Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

L'Horta Alliberada de Sant Cugat, brots de resistència a l’elitització

La finca d'una hectàrea, propietat de CaixaBank, fou okupada el juny de 2020 i des d'aleshores s'ha convertit en un hort comunitari que dona espai a un centenar de famílies. El dissabte 12 de juny es va dur a terme la celebració del primer aniversari del projecte

Un grup de joves provinents dels moviments socials locals va fer pública l’okupació de la finca el 13 de juny del 2020, amb la intenció de fer-hi un hort urbà. A partir d’aleshores, l’assemblea motora ha donat pas a diferents famílies del barri, que a poc a poc han pres les regnes del projecte. Un any després, són 61 les parcel·les familiars en ús que actualment conformen l’Horta Alliberada de Sant Cugat, a més d’una zona de cultiu comunitària, un terreny per ús de les entitats de lleure, un espai de joc infantil i una zona polivalent que els col·lectius locals utilitzen per fer actes. Al voltant d’un centenar “d’unitats familiars” conformen l’assemblea, a part d’altres veïnes que usen l’espai puntualment de forma autogestionada. El dissabte 12 de juny es va dur a terme la celebració del primer aniversari del projecte, amb un programa d’actuacions infantils i musicals que es van celebrar respectant les mesures per prevenir contagis de Covid-19.

El terreny està ubicat als afores del barri de Sant Francesc i limita amb el polígon industrial de Can Magí. A la finca annexa hi ha unes instal·lacions de la multinacional Lubrizol, una fàbrica de productes químics

“El projecte es troba en molt bona salut,” assegurava Mariano Martínez, un dels participants. “Gent que passa aquí moltes hores confessa que ha estat una forma d’escapar de la seva rutina, de l’atur, d’estar a casa, en pisos molt petits, durant el confinament, amb nens,” explica abans de concloure “aquí han trobat un lloc de relaxació, de realització i de llibertat, de contacte amb la natura, l’aire fresc i amb una comunitat”. Dels gairebé 9.600 metres quadrats de la finca, encara en queden la meitat en desús, ubicats a la part on es troben els fonaments d’una antiga fàbrica de taulons de fusta que, abans de ser derruïda farà tretze anys, ja en duia quinze abandonada. La Cecília, participant del projecte que prefereix no donar el seu cognom per evitar possibles represàlies legals, confessa que “si continuem rebent gent, hem pensat a posar calaixos elevats, portar terra fèrtil i aleshores conrear allà”.


Lubrizol i el perill d’explosió

El terreny és propietat de Servihabitat, la immobiliària de CaixaBank. Està ubicat als afores del barri de Sant Francesc i limita amb el polígon industrial de Can Magí. A la finca annexa hi ha unes instal·lacions de la multinacional Lubrizol, una fàbrica de productes químics. Aquesta empresa, part del conglomerat nord-americà Berkshire Hathaway, ha patit accidents a diferents plantes d’arreu del món, com per exemple quan el novembre de 2015 va explotar un dels seus complexos a Leetsdale (Pennsylvania, EUA). Darrerament, es va incendiar la planta de Rouen (Estat francès) el setembre de 2019, i aquesta mateixa setmana, el 14 de juny, hi va haver una altra explosió considerable a la planta de Lubrizol a Rockton (Illinois, EUA).

Després d’una campanya dels comerços i empreses de la zona amb el suport de veïnat i entitats ecologistes, l’Ajuntament de Sant Cugat va presentar l’any 2016 un contenciós administratiu contra la Generalitat de Catalunya, l’administració encarregada de renovar la llicència mediambiental de l’empresa química. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) es va pronunciar a favor de l’Ajuntament en una sentència del 2 de juliol de 2020 que encara no és ferma, i en va retirar la llicència. L’Associació de PIME de Sant Cugat assegura que la ubicació del complex incompleix la legalitat urbanística basada en la directiva europea 2012/18/EU, per la qual aquest tipus d’empresa han de tenir un perímetre de seguretat de mig quilòmetre a la rodona.

Articles relacionats

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU