarda, partiran sengles columnes de manifestants des de l’Antiga Massana del Raval i l’exterior de l’estació de metro de Vallcarca, respectivament, per desplaçar-se fins a la plaça de la Bonanova. Des d’altres barris de la ciutat com el Poblenou o Sants també s’ha llençat missatges de suport als dos projectes de la part alta de la ciutat que es troben des de fa mesos en perill de desallotjament.
Primer desallotjament suspès
L’antic edifici d’oficines que ha estat rebatejat amb el nom d’El Kubo tenia marcat el passat 23 de març com la data de desallotjament estipulada pel jutjat. Finalment, aquest va quedar suspès sense una nova data, i així és com de moment el número 6 del carrer Sant Joan de Salle encara és la llar de diverses persones. Des del col·lectiu asseguren que allí hi han viscut fins a un centenar de persones en algun moment durant els anys que porta dempeus l’okupació, que va treure l’immoble de l’estat d’abandó en el qual es trobava, esdevenint en les seves pròpies paraules un “oasis de resistència al barri burgès de Barcelona”. El seu projecte germà va fundar-se més tard fruit de la necessitat d’un espai on organitzar activitats pel barri i pels col·lectius de la ciutat que no disposen d’un espai propi. És per això que d’aleshores ençà a La Ruïna s’han dut a terme múltiples xerrades, àpats populars, concerts, presentacions de llibres, tallers i tota mena d’activitats autogestionades i gratuïtes.
Daniel Esteve, el cabdill de l’empresa de desallotjaments extrajudicials Desokupa, ha anunciat per xarxes socials que convocarà a una cinquantena de membres dels seus escamots el pròxim 11 de maig a les nou de la nit
A menys d’un mes de les eleccions municipals, partits de dreta i extrema-dreta han vist en aquesta situació una bona oportunitat per apujar el to de la campanya i intentar guanyar protagonisme mediàtic. Així ho ha interpretat també Daniel Esteve, el cabdill de l’empresa de desallotjaments extrajudicials Desokupa, qui ha anunciat per xarxes socials que convocarà a una cinquantena de membres dels seus escamots el pròxim 11 de maig a les nou de la nit. El seu objectiu: acabar amb les dues okupacions en el que preveu sigui el seu major dispositiu fins al moment.
Per la seva banda, les okupants d’El Kubo i La Ruïna sembla que no tenen cap intenció de posar les coses fàcils a qui els vol fer fora: “Crèiem i creiem necessari tenir presència i okupar espais on no ens volen. On viuen els empresaris, els polítics. On estan les ambaixades, el capital i on realment es confronta i tenim un impacte notable”. A més a més, consideren plenament legítima l’okupació de propietats privades en aquest cas de la Sareb, de la qual l’Estat espanyol va assumir amb diners públics un deute privat de 35.000 milions d’euros, transformant-la en una gran immobiliària pública que ha estat alimentant bancs i fons d’inversió amb l’objectiu d’aglutinar una bona part dels actius tòxics de les entitats rescatades durant la crisi financera de 2008.