Periodisme cooperatiu per la transformació social
directa.cat
SUBSCRIU-T'HI FES UNA DONACIÓ

Llegir en col·lectiu

Inicie la col·laboració amb la Directa amb una carta d’amor. Una carta d’amor al fet de llegir en col·lectiu, a créixer quan intercanviem idees i opinions, quan compartim mirades; a passar d’allò que hem pensat a allò que volem expressar, de parlar; però també d’escoltar, d’aprendre de la resta, d’obrir la mirada, d’estar amb gent desconeguda, en un primer moment, amb qui sols compartim les ganes de llegir i anar coneixent-los a poc a poc, a foc lent. Una carta d’amor als grups o clubs de lectura.

El curs passat vam iniciar un projecte engrescador que ens reuneix al voltant d’un llibre a La Repartidora: el Grup de Lectura. No vam posar club per a llevar-li el pes d’un sentit excloent o elitista, ens aplega a dones i homes de diferents generacions i procedències per a parlar de llibres escrits per dones i en català. Llegim escriptores d’arreu dels Països Catalans, autores novelles, però també de consolidades, llibres que ja formen part del cànon i d’altres que tot just acaben de començar a caminar. Ah!, i també alguna traducció perquè amb les traduccions podem arribar a altres latituds, a altres realitats. Tot açò fa que el grup tinga un propòsit més ample que no tan sols compartir una lectura: volíem llegir més autores i volíem llegir més en català. Parlàvem molt de com podíem trencar amb els cànons imposats, amb les regles fixades, amb el bagatge que duem a sobre. Una de les maneres fou posar-nos mans a l’obra, intentar canviar allò que ens preocupava. I vam decidir fer-ho passant d’allò individual a allò col·lectiu.

Durant el curs que ha durat el grup de lectura, i que reprenem a l’octubre, ens hem emocionat compartint diferents novel·les. Cada darrer dimarts de mes eixíem de La Repartidora recomanant-nos altres lectures, pel·lícules, parlant de les receptes que ixen a Matèria de Bretanya de Carmelina Sánchez-Cutillas (que bonica fou aquella sessió compartint la memòria de les nostres, els nostres sabors de la infantesa, els nostres estius…), però també parlant de la bestialitat de les addiccions, de com un mateix fet es pot viure de diverses maneres, de com els accents que enriqueixen la nostra llengua de vegades ens són amagats com quan vam compartir en una primera i multitudinària sessió la lectura d’Els dies bons d’Aina Fullana.

La lectura se’ns ensenya com una activitat de gaudi en solitari, però llegir i compartir el que s’ha llegit, atrevir-se a parlar, a opinar, a escoltar la resta és tota una experiència que ens fa créixer de manera col·lectiva

La lectura se’ns ensenya com una activitat de gaudi en solitari, però llegir i compartir el que s’ha llegit, atrevir-se a parlar, a opinar, a escoltar la resta, entrar a la sessió amb una idea del llibre i eixir amb una altra de ben diferent és tota una experiència que ens fa créixer de manera col·lectiva. Les cerveses o els refrescos en acabar les sessions, quedar per a anar amb les amigues, seguir amb la roda i eixir de la llibreria amb un altre llibre, pensar a qui li deixaràs la lectura en tornar a casa… Amb els grups de lectura aprenem a compartir experiències, a parlar en públic (més d’una participant m’ha dit que s’ha atrevit a parlar!), ens ajuda a posar ordre a les nostres idees, a expressar-les, a anomenar-les i fins i tot a descobrir-les. Aprenem a llegir amb atenció, subratllem allò que volem destacar i aprenem també que allò que nosaltres hem marcat, amb boli, llapis o florescent, per a un altre no ha estat important i a la inversa. Aprenem a canviar d’opinió gràcies a les aportacions dels companys i companyes, podem entrar pensant que un llibre no era bo o que sí i anar-nos-en a casa pensant el contrari després del debat. El debat ens endreça, ens fa pensar més en allò que hem llegit i ens ajuda a parar atenció en l’opinió de qui s’asseu al nostre costat. És una experiència fins i tot contracultural i subversiva, com també ho pot ser decidir passar unes hores del nostre oci a llegir.

Aprofite la carta per a dir-vos que us animeu, que passeu de la lectura en soledat a la lectura en grup, que quedeu amb algun amic o amiga, que li deixeu un llibre que us haja agradat a una veïna, als vostres germans, als vostres pares… Parleu del llibre que acabeu de llegir i si podeu, apunteu-vos a un grup o un club de lectura. No conec a ningú que haja eixit d’un grup de lectura sense sentir alguna cosa per dins, sense sentir que el fet de compartir la lectura no els haja fet créixer. Busqueu en les biblioteques dels vostres barris o pobles, aneu a la llibreria més propera on en facen, organitzeu-ne un amb gent amb qui compartiu temps o gustos, connecteu-vos a un grup en línia… i experimenteu vosaltres mateixos i mateixes què és allò de fer de l’individual acte de llegir una experiència compartida: us encantarà. N’estic segura.

Donacions

Fes una donació

FES UN DONATIU
Error, no Advert ID set! Check your syntax!